Aansluiten vloerverwarming / radiator badkamer via Heimeier Multibox RTL

Remko V.

  • #1
Goedemorgen allemaal,

Ik heb in mijn badkamer een radiator hangen die via een thermostaatventiel aangestuurd wordt (met een TADO slimme thermostaatknop), dus dit:

Huidige situatie.jpg


Ik wil hier vloerverwarming op aansluiten d.m.v. een Heimeier Multibox RTL (om de temperatuur / doorstroom van de vloerverwarming te regelen en af te stellen).

Heimeier laat het volgende schema zien voor de combinatie van CV / vloerverwarming met RTL ventiel
Heimeier schema RTL ventiel.png


Als ik dat in mijn situatie omzet, gaar dat er zo uitzien:

Volgens-heimeier.jpg


Wat ik vreemd vind aan deze situatie, is dat de vloerverwarming helemaal los staat van de thermostaat / radiator: Hij wordt dan niet bediend door de thermostaat, en bijv. als ik in de keuken of achterkamer de cv aanzet, wordt de vloer van mijn badkamer verwarmd. Wel lekker natuurlijk, maar wel onnodig energieverbruik.

MIjn vraag is of het dan niet beter is om de vloerverwarming ook 'achter' de thermostaat te hangen, dus zo (verschil in de oranje cirkel)?

Alternatief cirkel.jpg


Nadeel is dan wel dat de vloerverwarming pas begint op te warmen als de radiator ook aanslaat (maar omdat het puur om bijverwarming gaat / de kou uit de vloer zal dat voldoende kunnen zijn?) / voordeel is dat de badkamervloer (en daarmee de hele badkamer) niet de hele tijd verwarmd wordt zodra achterkamer of keuken verwarmd wordt.

Is dit inderdaad een betere oplossing? Zie ik nog iets over het hoofd, of is er nog een andere oplossing mogelijk?

Ps. ik geloof dat de oplossing met een Multibox K/RTL, met thermostaatventiel in de multibox, het probleem oplost, dan krijg je juist 2 thermostaten in de badkamer).

Alvast bedankt voor jullie input.

Gr. Remko Alternatief .jpg
 

Auto-Geen

  • #2
Als je toch nog moet beginnen zou ik voor elektrisch gaan. Legio mogelijkheden om te regelen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
vvw met een rtl ventiel is bedoelt om eerst de radiator te voeden en dan vanuit de radiator door de vloer, het rtl ventiel wordt dan op de retour van de radiator geplaatst om te voorkomen dat er te heet water de vloer in kan gaan.

Zoals u het nu tekent begrens je de retourtemperatuur vanuit de vvw, het ingaande water kan dan prima 50+ zijn zolang de vloer maar koud genoeg is.

In uw geval zal een 1 groeps verdeler een oplossing kunnen zijn, deze kun je dan ook geheel apart regelen of laten meelopen met een warmtevraag van elders.
 

Remko V.

  • #4
Bedankt voor jullie reacties,
- Ik ga mijn hele huis overschakelen op vloerverwarming (water) met warmtepomp, volgens mij is Electrisch dan niet handig (duurder)
- Dat van die ingangstemperatuur had ik nog niet bedacht, ik puzzel ff. verder.

Gr. Remko
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu