Aardblokje goed vastzetten

Tiho

  • #1
In Radiator loopt wel vol, maar geen doorstroom (Incl. Foto s) topic oa wordt verwezen naar het aardblokje om deze goed vast te zetten. Nu weet ik uit ervaring dat door verf geen stroom gaat, zelfs een vrachtwagen met al zijn Ah start niet en geeft heel apart lichtshows als er verf tussen de massa zit.

Dus naar mijn idee heb je of geen aarding enerzijds of geheid een roestplek indien het wel goed zit.

Wordt dit weleens gemeten en is dit te meten? Lijkt me van wel.

Een pijpklem om een gegalvaniseerde leiding is in mijn ogen veel betrouwbaarder dan.

 

Aks

  • #2
Daar heb je helemaal gelijk in die klem die jij aan geeft is veel beter.


maar nu de vraag moet deze radiator geaard worden.
het is geen vreemd metaal dat in een andere ruimte door loopt
omdat deze met kunststof is aan gesloten ten minste als ik het goed zie.
 

Tiho

  • #3
Hij hangt nu niet bepaald in geïsoleerde beugels zoals je kunt zien, maar dat is een topic verderop @Aks :wink:
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
In het betreffende topic is de radiator aangesloten met kunststof
leidingen, en hoeft waarschijnlijk niet geaard te worden (toch?)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Je kan dat gewoon meten of de vereffening goed is, of idd een aantal jaren later kijken, is het roestig dan is de vereffening goed aangesloten.
 

Sharky

  • #6
Ronny schreef:
In het betreffende topic is de radiator aangesloten met kunststof
leidingen, en hoeft waarschijnlijk niet geaard te worden (toch?)
Het antwoord hierop ben ik wel erg benieuwd naar.

Ik heb hier alle leidingen CV en water vervangen voor kunststof leidingen.
Welke\ waar moet deze dan precies aan aarde hangen?
 

Aks

  • #7
Volgens mij moet je alles in de meterkast aarden.

overigens is dit wel tegenstrijdig als alles van kunststof is gemaakt
 

System7

  • #8
Voor zover ik weet aarden we al lang niet meer via aparte aarddraden naar de meterkast maar moet alle vereffening naar een centraal aardpunt (CAP) en van daaruit naar de aarde in de centraaldoos.

En je aardt (vereffent) metalen delen die vanuit andere ruimten onder spanning kunnen komen te staan, zoals dat bij metalen leidingen en aardnetten wèl maar bij kunststof leidingen dus niet mogelijk is.
 

Tiho

  • #9
Het lijkt mij dat de radiator wel vereffent zou moeten, als dit niet hoeft kun je de douchedeur en alles ook wel laten zitten. Hij is niet geïsoleerd opgehangen iig.

Kwaad zal het niet kunnen volgens mij en de draad is er al.
 

Monteur Bert

  • #10
Het voorschrift is dat alle metalen delen in natte ruimten moeten worden geaard. (vereffend) Zoals trapezium plaat, metalen kozijn, metalen bad, radiator, enz. waterleidingen enz. Of dat gebeurd op een centraal aardpunt in de ruimte of op een railtje in de meterkast is nu minder belangrijk. Deze leiding mag niet uit een centraaldoos worden betrokken!
Het maakt daarbij niet uit toevoerleidingen van bijv. een radiator geleidend zijn of niet.

Men stelt terecht dat delen onder gevaarlijke spanning kunnen komen te staan door externe storingen. Voorbeeld lekkage in vloer naar ondergelegen centraaldoos of soortgelijk. Tevens is de opzet alle metalen delen te vereffenen om onderlinge spanningsverschillen te voorkomen. Bij sluiting, onweer enz.
Terecht een voorschrift dus i.v.m. veiligheid! Bert.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
Weet je dat heel zeker Bert?
 

Monteur Bert

  • #12
De strekking van mijn bericht: ja!
Er zijn installaties afgekeurd omdat de metalen afvoerput niet verbonden was! De strekking omdat de voorschriften enigszins zijn gewijzigd maar het blijft op hetzelfde neer komen.
Vaak is ergens een klemmenrailtje in de badkamer aanwezig met meerdere 4 of 6 mm2 aders die meetbaar van de div. delen en meterkast komen. Kan bij inspectie worden gemeten.

Een klem zoals getoont heeft meestal puntige schroeven die door de radiatorlak heendraaien. Bert.
 

System7

  • #13
Monteur Bert schreef:
Of dat gebeurd op een centraal aardpunt in de ruimte of op een railtje in de meterkast is nu minder belangrijk. Deze leiding mag niet uit een centraaldoos worden betrokken!
Volgens de huidige normen MOET het CAP geaard worden via de centraaldoos.





Intech mei 2006 (er ontbreken een paar afbeeldingen uit het artikel
Potentiaalvereffening in de badkamer
MINDER KOPER MEER VEILIGHEID
Jonge elektriciens weten niet beter. In een badkamer moeten de vreemde geleidende delen die bij een defect onder spanning komen te staan, worden verbonden met de potentiaalvereffeningsleiding. De verbazing was groot toen bij de laatste wijziging van NEN 1010 de installatiemethode ingrijpend werd vereenvoudigd. Ouderen herkenden de nieuwe methode uit de NEN 1010 van 1962. Zijn we met de wijziging terug bij af? Verslag van een onderzoek.

In de badkamer is sprake van een verhoogd risico wanneer aanraakbare delen onder spanning staan. De lage weerstand van de vochtige huid en het aanwezige water leidt tot een grote, mogelijk dodelijke stroom door het lichaam. Het spreekt voor zich dat elektrische installaties in de badruimte daarom aan een aantal bijzondere voorwaarden moeten voldoen. Zo is het verplicht om potentiaalvereffening toe te passen en alle vreemde geleidende delen in een badkamer te verbinden met een vereffeningsleiding, die weer is verbonden met de aardrail. Als de isolatieweerstand van het vreemde geleidende deel groter is dan 500 kW, kan de vereffening achterwege blijven.
Vreemde geleidende delen zijn een metalen douchebak of badkuip, de waterleidingen, de leidingen voor de mechanische ventilatiekanalen en de metalen delen van verlichtingsarmaturen. Ook rvs-wastafels en toiletpotten, metalen afvoerleidingen en constructiedelen kunnen in bepaalde situaties vreemde geleidende delen zijn.

VEREFFENINGSLEIDING
In de woningen die zijn geïnstalleerd voor 1984 werd de vereffeningsleiding eenvoudig verbonden met de veiligheidsaarde in de badkamer. Tussen 1984 en de laatste wijziging van NEN 1010, 5e druk, moest de vereffeningsleiding met een vertinde koperdraad vanaf de meterkast worden aangesloten. In de laatste wijziging van NEN 1010, 5e druk, wordt de vereffeningsleiding weer verbonden met de beschermingsleiding in de centraaldoos in het plafond van de badkamer.
In het onderzoek `De elektrotechnische kwaliteit van aardingssystemen in de Badkamer', dat is uitgevoerd door C+B Advies en Realisatie in opdracht van Uneto-VNI, zijn de consequenties van toepassing van de diver­se versies van de NEN 1010 op de veiligheidsaspecten onderzocht. Ook is gekeken naar het effect van het gebruik van steeds meer kunststofleidingen voor de centrale verwarming en het leidingwater.

CENTRAAL AARDPUNT
In de NEN 1010, 2e druk,1962, is bepaald dat alle vreemde geleidende metalen delen zijn verbonden met een veiligheidsaarding. De verbinding met de veiligheidsaarde van de installatie gebeurde vanuit de lasdoos in de badkamer. Een centraal aardpunt (CAP) was niet voorgeschreven, de aansluitpunten werden onderling doorgekoppeld.




De wasmachine, aangesloten op een separate groep, werd in de onderverdeling met de aardrail verbonden (afbeelding 1).

In NEN 1010, 3e en 4e druk en een deel van de 5e druk, zijn alle vreemde geleidende delen van een vereffeningsleiding voorzien. De afzonderlijke vereffeningsleidingen moeten op een CAP met elkaar zijn verbonden. Het CAP wordt rechtstreeks met de aardrail bij de verdeler verbonden met een draad van tenminste 4 mm2. In afbeelding 2 is een voorbeeld gegeven van een badka­merinstallatie volgens de 3e en 4e druk. De wasmachine, aangesloten op een separate groep, werd in de verdeler met de aardrail verbonden.
In de 5e druk van NEN 1010 (vanaf blad 10, NPR 5310) wor­den alle vreemde geleidende delen en alle gestellen van toestellen verbonden met een vereffeningsleiding. Deze potentiaalvereffening moet plaatselijk zijn, dus toegepast in de badruimte. De afzonderlijke vereffeningsleidingen moeten op een CAP binnen de badkamer met elkaar worden verbonden. Het CAP wordt met de aarddraad in de lasdoos verbonden (afbeelding 3). De wasmachine, aangesloten op een separate groep, wordt in de badkamer met het CAP verbonden.



VERANDERINGEN ZINVOL?
Toen de derde en vierde druk moesten worden toegepast konden significante spanningsverschillen optreden tussen elektrische toestellen en vreemde geleidende delen.
Uit de berekeningen en de metingen blijkt dat bij de huidige installatievoorschriften de spanningsverschillen tussen elektrische toestellen en vreemde geleiden-de delen verwaarloosbaar zijn. Terecht is gedeeltelijk terug gegaan naar de eisen uit NEN 1010 2e druk:1962. De veranderingen zijn ook zinvol, omdat in de huidige badkamer meer gebruik van elektrische apparaten wordt gemaakt. Conclusie is dan ook dat door alle aard- en vereffeningleidingen met elkaar te verbinden de veiligheid flink wordt verhoogd.

BEREKENINGEN
De veiligheidssituatie wordt berekend uitgaande van een afstand van de meterkast tot het aansluitpunt van 25 M. Leidingweerstand toestelleiding:
Ohmse weerstand: RI = o,i8 W
impedantie: Xl = 0,002 W, ZI = 0,0654 W
De impedanties zijn verwaarloosbaar en zijn buiten beschouwing gelaten.
In afbeelding 4 is het vervangend schema getekend voor de situatie volgens afbeelding 2 waarin zich een aardsluiting in een toestel voordoet.

In de 2e en de 5e druk van NEN 1010 zijn de weerstand-verschillen tussen de beschermleiding(en) van toestel­len en de vereffeningsleidingen verwaarloosbaar klein, waardoor het spanningverschil tussen omhullingen van elektrische toestellen en de vreemde geleidende delen nagenoeg nul volt zal zijn. Bij een aardsluit­stroom Ik = 300 A in de huisinstallatie zal de spanning ruim onder de veilige spanning van 12 V blijven. In een woninginstallatie zal de aardsluitstroom deze waarde vrijwel niet kunnen bereiken.
Voor de 3e en 4e druk van NEN 1010 hebben de verschillen in weerstand wel een significant spanningverschil tot gevolg.
De weerstand van de keten bedraagt:
(ZI + Rb) + R-fase + Ra = 2,68 W
De stroom Ik in de keten bedraagt:
Ik = U/R = 230/2,68 = 85,8 A

De spanningsval over de Pe-draad vormt het spanningsverschil tussen het CAP en het toestel met de isolatiefout.Het spanningsverschil bedraagt:
R Pe-leiding x Ik = 0,18 x 85,8 = 15,4 V
In grafiek i is de aanraakspanning, bij de berekende Ik, in relatie tot de lengte van de beschermleiding gra­fisch weergegeven.

De berekende spanning van 15,4V bij 25 m beschermleiding is de minimaal aanwezige spanning. Bij lagere weerstandwaarden zal de kortsluitstroom toenemen en daarmee ook het spanningverschil. Bij een overstroom van 250 A bedraagt de aanraakspanning 45 V. In een nagebouwde situatie is de berekening door metingen bevestigd.
 

Monteur Bert

  • #14
Het CAP wordt geaard d.m.v. een 4 of 6 mm2 leiding naar de meterkast.
Dat die leiding hier niet is aangegeven betekent niet dat dit niet hoeft.
Waarschijnlijk valt deze buiten het onderwerp in het boek.

Dat men deze rails in de badkamer OOK doorvoert naar een aansluitdoos is een sec. iets. Men heeft op deze wijze alles vereffend.
Met mijn opmerking bedoelde ik te zeggen dat het aard[punt niet uit de (centraal)doos mag worden weggehaald I.P.V. uit de meterkast rail.

In je schema wordt de wasautomaat of droger aan genoemde CAP extra verbonden bij de machine wandaansluiting.
Hierbij is in de regel van direct verbinden een uitzondering gemaakt omdat een extra verbinding naar het machine huis niet bedrijfszeker is op de lange duur of bij vervanging vergeten wordt. Bert.
 

System7

  • #15
Monteur Bert schreef:
Met mijn opmerking bedoelde ik te zeggen dat het aard[punt niet uit de (centraal)doos mag worden weggehaald I.P.V. uit de meterkast rail.
Onzin.
Verandering voeding beschermingsleiding
Bij installaties die voor 1 januari 2001 aangelegd zijn, komt de beschermingsleiding rechtstreeks vanuit de meterkast naar het centrale aardpunt (CAP) in de badkamer met een blanke koperdraad van 4 mm2 (BC 4).
In installaties van na 1 januari 2001 komt de voeding voor het CAP vanuit de centraaldoos in de badkamer met een groen/gele beschermingsleiding van 2,5 mm2 (VD 2,5).

Uitvoering
• In de badruimte moet je een blijvend bereikbare lasdoos voor het CAP aanbrengen met voldoende spruiten. Deze plaats je achter de spiegel of onder de wastafel.
• Het CAP moet voldoende aansluitklemmen hebben en geschikt zijn voor draden van 4 mm2.
• Je mag maar een draad per aansluitklem aansluiten.
• Tussen het CAP en de centraaldoos breng je een installatiebuis aan met een groen/gele vereffeningsleiding van VD 2,5 mm2.
• Tussen het CAP en elk vreemd geleidend deel breng je een, al of niet
geïsoleerde, aparte leiding aan. Zie ook hoofdstuk Minimale doorsnede vereffeningsleiding.
Geleidende delen die normaal gesproken geen gevaar kunnen opleveren zijn; deurknoppen;
– scharnieren;
– raam- en deurkozijnen;
– geleidende stankafsluiters (sifons) van kunststof baden en douchebakken; – ophanghaken.

Minimale doorsnede vereffeningsleiding
Omdat de doorsnede van de beschermingsleiding 2,5 mm2 is, moet de vereffeningsleiding ook minstens 2,5 mm2 zijn.
Verder geldt de doornsnede van;
• 2,5mm2 als de leiding in buis ligt (tegen mechanische beschadiging is beschermd);
• 4mm2 als de leiding niet in buis ligt (niet tegen mechanische beschadiging beschermd is).
Uit één van de vele actuele bronnen op het net, conform de recentere NEN1010.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Zo is het idd System 7
 

Aks

  • #17
Ja hoor hij mag zeker uit de centraal doos worden gehaalt.

verder zeg ik er niets over wand we komen er toch niet uit.
de regelgeving kun je op merdere manieren lezen.

aks
 

Tiho

  • #18
Zo lees ik doornede 2,5 mm2. Beetje vreemd diameter in het kwadraat.

Kennelijk betekent doorsnede dus ook oppervlakte :oops:
 

Monteur Bert

  • #19
System7
Wat heb je nu extra aan het onderwerp toegevoegd na je uitgebreide lijst en na de opbeurende en respectvolle opmerking "onzin" ?
Kom dan eerder met dit zeer gedetailleerde verhaal!
Succes, Bert
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #20
Systeem7 had al eerder aangegeven, dat aarden via de centraal doos mag.
Jij hebt dit inmiddels een paar keer tegen gesproken.

Het is inderdaad zo, dat de aardleiding vanaf de centraaldoos loopt tegenwoordig.

Dus ik vind het antwoord van System7 correct.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu