Aardlek bij de vijverpomp

Kacheltje

  • #21
Om terug te komen op het probleem. Als de pomp in het water problemen geeft binnen afzienbare tijd en op het droge is er niets aan de hand lijkt mij het probleem wel duidelijk. Ook de oude pomp heeft het lange tijd zonder aardlekproblemen volgehouden.
Het is een nieuwe pomp dus laten ze het bij de leverancier uitzoeken wat het is. Daar heb je nu eenmaal garantie voor gekregen.

Zelf meggeren hoeft geen probleem te zijn maar waarom zou je?
Dit probleem staat niet op zich. Je ziet deze problemen wel vaker.
 

Lichtpunt

  • #22
Zelf meggeren hoeft geen probleem te zijn maar waarom zou je?
Misschien denkt Klasseklus wel, "waar hebben ze het allemaal over"
Laten we even allen in de wacht gaan in afwachting van een reactie van TS
 

Kacheltje

  • #23
Misschien wel Lichtpunt. Het lijkt mij simpelweg verstandiger om aanspraak te maken op de garantie. Vandaar deze reactie.

Een nieuw product hoort gewoonweg probleemloos te werken en daar is hier geen spraken van.
Dat men wat achtergrondinfo mee krijgt kan geen kwaad. Zelf het probleem oplossen komt mijn inziens aan bod als er geen spraken meer is op garanties of service van de verkopende partij.
 

Lichtpunt

  • #24
Ik ben het helemaal met je eens,
en zeker kan een ieder er voor zichzelf leerzame dingen uit oppikken.

Maar het feit dat ik totaal geen respons meer zie van TS,
misschien is deze nu wel lekker aan het feesten.
 

KlasseKlus

  • #25
Beste allemaal,
Maar het feit dat ik totaal geen respons meer zie van TS,
misschien is deze nu wel lekker aan het feesten.
Ha ha ha! Nee hoor, het valt wel mee! Had een dagje vrij, dus even niet op het forum kunnen kijken. Bedankt voor al jullie reacties. Lichtpunt heeft wel enigszins gelijk: jullie discussie gaat mijn pet ver te boven. Ik heb een aantal zinvolle suggesties gezien, bedankt hiervoor!

Ik heb ondertussen zelf nog wat 'trial and error' onderzoek gedaan en ik heb het volgende ontdekt:

Ik heb de WCD eens opengeschroefd (het is een dubbele uitvoering) en in de onderste doos bleek er een oorwurm tussen een van de polen en de aardingspool te zitten. Ik dacht: tsjakkaa, dat is het! Dus het diertje verwijderd, weer dicht geschroefd en nogmaals geprobeerd: helaas, na enige tijd ging het weer mis.
Omdat ik dacht dat het toch misschien met de onderste WCD te maken zou hebben, heb ik de stekker van het UV-filter uit de bovenste WCD gehaald en de stekker van de pomp verplaatst van de onderste naar de bovenste WCD. Het UV-filter heb ik er tijdelijk even uitgelaten. En wat blijkt...? Hij blijft het doen!
OK, dan nu stap twee van de test: stekker weer terug naar de onderste doos (die waar de oorwurm in zat), maar het filter er nog steeds uit. En wat denk je? Hij doet het nog steeds.

Ergo conclusio: het zou wel eens niet aan de pomp of WCD kunnen liggen, maar aan het UV-filter. In alle 'tests' heeft namelijks steeds ook de stekker van het UV-filter erin gezeten, dus zodra de pomp aangaat, gaat er water door het filter en langs de UV-lamp stromen. De UV-lamp wordt alleen tegen het water beschermd door een glazen buisje. Misschien dat hier vocht in is gekomen en dat die de lekstroom veroorzaakt... Bij nader inzien lijkt me dat ook logischer dat dat het aan de pomp zou liggen. Deze is gloednieuw en bovendien van een zeer bekend pompenmerk met een O.

Stap 3 van mijn 'onderzoek' zal zijn om het filter open te maken en te kijken of er idd vocht oid bij de lamp/aansluiting zit. Dan droogmaken en nogmaals proberen of de boel blijft draaien.

Wordt vervolgd...
 

Denkerd

  • #26
@The heathunter, weer zeer bedankt voor de toelichting. Blijkt dat het niet verkeerd is om eerst is na te denken voor je wat gaat meten. Had hier zelf geen praktische ervaring mee, maar was wel bekend (door anderen)met doorgebrande diodebruggen en spaningsregelaars. Vandaar dat ik het me in dit geval ook afvroeg. En weer wat geleerd.

@Klasseklus; Fijn dat het lek nu feitelijk boven water is! Onbekend dat die UV lamp er ook nog zat, daar sta je dan niet bij stil.

Meestal is het idd spul wat met een stekker aangesloten wordt wat de aardlek doet trippen. Heb me ook ooit is rotgezocht, was uiteinde van een tracingkabel om een ingegraven filterbak…
Nico
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu