Aansluiten bediening rolluik direct op inbouwdoos?

Douglas84

  • #1
Beste mensen,

Binnenkort ga ik verhuizen en laat ik de elektra ook opnieuw aanleggen.
Er worden diverse nieuwe stroompunten aangelegd.

Nu heb ik in mijn bestaande woning diverse rolluiken elektrisch bedienbaar.
Echter is dit als volgt aangesloten: kabel van het rolluik komt naar binnen en is aangesloten op de bedienschakelaar van het rolluik en vervolgens gaat er een stekker vanuit de bedienschakelaar naar een stopcontact.

Nu alles toch opnieuw aangelegd word zou ik dit graag wat netter hebben, het liefst dus alleen een inbouwschakelaar zonder kabel naar een stopcontact of dergelijk.

Nou zou ik graag op de plek waar ik de bedienschakelaar van het rolluik wil hebben een inbouwdoos met stroomvoorziening willen laten plaatsen door de vakman.
En dan de kabel vanuit het rolluik naar binnen trekken uitkomend in de inbouwdoos, en vervolgens hier een mooie inbouw bedienschakelaar op zetten.

Klopt het dat dit zo aangesloten kan worden? want dan kan ik diverse inbouwdozen op mijn tekening bijvoegen daar waar ik de bedieningen wil voor de rolluiken alvorens de vakman komt.

Alvast bedankt,

Groet,
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Dat klopt!
 

Blof-fan

  • #3
Zou geen probleem moeten zijn. Diverse fabrikanten van schakelmateriaal bieden inbouw schakelaars aan voor rolluiken, jaloezien en dergelijke. :wink:

Als je nu de kans hebt, zeker doen. Staat natuurlijk veel netter en strakker :mrgreen:
 

Douglas84

  • #4
Bedankt! fijn te horen.

Heeft er iemand toevallig ook ervaring met het samen brengen van meerdere schakelaars op een centraal punt?

Ik zou graag 3 schakelaars naast elkaar willen hebben op een centraal punt in de woonkamer waar je de 3 rolluiken los van elkaar aan kan sturen.

Waarschijnlijk dien ik dan alle kabels vanaf waar ze binnen komen, in de muur de frezen en eventueel door de kruipruimte te laten lopen en weer naar boven te laten komen op het punt waar ik ze wil hebben?

Iemand ervaring hiermee?

Bedankt,

Groet,
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Ook dat is uiteraard mogelijk. Als je alles laat doen zou ik de precieze route door de vakman laten beoordelen, de schakelaar binnen en het aansluitpunt buiten intekenen moet genoeg zijn.

Weet je wel zeker dat je fysieke schakelaars op de muur wilt? Er zijn tegenwoordig uiteraard ook allemaal oplossingen om rolluiken te bedienen met een afstandsbediening, met een app op je telefoon of geautomatiseerd op bijvoorbeeld een timer. Die oplossing zijn er draadloos (dan kun je in principe volstaan met een voedingskabel tussen ieder rolluik en de dichtstbijzijnde contactdoos) maar ook bedraad (dan wil je afhankelijk van de gekozen oplossing misschien wel leidingen van ieder rolluik direct naar de meterkast).

Je gaat anno 2021 toch niet iedere avond een ronde door huis lopen om alle rolluiken te sluiten als dat met een stemcommando kan?! :wink:

Er is natuurlijk niets mis met een fysieke schakelaar en het is ongetwijfeld één van de meest betrouwbare oplossingen. Maar dit is wel het moment om even na te denken wat je precies wilt...
 

Douglas84

  • #6
Je gaat anno 2021 toch niet iedere avond een ronde door huis lopen om alle rolluiken te sluiten als dat met een stemcommando kan?! :wink:

Hahah, daar heb je inderdaad gelijk in (dat doe ik nu nog wel namelijk):?
Bedankt voor de tip, ik ga eens even rondkijken naar de opties.

groet,
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu