Aansluiten wasmachine trekschakelaar of WCD

MichelTB

  • #1
Goedemorgen,

Ik ben nieuw hier, hopelijk staat deze vraag op de goede plaats.
Wij zijn een aantal maanden geleden verhuisd en onze verhuizers hebben de wasmachine op zolder gewoon aangesloten op een beschikbare WCD, die op een aparte groep zit.
Nu ben ik aan het kijken naar een droger en daarbij neem ik dus ook de situatie voor het aansluiten even onder de loep.

Ik wil er dus een droger bij plaatsen. De wasmachine groep heeft geen aardlekschakelaar. Op zolder zit een dubbele wcd en een trekschakelaar op deze groep groep. Mijn vraag is dus eigenlijk wat het verstandigst is. Een groep bijplaatsen schijnt wat lastig te zijn qua leidingen leggen (volgens vorige bewoner). Ik begrijp dat de voorkeur heeft om de wasmachine op de trekschakelaar te zetten of aardlekschakelaar bij te laten plaatsen? Mijn idee was in eerste instantie om zo’n combi energie verdeleraan te sluiten op de WCD maar dan gaat die weer niet via de bestaande trekschakelaar.

Wellicht handig om te vermelden: meterkast met 16a stoppen, 3 groepen op een aardlek, aparte (kracht)groep keuken. Wasmachine 2200 watt, droger nog onbekend.

heel benieuwd naar jullie feedback,
Gr Michel
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Een aantal vragen:

1. Betreft het een badkamer?
2. Welke andere verbruikers zitten er op de groep?
3. Wat is het opgenomen vermogen (in Watt) van de wasmachine en de droger?
4. Is de WCD voorzien van een randaarde en is de aarde ook aangesloten?
5. Heeft de trekschakelaar een aardeaansluiting?
6. Zou je een foto van je groepenkast willen plaatsen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Op een groep kun je max 3600 Watt aansluiten. Gecombineerd met je wasmachine blijft er dan 2400 Watt boor de droger over.
 

MichelTB

  • #4
Bedankt alvast voor jullie reacties. Antwoorden op de vragen:

1. Betreft het een badkamer?
Nee, zolder
2. Welke andere verbruikers zitten er op de groep?
Geen
3. Wat is het opgenomen vermogen (in Watt) van de wasmachine en de droger?
Op de wasmachine staat 2200, droger moeten we nog uitzoeken, enigzins afhankelijk van wat hier uit komt.
4. Is de WCD voorzien van een randaarde en is de aarde ook aangesloten?
WCD heeft randaarde, volgens mij ook aangesloten. In de meterkast zitten verschillende aarde draden, ook langs de rij waar deze groep in zit.
5. Heeft de trekschakelaar een aardeaansluiting?
Dat durf ik niet te zeggen maar ik verwacht van wel aangezien de leiding van de wasmachine groep naar de WCD gaat en daarna door naar de trekschakelaar.
6. Zou je een foto van je groepenkast willen plaatsen?
Uiteraard. Kleine opmerking: de witte groep is de wasmachine, de oranje schakelaar zonnepanelen, links keuken, groen overige groepen met aardlekschakelaar. Wat niet zo goed zichtbaar is zijn de ijzeren kabels die rechts langs de groepen naar beneden lopen. Ik nam aan dat dat de aardes zijn.

24159FB1-09CF-4761-A380-48522494438D.jpeg A99643F8-14EE-4FAC-B87F-14AAE47FBADA.jpeg 928E821A-372F-4F0B-8D06-3AA7050DAF5E.jpeg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Een trekschakelaar is alleen verplicht in een badkamer. Het is dus geen probleem om wasmachine en droger aan te sluiten op de dubbele WCD. Als je een droger met een vermogen kleiner dan 1.400 Watt kiest (warmtepompdroger), dan hoef je geen energieverdeler ertussen te zetten en kun je beide toestellen tegelijk gebruiken.

Als dit je eigen huis is, dan zou ik de groepenkast laten vervangen. Dit is een heel gedateerd exemplaar. De groepsschakelaars willen het weleens begeven en zijn niet meer als onderdeel te verkrijgen. De aardlekschakelaar is een oud type en waarschijnlijk nog een 300 mA-exemplaar. Met een nieuwe groepenkast heb je dan ook voor alle groepen aardlekbeveiliging.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

MichelTB

  • #6
Super! Dank je wel.
Meterkast gaat op termijn zeker vervangen worden. We gaan nog verbouwen over een tijdje.
 

Lampje45

  • #7
De energieverdeler is de slechtste uitvinding die ik ooit voorbij heb zien komen. Het is gewoon een wasdrogermoordenaar!!!!

Want wat gebeurt? De wasdroger staat vol vermogen te draaien en het verwarmingselement van de wasmachine gaat aan, dan wordt de complete wasdroger afgeschakeld dus ook de luchtdoorstroming.
Waar blijft die hitte?
Die kan nergens meer heen en de elementen gaan gloeien.

In deze omgeving is het ook vaak stoffig.
En stof is explosief. Dus het is niet zo gek dat wasdrogers brandoorzaak nummer 1 zijn.
Ook de elementen verbranden eerder.

In diverse handleidingen staat ook aangegeven dat je een een deur van een wasdroger tijdens het proces niet open mag maken.
Dat staat er niet voor niets in!
Toen ik twee van die energieslurpers had, heb ik dat anders opgelost, want toen konden de twee machines niet op die ene groep tegelijk werken.
Maar dat apart draaien, na een vakantie was geen optie. Met de ene machine, wachten op de andere.

Toen heb ik de koppeling bedacht, tussen de twee machines.
En een 230 volt AC relais in serie met het verwarmingselement van de wasdroger geplaatst.
De stroom loopt over de NC contacten, zodat het relais in rust de spanning gewoon doorzet.
En de spanning, die op het verwarmingselement van de wasmachine komt, gaat ook naar de spoel van het relais.
Die dan voor het verbreken van de stroomkring van het element van de wasdroger zorgt.

Dus de wasmachine heeft dus de voorkeur op verwarming wasmachine en schakelt alleen de verwarming van de droger uit. Hierdoor blijft de droger gewoon ventileren, en drogen omdat de aandrijfmotor en de ventilator gewoon blijven draaien. Het wasgoed blijft in beweging en kreukt dus niet.
Geen gevaarlijk hitteophopingen meer en een optimaal proces, waar in een minimum van tijd het totale proces voor elkaar komt, zonder de zekering automaat op te blazen.

Er wordt wel veel gerekend met aansluitwaarden, maar men vergeet wel even dat er ook nog eens aanloopstromen om de hoek komen zetten, die de maximale stroom ruim overschrijden.

Die verdeeldozen moeten echt verboden worden.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Bij moderne wasdrogers gaat een (automatische) verdeeldoos zonder meer al niet werken, omdat veel drogers handmatig gestart moeten worden nadat de netspanning is weggevallen (en daarna dus weer terugkomt). Is afhankelijk van merk en model, er zullen misschien apparaten zijn die na wegvallen en terugkomen van de netspanning vanzelf weer verder gaan waar ze gebleven zijn.

Dat staat dus los van bovenstaand verhaal. Waarbij ik overigens wil opmerken dat een (relais)verbinding maken tussen het ene en het andere apparaat niet zomaar gebeuren kan. Je hebt te maken met veilige bedrading (moet voldoen aan bepaalde normen). Maar bovendien is het de vraag, of ingeval van brand, een taxateur van een verzekeringsmaatschappij het kan waarderen dat er aan het oorspronkelijke apparaat geknutseld is. Zelfs als de oorzaak van de brand eigenlijk niet in de betreffende schakeling zit, moetl je heel stevig in je schoenen staan om aan te tonen, dat het niet aan die draadverbinding (en de gewijzigde aansluiting van het verwarmingselement) ligt. In de meeste gevallen sta je in hierbij heel zwak tegenover de verzekeringsmaatschappij.

Ik denk dat het verhaal hierboven over de wijziging aan een wasdroger daarom geen navolging verdient!
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie en Vonken_trekker

Lampje45

  • #9
Sorry hoor maar als dat vakkundig aangelegd is volgens de normen dan kan een verzekeringsexpert daar niets aan doen. Nee een brandgevaarlijke schakeling gebruiken, daar zouden wel over moeten vallen, want dat is de oorzaak van branden, niet een veilige schakeling..
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Ik denk dat deze oplossing boven het niveau van de meeste vraagstellers ligt. Aan zulke schakelingen moet je nooit beginnen tenzij je een gedegen kennis van en ervaring met elektra hebt.

Omdat dit bij de meeste vraagstellers hier niet zo is, vind ik dat vraagstellers hierbij weg moeten blijven.

Overigens kan TS hier volgens mij al ruimschoots vooruit met de gegeven antwoorden.

Gelukkig wordt het met de moderne warmtepompdrogers steeds eenvoudiger om wasmachine en droger op 1 groep te combineren.
 
  • Like
Waarderingen: HAJ en Ronny

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
Helemaal mee eens, ik heb ook eens een oude TV compleet omgebouwd en veel meer van dat soort
dingen, maar dat is voor de meesten niet weggelegd en zeker niet voor vraagstellers die iets over een
trekschakelaar willen weten.
Misschien moet je de vraag omdraaien en aangeven dat b.v. een warmtepomp droger de
beste oplossing is qua energieverbruik en aansluitwaarde op een groep samen met een wasmachine.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

MichelTB

  • #12
Hi,

Ik kan zeker vooruit. We zoeken een warmtepomp droger die de groep niet overbelast en op termijn laten we de meterkast vervangen.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie en Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu