Aansluit radiator wederom anders?

Dinjens

  • #1
Poste onlangs een vraag die mij in deze niet verder helpt. Foto 1 is de situatie zoals de radiator eruit ziet en.In 1 zit af fabriek een buis en in 4 niet. Eerst sloot ik op 2 en 3 achtereenvolgens de aanvoer en de retour aan/en nog eens omgedraaid met telkens op de zijkant ontluchting. Werkte niet. De vorige commentaren in mind heb ik in 4 een stijgbuis gedraaid (koper bouwmarkt met het opzetstukje) denkende dat ik zo het warme water naar beneden druk om vervolgens langs 1 af te voeren. Werkt niet. Ook niet als ik op 1 aanvoer en op 4 afvoer . Af fabriek zit er dus in 4 niets want als ik daarin kijk dan gaat elk buisje open naar het zijpaneel (4)
Waarschijnlijk is dit eveneens een radiator die enkel van beneden aan en afgevoerd kan worden, te weten vanaf 5 en 6 ( zie tweede foto)

Maar wie kan me zeggen hoe ik toch van bovenaf aanvoer en afvoer en tevens een warme radiator krijg.
Graag een advies,
dank bij voorbaat
dinjens

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De buis uit 4 verwijderen, dan moet hij het goed doen.
De buis in 1 is bedoeld om het koudere water onder uit de radiator te halen, als er in 4 ook zo'n buis zit gaat het meeste warme water linea recta de retour in.
Het warme water dient zo lang mogelijk in de radiator te blijven om het vermogen te benutten.

Bij dit alles neem ik aan dat de foto's niet op de kop staan :wink:
 

Dinjens

  • #3
Jan, bedankt...ik heb dit type radiator eerder reeds in topic gehad en toen heb ik hem uiteindelijk toch maar van beneden uit gevoed omdat het niet lukte van bovenaf.
De foto's zijn genomen zoals hij hangt. Toch las ik in deze rubrieken dat koud water zwaarder is dan warm water en zou dus het warme aanvoerwater ( als in 4 aangevoerd zonder buis erin )niet tot beneden kunnen geraken en zo geen doorstroming kunnen bevorderen. Vandaar dat ik dacht een daalbuis in 4 aan te brengen zodat het warme water naar beneden gedreven/gestuwd wordt en zo circulatie bevorderd die weer door 1 naar de afvoer gedreven wordt.
Vandaag zag ik dat in deze aansluitsituatie alles warm werd behalve de vier of vijf onderste rijen, waarschijnlijk omdat de daalbuis in 4 maar 165 cm lang is en de radiator 2 meter??
Zal ik dan toch nog maar eerst de door U opgegeven variante proberen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Lijkt me verstandig, zomaar zo'n advies geven doe ik niet zo vaak. :wink:

Koud water is wel zwaarder maar niet zoveel dat dit in een radiator wat uitmaakt, de pomp zorgt voor de waterverplaatsing.
 

Dinjens

  • #5
Doe ik Jan...prettig eindejaar aan U en al de rest,
Andres
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu