Aarde controleren

Bembi

  • #1
Dag,

zojuist heb ik mijn wasmachine aangesloten op een trekschakelaar. Algemeen gesproken: bij het aansluiten ontstaan er lassen/overgangen van de ene draad naar de andere.

Vraag: hoe kan je als leek nou controleren of de wasmachine goed geaard is aangesloten (anders gezegd: zo is aangesloten dat de aardedraad nergens onderbroken is)? Mijn vraag is naar aanleiding van de wasmachine, maar het kan natuurlijk ook over een geaard stopcontact gaan.

bedankt en groeten, bembi

ps: ik zag nà het posten dat er hier op het forum al wat over gezegd is. Is het devies: haal er een electricien bij om dit vast te stellen?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Als je alleen wilt testen of de aardaansluiting van de wasmachine niet onderbroken is, dan kun je met een doorgangstester meten tussen een blank metalen deel en de randaarde van een stopcontact. Je zou doorgang moeten hebben.

Om te meten of de weerstand van de beschermgeleider aan de eisen voldoet, kun je beter een elektricien inschakelen. Dat lijkt me alleen nodig als je het vermoeden hebt dat er iets mis is met je elektrische installatie.
 

Bembi

  • #3
Dag Tom,

mijn electra vertoont geen storingen, maar ik heb de trekschakelaar waar de wasmachine op aangesloten is vorig jaar zelf aangesloten op een kabel die naar een aparte groep 'wasmachine' in mijn meterkast loopt (die groep is door vorige bewoners zo ingericht). Vandaag sloot ik de wasmachine zonder stekker direct aan op de trekschakelaar en bedacht ik me dat ik er wel vanuit ga dat de aarde goed verbonden is, maar dat ik dat feitelijk niet weet (tot het misschien een keer te laat is :P )

-is een doorgangsmeter een spanningstester?

-ik ga ook de aarding van stopcontacten in mijn huis eens controleren. Kan ik voor het checken van de aarding ook gebruik maken van dit stukje gereedschap?



of dit



Dan nog een vraag: ik begreep dat het niet toegestaan is in één ruimte zowel geaarde als ongeaarde stopcontacten te gebruiken. Geldt dat dan ook voor geaarde en ongeaarde stekkerdozen (dus een ongeaarde stekkerdoos moet NIET gebruikt worden in een ruimte waar ook geaarde stekkerdozen/stopcontacten gebruikt worden?

bedankt maar weer. Groet, bembi
 

Poster

  • #4
Hoe moet het dan werken in gecombineerde ruimte's, woonkamer met open keuken, waar geen duidelijke grens is, en dus één ruimte met WCD's met en zonder RA.
 

Bembi

  • #5
Hi poster,

bedoel je dat dat punt onzin is? Ik las het op wikipedia

"In Nederland en België werd tot juli 1997 in droge ruimten geen aarding toegepast. Sindsdien mogen (in Nederland) alleen maar wandcontactdozen worden geïnstalleerd die voorzien zijn van een aardcontact. Dit geldt voor nieuw aangelegde elektrische installaties, of bij een significante uitbreiding van een bestaande installatie. Bij deze laatste situatie betreft het doorgaans ingrijpende aanpassingen omdat combinaties van geaarde en ongeaarde wandcontactdozen in één ruimte niet zijn toegestaan volgens de NEN 1010. Dit betekent dat alle ongeaarde wandcontactdozen in de betreffende ruimte(s) vervangen dienen te worden door geaarde exemplaren, die aangesloten moeten zijn op de aardleiding."

groet, bembi
 

Poster

  • #6
Nee geen onzin maar bij ons dus niet het geval, wel een woning van meer als 20 jaar, dat zal het zijn.
Ik heb deze situatie dus, vandaar.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Simpel aard controleren:
Haspel insteken in een geaarde wcd(keuken)
Afrollen en naar de meterkast meenemen.
Een multimeter of doorgangstester aansluiten op de aardepen van de haspel, en de ander tegen de blanke aarde of hoodaardrail in de meterkast.
Is er verbinding dan is de aardverbinding ok.
Nu kan je dmv de haspel alle aarde aansluitingen in huis controleren door bv de haspel mee te nemen naar de badkamer en dan de test te herhalen tussen het aardepunt op de haspel en de andere pen tegen de metalen delen van de wasmachine.
Bij doorgang is de aardverbinding OK.

Deze test zegt niets over de aardpen, die kan je alleen meten met daarvoor geschikte meetapparatuur.
 

Bembi

  • #8
Dag headhunter,

bedankt, ik ga je suggestie toepassen.

Groet, bembi
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu