Aarding 2e meterkast

Muisss

  • #1
Onze woning is samengesteld uit wat vroeger 2 woningen waren. Dus ook met 2 meterkasten. Nu is dit een beetje vreemd gedaan, aangezien de stoppen van de 2e meterkast geschakeld staan op 1 van de stoppen van de 1e meterkast. Die 2e stoppen zitten er dus zeg maar voor de sier heb ik het idee.
Nu heb ik de 1e meterkast laten uitbreiden en eea is vervangen door een automaat. De elektricien heeft toen ook gelijk de aarding weer bevestigd, die bleek los te hangen. Verder was ie al erg uitgelopen en moest snel weg, was al laat.
Maar wat ik mij dus nog afvraag.... in de 2e meterkast is niets van aarde te vinden. Voor mijn gevoel klopt dat, ze zitten in de 1e meterkast immers toch op een stop waar de aarding wel in orde is. Denk ik dat goed?
En hoe kun je controleren of zogenaamd geaarde stopcontacten wel geaard zijn?
Ik ben namelijk al zoveel rommel tegengekomen (fasedraadje verkeerde kleur, verkeerde wisselschakelingen etc) dat ik me afvraag of eea wel veilig is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dat kan je controleren met de juiste meetapparatuur, net echt te doen voor een leek.

Je kan met een duspol wel een indictaie meting doen.

Tussen fase en aarde 230v meten en tussen Nul en aarde niets, dan is het waarschijnlijk OK.

Beide kasten moeten aarde hebben.
De eerste patroon (kast 1) zal ook een 20A of 25A patroon horen te zijn waarmee de 2e kast dan maximaal 16A groepen heeft.
De zekering in de kast 1 beveiligt alleen de kabel naar de tweede kast.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu