Aardlekprobleem Ariston Margherita ALD 120

Arjen_klus

  • #1
Een a twee seconden na het inschakelen van de wasmachine wordt de aardlek schakelaar getriggerd. Wanneer de wasmachine aangezet wordt met de deur nog open, dan gaat wel de display aan, maar treedt de storing niet op. Wordt de deur vervolgens gesloten dan valt de aardlek wel uit. De eerste keer dat het optrad was halverwege een programma.

Bij het openschroeven van de wasmachine viel op dat de pressorstaat/waterdruk sensor los in de machine hing. Deze is tijdens het wassen al vaak tegen de trommel geslagen, we hoorden soms wel een vreemde tik. Ook hier is een gat zichtbaar in het isolatieschuim en is de pressorstaat wat zwart aan de buitenzijde aan 1 kant. Ik bedoel dit onderdeel: link niet meer werkend

De volgende stap om te testen of dit ding de storing veroorzaakt is de voedingskabel lostrekken van deze component. Alleen lijkt deze nogal vast te zitten. Is het mogelijk dat dit verlijmd is? Voor de stekker aansluiting zie bijgevoegde link. Of is er een speciaal trucje nodig om de stekker los te halen. Of ben ik gewoon te lief uit angst het plastic te beschadigen.

Ook het deurslot verdenken we, hiervan is de stekker wat lastiger bereikbaar, maar deze zit ook iets te vast.

De wasmachine lijkt zichzelf op te starten in programma 8 (kort, 40 graden), ook al staat de schakelaar inmiddels op pompen. Ik kan dus ook niet uitsluiten dat het toch het verwarmingselement of een pomp is. Ik heb met de zoekfunctie gezien dat het vaak om een verwarmingselement gaat bij dit aardlekprobleem, maar bij ons treedt het al op bij aanzetten van de machine, ook nu er vrijwel geen water meer instaat. Ik heb het water eruit gelaten, door de afvoerleiding even te lozen op de lager gelegen douche put.

Alvast bedankt voor de reacties, met name of het gebruikelijk is dat stekkers verlijmd zijn in goedkope wasmachines en tips om deze los te halen. Oh ja de stekker is al uit het stopcontact en ik ga de machine zeker niet ongeaard aansluiten.

Als het op prijs gesteld wordt kan ik nog wat foto's maken van de druk sensor, op zich lijkt deze nog goed op de buitenzijde na. Ik zie geen kabelbreuken of gaten in de behuizing. De machine is ook droog aan de binnenzijde.

Arjen
 

Arjen_klus

  • #2
Kleine update. Na 1 dag drogen doet de machine wel weer wat zonder aardlek te activeren. Ik heb het spoelen programma net gedraaid en de pomp functioneert. In de kast loopt de aardleiding alleen naar het verwarmings element. We meten een weerstand van ongeveer 1 MegaOhm tussen element en trommel. Bij 220 V, dus een lekstroom van 0,22 mA. De aardlek moet activeren bij 30 mA.

Betekent dit een defect element of is 1 Megaohm wel acceptabel?
Vanavond ga ik nog wel testen met een volledig koud programma.
 

Fiesiekus

  • #3
Wat je met je weerstandsmeter meet, zegt niet zoveel; het gaat om de weerstand bij hogere spanning (230 V) en dat bepaal je met een megger.

Maar zolang de ALS niet aanspreekt en de aarding 100% in orde is (dus ook aan de metalen delen van de machine), mag je aannemen dat de lekstroom binnen de perken blijft.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het is vrijwel onmogelijk dat het uitvallen van de a.l.s. veroorzaakt wordt door de pressostaat.
Wanneer er een geel/groene draad op aangesloten is buiten de stekker die erop zit dan zou het kunnen maar deze dingen worden al jaren niet meer zo gemaakt.
Zoek het eerst een bij het verwarmingselement, koppel dat af, isoler de draden en draai een was, blijft de aardlek erin dan het elemet vervangen.
Verwarmingselementen kunnen deze storing veroorzaken in koude toestand maar ook pas na opwarmen.
 

Arjen_klus

  • #5
Op het moment werkt de machine weer (geluk denk ik, we hebben er op zich niet veel aan gedaan behalve helemaal open draaien, de pressorstaat netjes bevestigen en een dag laten drogen). De geel groene aarddraad gaat inderdaad alleen naar het element toe en de rest zit allemaal in plastic losgekoppeld van het frame, dus die redenering is heel logisch.

Bedankt voor de tips allen, een was draaien met het element losgekoppeld, dat klinkt wel als een goed idee mocht de machine opnieuw uitvallen. Nu is het weer even: hij werkt, dus afblijven.
Tijdens ons enthousiaste klussen hebben we wel wat aan de pressorstaat schroeven gedraaid (foutje), dus de was wordt nu met vrij weinig water gedraaid. Ik ga me daar nog in verdiepen, hoe ik dat niveau weer wat opkrik.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu