Advies tegelen

Hars73

  • #1
Ik zit hier ook al elke keer een beetje over na te denken voor mijn badkamer en toilet. Ik denk dat je idd het beste alles uit kunt tekenen vooraf. Dan zie je precies hoe je overal uitkomt. En je moet de exacte maat van de tegels weten, want er worden bijvoorbeeld ook tegels als 45x45 verkocht die eigenlijk 44.5x44.5 zijn.

Ik ga waarschijnlijk 44x44 tegels gebruiken voor zowel de vloer als alle ombouwen van het bad en toilet. Nu zit ik in het toilet met een vloerruimte die ergens rond de 105x89cm ligt. In de breedte kom ik dus op 2 tegels, maar in de lengte zou je dus op 17+44+44 komen (rekening houdend met de voegen uiteraard). Of is het in zo'n geval beter om te kiezen voor een oplossing als 35+35+35?

Afgesplitst, graag elke vraag een eigen topic, mod.
 

Droid

  • #2
Dat is net wat je zelf mooi vind....

Je kunt ook kiezen voor de 44x44 tegels en dat symetrisch te plakken, dus 30.5+44+30.5 heb je wel meer snijverlies

Tis blijft allemaal een kwestie van smaak.
 

Hars73

  • #3
Ik heb al eens wat in showrooms van badkamerleveranciers gekeken, maar ook daar zie je het op verschillende manieren liggen. In sommige gevallen loopt de voeg wel door in de wand, in andere gevallen weer niet. In sommige gevallen altijd hele tegels met een smal strookje aan één kant, andere gevallen weer minimaal een halve tegel.

Er zijn dus inderdaad wel wat richtlijnen voor, maar misschien is het inderdaad toch voornamelijk een kwestie van wat je zelf mooi vindt.
 

Droid

  • #4
Precies!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Werken met een klein strookje tegel in de hoeken, vind ik zelf eerlijk gezegd onprofessioneel prutswerk.
Zeker als dit in een showroom gedaan wordt.

Als de wand en vloertegels hetzelfde kaliber (Maatvoering) hebben, dan is het mooiste om de voegen van wand en vloer door te laten lopen.
Het is in sommige situaties waarin veel muurtjes, nisjes of voorzetwandjes voorkomen, dan natuurlijk wel even goed van te voren uitmeten.
Maar in een toilet zal dat niet zo moeilijk zijn denk ik.

Maarja er zijn ook (echte :oops: ) tegelzetters die een klein strookje gebruiken in de hoeken.
Maar die doen het niet omdat ze het mooi vinden, maar omdat ze te lam zijn om even alles goed uit te meten, en een paar tegels extra te snijden.
Die denken alleen maar aan de centen, en niet aan kwaliteid.
 

Hars73

  • #6
Maar is 17+44+44 dan een slechte verdeling? En het gaat mij niet om snijverlies, maar mijn gevoel zegt dat ik dat de mooiste verdeling vind. En vind je 17cm in dit geval een klein strookje of is dit in verhouding tot een tegel van 44x44 nog acceptabel?

Ik denk dat ik 30.5+44+30.5 niet mooi vind en dezelfde tegel zal gebruikt worden voor het inbouwreservoir, dus als ik 35+35+35 op de vloer doe en vervolgens wel een 44 tegel op het inbouwframe, staat dat misschien ook weer raar. Ik denk dat het inbouwframe ook iets boven de meter uitkomt dus ook daar een 44+44+17 (of 20 oid.) Beide korte stukjes dan tegen elkaar aan onder in de hoek.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Inderdaad is 17 cm geen klein strookje.
In dit geval is het een halve tegel.
Maar kijk dan even waar je met een hele tegel begint, omdat de ombouw van het inbouwreservoir meestal zo rond de 20 cm naar voren kom.
En als je dan nog een gedeelte boven het reservoir tegeld, dan moet je even kijken, of je met een hele tegel tegen de achter muur kun beginnen.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #8
Bij een inbouw reservoir is het natuurlijk het mooiste als je het symetrisch verdeeld, dus of een voeg in het midden van de pot of een hele tegel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu