Aanwarmsnelheid Nefit Smartline met Moduline 100

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #1
Beste klussers en vakmannen,

thuis hangt bij mij een Smartline ketel, met een Moduline 100 thermostaat. Hieraan gekoppeld een indirecte luchtverwarmer.

Tijdens het aanwarmen (al is het maar één graad) gaat de ketel direct naar de maximale ingestelde watertemperatuur. Het is dan ook binnen 10 minuten warm.

Maar ik wil dat de ketel niet direct voor volgas kiest, maar er wat langer over doet. Het rendement van een HR ketel is op lagere temperaturen immers (stukken) hoger.

Is er een mogelijkheid (eventueel met een andere thermostaat) om de aanwarmsnelheid te verlagen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is het niet zo, zolang de temperatuur van de retour laag is de ketel flink zal condenseren en dat je toch een maximaal rendement krijgt.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Ja das waar. Misschien is het maar een gevoel, maar ik vind het onzin dat ie zo hard brandt, om een kwartier later uit te gaan.

Bijkomend voordeel is dan, dat de op de watertemperatuur gestuurde fan in de luchtverwarmer mij niet van de bank blaast :)

Het vermogen is al begrensd op 50%, dit ben ik wel nodig om de woning in de winter vlot op te warmen van 15 naar 21 graden. Hierbij haalt hij een watertemperatuur van 75 graden.
 

Fitwerk

  • #4
Waarschijnlijk is het afgegeven vermogen van je luchtverwarmer te klein tov het ketel vermogen, hierdoor is de ketel in no-time op temperatuur.
Door de ventilator snelller te laten draaien heb je meer warmte afgifte, maar krijg je zoals je al aangaf tochtproblemen.
Echter een indirekte luchtverwarmer geeft juist het beste rendement bij een hoge cv water aanvoertemp, de hr ketel juist bij een lage temp.

Het blijft dus een compromis tussen comfort en energieverbruik.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu