Aan binnenzijde geisoleerde ventilatiekanaal:te impregneren?

Kimjansen

  • #1
Ik kwam er pas achter dat in mijn huis de ventilatiekanalen (van luchtverwarming) bestaan uit een folie omhulde glas of steenwol vulling. Aan de buitenzijde zit mooi een aluminium afscherming, maar in de kanalen kijk je zo op de wol. Dit zal vast uit geluidsoogpunt zijn gedaan, maar het lijkt mij niet heel erg geweldig.

Weet iemand hoe ik het beste de binnenkant van de kanalen kan bewerken zodat de wol niet in de lucht kan komen? Ik zat zelf te denken aan het aanbrengen van een (verf) laagje, of het impregneren met het 1 of ander.

Heeft iemand tips?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik neem aan dat deze kanalen uitsluitend de lucht naar buiten afvoeren.
 

Kimjansen

  • #3
Nou nee, helaas niet. De aanvoer an afvoer kanalen zijn aan de binnenzijde geïsoleerd met wol (wel harde persing uiteraard)... Schijnbaar werd dat vroeger wel gedaan, zullen ze wel niet lang over nagedacht hebben.
 

Monteur Bert

  • #4
Glas of steenwol in de ventilatiekanalen lijkt mij geen bezwaar.
Het is isolerend, reukloos, brandwerend en voldoende sterk voor deze toepassing. Zolang je dit materiaal niet bewerkt gebeurt er niets mee.

Wanneer je die glaswol toch niet wilt moet je vervangen of misschien kun je er flexibele pvc luchtleiding doorheen trekken.
Verkrijgbaar in de bouwmarkt. Maar ik zou het gewoon zo laten.
Succes, Bert.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #5
Als het steenwol is, in duitsland word het als het van voor 1996 is aangezien als kankerverwekkend, en moet er bij het verwijderen behandeld worden als asbest.
dus ik zou het persoonlijk niet in mijn huis willen hebben als verwarmings lucht leidingen, zoals jij schrijft kijk je zo aan de binnenkant op de wol, dus zal je een hoop vezels door je huis hebben, door de luchtstroming van je cv
groeten b
 

Monteur Bert

  • #6
Bij het bewerken van stoffen zoals bijv. glaswol komen er deeltjes vrij. Daar kun je je beter tegen beschermen.
Dat geldt ook bij het bewerken slijpen van bijv. hout en steen.

Bij een bestaande luchtkoker waarin steenwolplaten wordt niets bewerkt. Misschien heb je wel gelijk dat het in deze rust situatie schadelijk is maar ik heb het nergens kunnen vinden.
Deze glaswol zit in losse vorm vaak ook in basreflex luidsprekeboxen...
Maar je bent uiteraard vrij om deze luchtkanalen te verwijderen.

Bert.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #7
In rusr zal het ook geen kwaad kunnen. maar als er luchtstroming langskomt, zullen er vezelsverspreid worden. ik gok dat wol het asbest van deze eeuw gaat worden helaas :? heb er zelf ook vaak ingestaan.

Vezels
Over de invloed van vrijkomende vezels bij isolatiemateriaal bestaat nogal wat onduidelijkheid. De gezondheidsraad heeft in 1992 het voorlopige standpunt gepubliceerd dat minerale kunstvezels (m.u.v. keramische vezels) niet als kankerverwekkend worden bestempeld. Toch is er nog altijd veel discussie over de risico’s m.b.t. de toepassing van minerale wol. Zie daarvoor de tekst van SenterNovem hieronder.

Ook in Europa blijft onzekerheid bestaan. In Duitsland bijvoorbeeld gelden duidelijke regels ten aanzien van de risico’s bij het verwerken van minerale wol. (Bron: Duitse Ministerie van Arbeid en Sociale Zaken) Minerale wol geproduceerd vóór 1996 wordt als kankerverwekkend aangemerkt. Daarom dient men bij de verwijdering en sloop van dit materiaal passende maatregelen te nemen. De minerale wol die niet verdacht is, wordt in Duitsland ook als zodanig gekenmerkt. Voor EPS en PUR zijn geen bijzondere maatregelen van kracht.

Senternovem
Isolatie: is toepassing van minerale wol slecht voor de gezondheid?
Er is een verschil in interpretatie van de risico-inschatting tussen Amerika en Europa met betrekking tot de verwerking van de wol. In Amerika wordt minerale wol beschouwd als een stof die, vergelijkbaar met de fijne deeltjes van asbest, inadembaar is en longaandoeningen kan veroorzaken. In Europa en Nederland bestaat er geen verbod op de toepassing van minerale wol, omdat men van mening is dat de deeltjes te groot zijn om in de longen een probleem te veroorzaken . Na onderzoek heeft de Gezondheidsraad minerale wol als niet-kankerverwekkend beoordeeld. Volg bij de verwerking van minerale wol de aanbevelingen van de fabrikant ten aanzien van de persoonlijke veiligheid op. (Bron: SenterNovem)
bronvermelding:http://www.isolatie.info/gezondheid

groeten b
 

Kacheltje

  • #8
De wol is idd bedoeld als geluidsdemping. Een fijnmazig rooster is voldoende om de minerale wol op z`n plaats te houden en te voorkomen dat de vezels in je kamer komen. Zo kom je ze tegen bij proffesionele geluidsdempers.
Als de juiste minerale wol is toegepast zit er ook een soort vlieslaag op die vanzichzelf de vezels bij elkaar houdt.

Hieronder een voorbeeld van een goede demper.


Elke vorm van stof is schadelijk voor je longen. Dit ligt aan de concentratie stof en de tijdsduur dat je dit inademt. Bij het verwerken van minerale wol is het verstandig om adembescherming te gebruiken. Asbest is door zijn vezelvorm en grote de oorzaak dat je kanker kunt krijgen. Glas en steenwolvezels zijn groter van vezel en vormt geen extra risico zoals andere stofdeeltjes in de lucht.
 

Monteur Bert

  • #9
Conclusie voor de indiener van deze vraag of gebonden glas/steenwol schadelijk is: Er lijkt niet wetenschappelijk bewezen dat de toepassing van glaswol in rust schadelijk is. De hele bouw zit er vol mee!
Over de bewerking/verwerking hiervan gaat het nu niet!

Wanneer je de betreffende luchtkoker -waarin blijkbaar verstevigde glaswol is verwerkt- zou verwijderen is het middel is erger dan de kwaal.
De luchtstroomsnelheid in deze situatie is naar mijn mening zodanig dat er zeker na jaren (?) geen deeltjes vrijkomen. Sterker nog, doe je er niets aan ontstaan hierin spinraggen enz. Succes, Bert.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu