Airco-advies aub

Stax

  • #21
Als ik dit zo lees is de moraal van het verhaal: kies niet zomaar voor airco, maar eerst voor gedegen zonwering. Uiteindelijk zul je dan echter toch airco moeten hebben want de zonwering maakt het minder snel warm en wellicht ook minder warm, maar het blijft na een paar dagen toch onaangenaam. Goede zonwering betekent misschien wel: kleinere airco (minder kW), minder vaak aan, minder verbruik. Ik zag overigens dat het in de koellastberekening ongeveer 1 kW scheelt - buitenzonwering ten opzichte van binnenzonwering - niet schokkend dus.

Voor de financien is goede zonwering en een kleinere airco (1 kW minder maakt weinig prijsverschil) toch veel ongunstiger dan GEEN zonwering en WEL een grote airco - in elk geval qua investering. Maar voor de meerprijs van die zonwering kun je de grote airco ook een flink aantal jaren laten joekelen... ;-)
 

Kacheltje

  • #22
Kijk de komende dagen even aan Stax. Als je met deze nog niet al te warme dagen last hebt van een te warm huis dan is dat mijn inziens te wijten aan de invloed van de zon die waarschijnlijk rijkelijk je woning opwarmd.
Aangezien je in een nieuwbouwwoning woont, wat voor soort ventilatiesysteem zit er in jou woning?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #23
Zoninstraling is ongeveer 1 kw per vierkante meter vloeroppervlak.

Ik denk dat het wel verstandig is om een "echte" koellastberekening te (laten) maken.
 

Kacheltje

  • #24
Ingmar89
Als je van een loodrechte invalshoek uit gaat klop dat ongeveer wel.

Een normaal vertikaal geplaatst raam heb je hartje zomer een kleinere hoek en zo minder instralingsinvloed. Hoe schijnt de zon dus binnen is wel van belang wil je een goede berekening maken.
Ook zal glas een bepaald deel door laten. (ZTA waarde van het glas)

De correctiefactoren zijn voor de liefhebber wel uitrekenen.
 

Klus aruba

  • #25
Om nog een klein beetje meer info te geven. Wij gebruiken hier nog steeds gewoon BTU. Een vuistregel die hier goed werkt is het volume vermenigvuldigen met 180. Je zit dan tegen min 24000 of max 32000 BTU aan te kijken. Wat hier veel gedaan wordt is zonwerende folie op de binnenkant van het glas plakken. Daar zijn hele goed bij (3M bijvoorbeeld). Alleen die folie is niet krasbestendig dus oppassen met ramenwassen.
Vergeet een ding niet zo,n binnenunit hangt er ook in de winter ongebruikt lelijk te zijn.
Zo"n plafondmodel zijn erorme bakbeesten. Ik zou persoonlijk gaan voor een wandmodel. Er zijn merken waarvan het front lijkt op een mooie foto of schilderij.
Als je in jou geval de airco iets meer naar links(op je tekening) kan opschuiven blaast in de gehele woonkamer. Een unit is voldoende.
Wat hier ook veel gedaan wordt is de airco een graadje minder koud en een grote plafondventilator aan. Temperatuur is een ding een flinke luchtcirculatie maakt het gevoelsmatig ook minder warm en scheelt enorm aan stroom.

Succes


Klusaruba
 

Bakkerbolletje

  • #26
Of een gat in je gevel maken waar je een mobiele airco op kan aansluiten.
Dan heb je dat "lelijk"ding alleen in het zicht staan als je hem nodig hebt.
 

Bernhard

  • #27
Hoe meer isolatie in een gebouw wordt toegepast hoe meer koeling nodig is. In de zomer is de zonbelasting voor de ramen niet groot. De zon staat in de zomer vrij hoog en dat betekend dat de invalshoek, voor de ramen, groot is, ( hoek van inval= hoek van uitval ). De grootste zonbelasting bij ramen, ligging op het zuiden, is in februari de zon schijnt dan loodrecht in de ramen. De zonbelasting op ramen kan met een reflecterende folie, aan de buitenzijde, met ca 80-90% worden gereduceerd. De warmte-accumulatie van een gebouw met isolatie is veel groter dan bij een niet geïsoleerd gebouw. Een geïsoleerd gebouw zal de geaccumuleerde warmte minder snel kunnen afvoeren. Het terugdringen van de zonbelasting op muren en daken kan door schaduwwerking gerealiseerd worden. Hierdoor zal de accumulatie van de warmte in de muren drastisch verminderd worden. mvgr Bernhard
 

Stax

  • #28
Kacheltje schreef:
Kijk de komende dagen even aan Stax. Als je met deze nog niet al te warme dagen last hebt van een te warm huis dan is dat mijn inziens te wijten aan de invloed van de zon die waarschijnlijk rijkelijk je woning opwarmd.
Aangezien je in een nieuwbouwwoning woont, wat voor soort ventilatiesysteem zit er in jou woning?
Het is nu 23 graden binnen. Da's al best warm na een paar dagen boven de 20 graden buiten. Ik heb geen gesloten ventilatie maar centrale afzuiging met ventilatiesleuven boven alle ramen.

Die zonwerende folie is wel interessant, ik heb ondertussen maar eens een offerte aangevraagd.
 

Kacheltje

  • #29
@Stax,
Het risico van dergelijke folie is dat de ruiten kunnen gaan scheuren.
Bij de glasleverancier vervalt ook hiermee de garantie.

Bij mij is het op moment van schrijven ook 23 graden en dat is een woning uit begin 18 de eeuw.
Met de avond zet ik als het wat afgekoeld het een en ander tegen elkaar open om de warmte weer naar buiten te laten.
Heb je een woning die uit veel beton bestaat, zware bouw is de opwarming best wel snel
 

Appeltje

  • #30
Bakkerbolletje schreef:
Gewoon rolluiken aan de voorkant, en opwarme dagen de boel lekker dicht houden.
Iemand geeft aan screens al te donker te vinden... hoe denk je dan dat rolluiken in de smaak vallen?

Ik dacht dat dit het minst overdachte advies was... tot ik verder las in het topic...
Bakkerbolletje schreef:
Of een gat in je gevel maken waar je een mobiele airco op kan aansluiten.
Dan heb je dat "lelijk"ding alleen in het zicht staan als je hem nodig hebt.
Dat is echt een advies wat kant nog wal raakt. Een mobiele airco heeft alleen maar nadelen: het ding maakt veel herrie, heeft een lage capaciteit (hier ook behoorlijk van belang!), moet ook opgeslagen worden, ziet er niet uit op de momenten dat ie er wel staat en het gat in de muur ziet er niet uit als ie er NIET staat.

Soms moet je ook beseffen dat je er (overigens net als ik!) geen verstand van hebt... en in die gevallen kun je beter je energie steken in topics waar je wel verstand van hebt.
 

Kacheltje

  • #31
@Appeltje,
Ik ben het ook wel eens met je stelling maar,
wat een vriendelijke reactie zeg.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #32
En ook ik deel die mening, niet de eerste keer dat ik het meld trouwens.
 

Appeltje

  • #33
Het had idd wel wat vriendelijker gekund, dat ben ik wel eens. Al is een groot deel alleen feit... het is wat kort door de bocht gebracht.

Bij deze mijn excuses daarvoor!
 

Bernhard

  • #34
Een raam-airco of muur-airco heeft een gat in de muur/raam nodig. Zo'n unit wordt permanent ingebouwd en ze zijn in alle capaciteiten te koop.
Ik ben het niet eens met jullie.
Heb je een woning die uit veel beton bestaat, zware bouw is de opwarming best wel snel
Hoe kan je een zware bouw snel opwarmen? Om zonbelasting te verminderen kan met het aanbrengen van reflectie, massa of schaduwwerking bereikt worden.mvgr Bernhard
 

Bakkerbolletje

  • #35
Ik snap dat het stoer is om iemand af te branden maar daar is de PM funktie voor uitgevonden :wink:

Maar erg stoere post van je appeltje
 

Pvdkleijn

  • #36
Er zijn best wandairco's met capaciteiten boven de 5 kw.

Bijvoorbeeld MHI SRK-60 ZIX-S wandmodel inverter

Specs:
Koelvermogen (nominaal): 800 - 6800 (6000)Verwarmingsvermogen (nom) Watt: 800 - 9700 (6800)Aansluitspanning V/Ph/Hz: 230/1/50Geluidsniveau binnenunit min/max:26/47 dB(A)Geluidsniveau buitenunit dB(A): 51Afmetingen binnenunit (BxHxD)mm: 890 x 309 x 220Afmetingen buitenunit (BxHxD)mm: 871 x 640 x 290Netto gewicht binnenunit kg: 15Netto gewicht buitenunit kg: 43Koudemiddel vulling R410A (gr): 1400Diameter persleiding inch: 1/4Diameter zuigleiding inch: 3/8C.O.P. (EER): 4.07Energielabel: A (met E.I.A.)Verw. vermogen bij -10 °C Watt: 4800

Standaard voorzien van o.a.
• Infrarood bediening
• 24-uurs timer
• 3D swing functie
• Horizontale en verticale auto-swing functie
• Hi-power/Economy functie
• Allergen clear functie
• Binnendeel is in de hoek van een ruimte te plaatsen
• Auto-restart functie na spanningsuitval
• Uitgebreide zelfdiagnose en storingsmelding functie
• 24-uur ionisator
• Self-clean functie
• Sun deodorizing filter

Mijn advies is geen B-merk airco te kopen, maar voor een A-merk inverter te gaan. Let wel op dat de meest airco's met hoge capaciteiten vaak erg onzuining zijn. Bovenstaand exemplaar is daar een beetje uitzondering op. Kost overigens +/- 2400 euro ex installatie. (prijs kun je googlen, weet niet of ik hier de site mag noemen waar ik hem gevonden heb.)
 

Denkerd

  • #37
Hallo Stax,

Geen idee hoever je ondertussen al bent, ik loop er nog even doorheen.

Blij dat het inzicht tot het beperken van de warmte-instroming duidelijk is geworden!

M.b.t. tot de dakdoorvoer heb ik mijn bedenking; naar ik begreep komen er 2 binnenunits op te staan en dan is dit de minst wenselijke uitvoering in relatie tot goede smeerolie terugvoer naar de compressor.

@Appeltje, ook ik deel je menig tav dat advies.

@Bernhard, Bakkerbolletje spreekt over een mobiele airco, dat is zo’n ding waar alleen een luchtslang voor het aflaten van de condensor warmte aanzit. Nergens heeft ie het over een raam- of muur airco!

Zo overziende, kom ik tot de volgende overweging: Neem, zeker als je een 3 fasenaansluiting hebt, een centrale buitenunit op krachtstroom. De energie efficiëntie van deze toestellen is aanmerkelijk beter dan de gewone monofase motoren.

Plaats deze ergens in de tuin waar het geluid het minste kwaad kan.

Die plek is vele malen beter dan op een dak wat in de zomer ook loei heet wordt, wat je verbruik ook zeker niet ten goede komt. En begrijpelijk: het is wat eenvoudiger bij onderhoud.

Zo ben je ook in staat tot het naar de compressor aflopend aanleggen van de leidingen, zonder risico op olieproblemen.

Het is wat meer investeren, maar het werkt beter en vooral tegen lagere bedrijfskosten.

Over het verhaal van de olieterugvoer heb ik hier nog wat geschreven, blz 2.
Plaatsing binnen-unit mono-split airconditioning

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het wel.
Nico
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu