Aardlekschakelaar in oude woning

Pasicom

  • #1
Goedenavond,
Ik heb een vraag betreft aansluiten van een aardlekschakelaar.
Mijn huis is van 1968 en heeft geen aardlekschakelaar er zitten 1 fase 4 groepenkast en een fornuisgroep voor de kookplaat in.
Nu ben ik mijn badkamer aan het verbouwen en wil hier een whirpool plaatsen die ik al heb gekocht,Het probleem is wat ik nu tegenkom dat je deze op een groep met een aardlekschakelaar moet aansluiten.
Mijn huis heeft dat niet is er een andere oplossing voor om het bad veilig te kunnen gebruiken zonder onder stroom te staan of moet er een aardlekschakelaar aangesloten worden.
Als het teveel aan kosten meebrengt verkoop ik hem en plaats een gewone,dan maar geen bubbels maar wel veilig.

Graag Uw antwoord want ik ga nu in mijn vakantie beginnen met verbouwen

Mvg Paul
 

Geus

  • #2
Wellicht van de nood een deugd maken en uw hele huis veiliger maken met een aardlek. Qua kosten hangt dat sterk af van welke kast u nu heeft hangen, oftewel kan de huidige kast worden aangepast of moet er een nieuwe komen. 4 Groepen voor een woning met moderne gemakken is weinig, dus volgens mij de moeite waard hierin te investeren. Alhoewel duur een relatief begrip is, is een nieuwe meterkast nog wel te betalen. Voor een beetje fatsoenlijke tv ben je meer kwijt.
 

Pasicom

  • #3
Op dit moment komt het mij niet uit de badkamer was duur genoeg mocht er geen oplossing zijn dan sluit ik een normaal bad aan en verkoop ik de whirpool

Bedankt voor je snelle reactie Geus

mvg Paul
 

Geus

  • #4
Die keuze kan ik wel begrijpen. Besef echter wel dat u een verouderde verdeelkast heeft en dat u waarschijnlijk meerdere apparaten heeft, die eigenlijk achter een aardlek horen. Zou niet onverstandig zijn om de meterkast toch een keer aan te pakken. Succes!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
En weer is de installatie de sluitpost.
 

Appeltje

  • #6
Nee de Whirlpool is de sluitpost :).

@Geus: apparaten hebben geen voorschriften dat ze achter een aardlek moeten... ze moeten hooguit geaard zijn, dat is een ander verhaal.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Ik zou ook vooral geen cent in een veilige installatie investeren en gewoon al je elektrische apparatuur op MP zetten :mrgreen:
 

Klus-opa

  • #8
Ik zou de Whirlpool neerzetten, kabeltje los in meterkast,
Volgend daar jaar komt vakantiegeld wel binnen, sluit je hem dan pas aan.... of anders jaar erop, maar je kan wel zeggen dat je een Whirlpool hebt....
 

Pasicom

  • #9
Ik ben even weggeweest vandaar deze late reactie en wil iedereen alvast bedanken voor de antwoorden.

Whirpool geplaatst alleen niet angesloten vanwege de ardlekschakelaar.

Wat ik ook vragen wil is over CAP wat moet ik hierover verstaan,is dit een centrale aardrails waar alle aarddraden in de badkamer op worden aangesloten en loopt hiervan een draad door naar de aardklem van de meterkast .

Ik ben vandaag mijn kruipruimte ingedoken om te kijken hoe het zat met de aarddraad,er komt van buiten mijn huis en fraai dikke aarddraad binnen ,ze hebben bij mijn trappenkast waar de gas/elektra zit op vloerhoogte en dikke bout in de muur vastgedraaid met daarin de aardraad en daarvandaan gaat hij mijn meterkast in.
Mag ik nu vanaf mijn badkamer van de CAP de aarddraad doortrekken naar dit punt of moet hij de meterkast in,dit is mij niet duidelijk.

Wat ik nog kwijtwil is ,omdat er af en toe rare reacties komen ,met de tijd komt er hier ook een nieuwe kast in .
Wat het probleem is dat ik alles overnieuw moet trekken,ze hebben hier toen detijd een experiment uitgevoerd met relaiskasten van 12volt.
Als ik mijn lamp aan doet is je aan en uit knop een deurbel daarvandaan gaan 2 draden blauw en rood naar een relaiskast je hoort een gezoem en je licht gaat aan.
De meeste elecriecieens kennen dit systeem niet en het is waardeloos omdat er nu de relais gaan weigeren en je het licht niet aan kan doen.

Het is niet even een kast plaatsen,vandaar dat ik alleen voorlopig een aardschakelaar wil laten plaatsen ga hier over kijken wat dat kost.

Alvast bedankt

Gr Paul
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu