Aangetast dakbeschot, (hoe) behandelen?

Gurby28

  • #1
Dag allen,


In 2012 is de dakkapel incl dakbeschot vernieuwd. Dit was een koud dak met isolatie glaswol en dampwerende folie aan de binnenkant. Na twee keer lekkage en behoefte aan betere isolatie hebben we in juni dit jaar het oude dakleer verwijderd, 11-13 cm dikke PUR platen met afschot gelegd (op daarbij horende folie) en toen weer nieuw dakbedekking aangebracht. (ook zijn rolluiken aangebracht maar dat doet voor dit verhaal niet ter zake maar het was dus iets meer dan alleen van koud dak naar warm dak).

De gipsplaten en isolatie binnenzijde zijn verwijderd. Het dakbeschot dat toen zichtbaar werd vertoond sporen van lekkage en schimmel vorming. Ik heb een caravan vochtmeter en op een paar plekken slaat die - nog steeds - uit. Ik heb bij mijn caravan lekkage schade in het verleden ook gezien dat wanneer hout eenmaal aangetast is, het veel makkelijker vocht opneemt en dat de meter daarom uitslaat. Ik heb vandaag met hamer en beitel wat stukjes donker hout weggeslagen, die waren gewoon hard en niet verpulverd en daaronder oogt het ook wel fris naar mijn idee.

Van bovenaf zag het dakbeschot er goed uit en is ook overal hard, van de binnenkant trouwens ook overal hard.

Ik vraag me nu af, zal ik dit dakbeschot nog behandelen en hoe / waarmee? Of gewoon weer gaan afwerken met gisplaat. Het ligt nu zo'n 4 maanden open en ik zie geen verandering en heb ook geen lekkages meer waargenomen.

Is het overigens waar dat wanneer het eenmaal aangetast / licht rot is, dat dit proces door blijft gaan ook al komt er geen lekkage of binnenzijde-geisoleerde-damp/condensatie meer tegenaan? Het gips wat ertegenaan komt zal nog wel een bepaalde mate van dampdoorlatendheid / ventilatie blijven bieden toch? Alleen gipsplaten en een verflaag, geen isolatie en folies meer.

Het gehele dakbeschot vernieuwen kan natuurlijk niet meer, en tijdens de werkzaamheden in juni was daar ook geen tijd/gelegenheid voor en zoals gezegd, het zag er van boven prima uit.

Het ruikt niet muf, er lijkt verder niks mee te gebeuren dus ik heb eigenlijk de neiging het weer af te werken met gisplaten, of doe ik daar onverstandig aan? Alle donkere stukken weg steken/schuren etc lijkt me heel veel werk en vraag me af of dit zin heeft? Alabastine houtrotstop erop smeren vraag ik ook af of dat nut heeft. Zien jullie meer opties?

Ben benieuwd naar jullie tips en adviezen!


IMG_20230923_151852.JPG
IMG_20230923_151857.JPG
IMG_20230923_151900.JPG
IMG_20230923_151906.JPG
IMG_20230923_151918.JPG
IMG_20230923_151933.JPG



Tot slot nog een foto van hoe het er aan de bovenzijde uitzag:
IMG_20230627_092909.JPG
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
als de platen hard zijn en droog hoef je verder niks meer aan te doen.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Gurby28

  • #3
Dank voor je reactie! Denk dat iedereen het met je eens is als er geen verdere reacties verschijnen :-)
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu