Apparaat 2/PE ~ 400 Volt aansluiten

Wielrenner

  • #1
Als ik in mijn meterkast een 3 fase installatie (3 x 25A) heb, kan ik dan een apparaat met de specificatie 2/PE ~ 400 Volt (6,5 kW) aansluiten?

Bij voorbaat dank voor jullie tips en suggesties :D .
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ja, 400v 10,2Kw gaat ook nog.
 

Wielrenner

  • #3
Wow, da's snel. Dank je.

Ik heb er geen verstand van, maar wil een doorstroomverwarmer van het merk Clage kopen. Het instapmodel, MDH3, is 230 volt, 3,5 kW en kan ik zo aansluiten. Zo ver begrijp ik het nog wel. De MDH7 heeft de specificaties die ik eerder vermeld heb en heeft een grotere capaciteit. Qua prijs scheelt het bijna niets, dus heb ik liever dit type, vandaar mijn vraag. Ik weet niet of ik iets als bijlage hier kan plaatsen, want dan had ik het PDF bestand toe kunnen voegen.


Ik zou dus niet weten hoe ik het aan moet sluiten, volgens mij is het een vaste aansluiting, maar daar probeer ik dan wel iemand voor te vinden. Het gaat me er om of ik de MDH7 alvast kan kopen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Waarom een el.doorstroom verwarmer?
 

Wielrenner

  • #5
Voor warm water :wink: .
 

Wielrenner

  • #6
Hoe bedoel je?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Omdat die dingen een pisstraaltje warm water geven, waar je amper nat van wordt als je wilt douchen.

Ik lees 3,7 liter van 40 graden, bij 25 graden verwarmen. Dat is 2 liter per minuut van 60 graden.

Een normale cv ketel levert tussen de 6 en 8 liter van 60 graden. Dus 3 a 4 keer zoveel.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Neem daarbij de extra kosten per KW tov Gas en je hebt een dure methode van verwarmen van water.
 

Wielrenner

  • #9
Ik heb een cv ketel, maar die is niet bruikbaar voor mijn toepassing. Ik ben een schuur aan het bouwen en wil daar mijn handen kunnen wassen met warm water.

Ik zou een gasleiding kunnen leggen naar de schuur, maar een warmwaterleiding is moeilijker omdat ik die niet zomaar ergens van kan aftakken. Overigens moet het warm water vanaf de ketel dan ruim 25 meter afleggen voor ik mijn handen kan wassen. Een gasleiding zou dus kunnen, maar een ketel monteren in de schuur is geen optie.

Verder is een boiler geen optie, omdat misschien het water maanden op temperatuur gehouden moet worden voor ik er een keer gebruik van maak. Zonde van het geld.

Zo'n doorstromer kost alleen geld op het moment dat je hem gebruikt. En wat zal het wassen van je handen nu kosten? Het zal een hele tijd duren denk ik voor ik de kosten van de aanschaf en installatie van een ketel bereik.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Als het alleen voor handenwassen is, dat is zo'n doorstroomtoestel geen slechte keuze. Persoonlijk zou ik de moeite van het installeren niet doen en mijn handen gewoon met koud water wassen.
 

Wielrenner

  • #11
Het installeren is niet zo heel veel werk ben ik al achter.

En het is niet gewoon een schuurtje. Ik bouw de schuur met spouwmuren en vloerverwarming. Er komt een elektrisch bedienbare lichtkoepel in het dak. En een elektrisch bedienbaar rolluik om daar o.a. mijn motor achter te kunnen zetten. Daarom heb ik 1 deur van 122 cm breed, zodat ik de draai makkelijk kan nemen. Verder heb ik in de binnenmuren oogmoeren ingemetseld zodat ik spullen vast kan leggen daaraan.

Ik heb net de vloertegels, antraciet 60x60, uitgekozen. Nu nog de wandtegels.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #12
Als de 2x230 V-aansluiting er al ligt, dan is het aansluiten van het toestel inderdaad niet zoveel werk. Als je eerst nog een kracht- of kookgroep moet plaatsen en grondkabel trekken, dan wordt het een ander verhaal.
 

Wielrenner

  • #13
Mijn meterkast moet nog aangepast worden naar 3 x 25A. Maar dat moet sowieso gebeuren omdat ik ook een aanbouw aan mijn huis geplaatst heb waar een keuken in komt waar iets van 13 nieuwe groepen voor nodig zijn.

Er ligt nog niet 1 kabel naar de schuur, maar ook dat is geen probleem, want ik heb 2 mantelbuizen vanaf mijn meterkast naar de meterput in de schuur liggen. Is een makkie om daar kabels doorheen te trekken :D .
 

Wielrenner

  • #14
Overigens heb ik de Clage MDH7 net besteld.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #15
Als je hoofdzekeringen 25A zijn, mag je afgaande groepen maken van 16A.

Een onderverdeler in de garage is dan geen optie.

Je moet dus een 5x2.5mm2 trekken voor de boiler, en een 3x2.5mm2 voor iedere overige groep.
 

Wielrenner

  • #16
Waar hebben we het nu opeens over :wink: ? Garage? Boiler? Het is geen garage en er wordt geen boiler gebruikt. Daar is dit topic juist op gebaseerd.

Wie heeft het over een "onderverdeler". Ik sluit het niet zelf aan, maar een vriend van me die gecertificeerd is om dat te doen. Dan weet ik zeker dat het goed is.

Er komen een stuk of 4 groepen in de schuur. Als ik meer dan 100 x 2,5 mm2 kabel naar de schuur zou moeten trekken moet ik eens gaan kijken of ik niet in de problemen kom. Met die 2 grote mantelbuizen heb ik zo veel overcapaciteit, dat een paar kabeltjes dus absoluut geen probleem is.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #17
Dan moet het dus probleemloos kunnen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #18
Excuses voor mijn onzorgvuldige post, boiler moet inderdaad doorstroomverwarmer zijn. Succes met de klus!
 

Wielrenner

  • #19
Bedankt voor jullie hulp. Het zal inderdaad wel gaan lukken denk ik.

Heb net bevestigd gekregen dat de MDH7 al naar mij onderweg is :D .
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu