Aarding van waterleiding of kranen

Lutz

  • #1
Mijn huis is in 1988 gebouwd. Destijds waren de waterleidingen van koper. Achter de watermeter is de waterleiding geaard. In douche 1 is de thermostaat vervangen door een nieuwe en de installateur heeft de laatste meter naar de thermostaat vervangen door een kunststof slang. Dan heeft de installateur nog een stuk aardedraad van het rest koperen buis naar de thermostaat getrokken.

Later werd mijn badkamer verbouwd. In de badkamer is een inbouwdoos, waar alleen aardedraad ligt die naar alle kranen, douche en ligbad lopen. Deze aardedraad is aangesloten op de CV leiding, die van metaal is. De wcd zijn allemaal met randaarde uitgevoerd.

Mag de aarding van de waterleiding of kranen zo worden uitgevoerd?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dit is niet aarden, dit is aanvullende vereffening en die knoop je aan aarde.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Je hebt dus een centraal aardpunt (CAP) in de badkamer, welke alleen is verbonden met de waterleiding, douche, ligbad en CV-leiding, maar niet met aarde?

Dat mag niet zo. Tegenwoordig zou er een koppeling moeten zijn tussen dit punt en de centraaldoos. Vroeger toen jouw woning gebouwd werd, werd dit punt nog rechtstreeks verbonden met de hoofdaardrail in de meterkast.

Ook mis ik de vereffening van een eventueel geleidende vloer in het verhaal.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Lutz

  • #4
Ik heb in de meterkast gezocht en een stikker in de meterkast gevonden waarop staat: elektrode weerstand 0,4 Ohm. Vanaf deze punt gaat een aardedraad naar boven. Het huis is houtskeletbouw en ik heb dus een houten vloer. 2003 werd de oude badkamer gebouwd. Was het destijds al verplicht om de CAP rechtstreeks te aarden?

Het kan zijn dat de aardverbinding via de CV leiding de oude constructie was, en dat ze nieuwe aansluiting erbij hebben gemaakt.
 

ABCDE

  • #5
0,4 Ohm is heel netjes, maar dat was wellicht in 1988... of dat nog zo is valt te bezien natuurlijk.

Die draad omhoog zou naar het CAP in de badkamer moeten gaan. (Tegenwoordig bij nieuwbouw naar de centraaldoos) Maar met verbouwingen in de loopt der tijd wil er nog wel eens wat vernaggeld. Vereffening van gas, water, coax bij binnenkomst wordt ook nog wel eens achterwege gelaten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu