3-fase aansluiting - uitleg gevraagd

Klussen advies

  • #1
Even ter voorkoming van opmerkingen als "als je het niet weet, begin er niet zelf aan". Ik ga dit niet zelf aanleggen, ik kom hulp en uitleg vragen om het beter te begrijpen. Ik hoop op jullie kennis en uitleg.

Ik wil graag weten hoe het zit met het aanleggen van een 3-fase aansluiting.
Momenteel heb ik nog een 1x35A aansluiting, dit kan ik laten omzetten naar 3x25A of tegen meerprijs naar 3x35A en meer.
Nu wil ik graag weten of ik aan 3x25A genoeg heb.

Ik zou graag in de schuur meerdere WCD's hebben om 400V apparaten aan te sluiten. Deze apparaten gebruiken doorgaans maximaal 6A per stuk volgens de specificaties.

Kan ik met een hoofdaansluiting van 3x25A een 3-fase groep van 16A aansluiten en vanuit hier 2 of 3 WCD's aan laten leggen in mijn schuur? Of gaat dit anders in zijn werk?
(ja ik weet dat 3x6 meer dan 16 is, maar het hebben van meer WCD's is gewoon makkelijk, ik denk niet dat er meer dan 2 apparaten tegelijk gebruikt zullen worden).
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ja dat kan prima. Hoofdaansluiting omzetten naar 3X25A en dan een 4polige hoofdschakelaar en een 16A krachtgroep in de groepenkast toevoegen.

Dan een 5 aderige kabel naar de schuur en daarop kun je meerdere CEE contactdozen aansluiten.

Als je niet veel tegelijk aanzet dan gaat dat prima. Je mag gerust meer wcd's aanleggen dan de groep aan zou kunnen als volledig en gelijktijdig gebruik. Je kunt in huis ook niet iedere wcd gelijktijdig belasten met bijv. 6A, dan klapt de groep er ook uit in algemene groepen.

3x35A is vooral ook erg duur in vast recht. En is voor de meeste huis installaties helemaal niet nodig.
 
  • Like
Waarderingen: Klussen advies en ABCDE

Klussen advies

  • #3
Dankjewel voor je zeer snelle reactie Vonken_trekker. Fantastisch!

Ik heb nog wel wat vragen die ik graag wil stellen:
- is het gebruikelijk om vanuit de meterkast in huis de kabel te trekken naar de schuur en deze af te monteren in een verdeelkastje? Zodat er vanaf dat punt stopcontacten gemaakt kunnen worden naar elke hoek van de schuur? Ik heb namelijk wat info opgezocht en daarop werden stopcontacten doorgelust. Dit vind zowel niet mooi als het oogt ook niet echt veilig.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Het is inderdaad gebruikelijk om daar een kabeldoos voor te gebruiken.

Bij "verdeelkast" heeft de gemiddelde vakman andere associaties, die heb je niet nodig in je schuur. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Klussen advies en Vonken_trekker

Klussen advies

  • #5
Met verdeelkast bedoel ik zo'n leeg bakje met twee DIN-railtjes. Daarin kunnen toch van die koperen aansluitblokken geplaatst worden waarop afgemonteerd wordt?

Heb gevonden wat XanderH bedoeld. Dat moet zo'n klein bakje zijn waarin je normaliter met lasklemmen werkt.

Ik had juist het idee om zo'n grotere verdeelkast te nemen waarin later eventueel nog weer DIN spullen geplaatst kunnen worden.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Wat wil je daar dan voor DIN spullen in plaatsen?

In verband met selectiviteit kun je er geen 16A eindgroepen in onderverdelen en ook aardlek beveiliging plaats je beter in de groepenkast in huis.

Ik zie echt geen meerwaarde in een verdeelkast; dat wordt niets meer dan een peperdure kabeldoos..
 
  • Like
Waarderingen: Klussen advies

Klussen advies

  • #7
Dankjewel Vonken_trekker voor je uitleg.
Ik had eigenlijk geen idee van welke DIN apparatuur er dan ingeplaatst kon worden, maar ik ging uit van eventueel eindgroepen of een aardlek. Ik begrijp dat dat daar dus niet zo maar thuishoort.

Ik zit nog met de vraag hoe ik zowel twee gewone 230v eindgroepen + de 16A 400v eindgroep in de schuur krijg. Dit is vast mogelijk, maar vergt dit wat speciaals wellicht?
Momenteel heb ik één eindgroep van 16A in de schuur, en dat was in het verleden wel eens te weinig. Zodoende wil ik graag twee groepen en de 3-fase groep in de schuur. Maar is dit mogelijk?

EDIT:
Ik bedenk mij nu dat dan misschien de "gewone" 230v stopcontacten misschien onderverdeeld moeten worden op de bestaande eindgroepen in huis. Mits dit que belasting kan en mag. Maar dat zou dan wel betekenen dat ik 3 kabels naar de schuur moet leggen volgens mij.
- één 5 aderige voor de krachtgroep
- twee 3 aderige voor twee bestaande eindgroepen
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Correct! Beste en makkelijkste oplossing is 3 kabels leggen.
 
  • Like
Waarderingen: Klussen advies

Klussen advies

  • #9
Heel erg fijn de hulp op dit forum, ik begin er steeds meer van te begrijpen. Dat helpt mij straks enorm om met de installateur te praten en te overleggen. Wederom bedankt Vonken_trekker.

Nu zit ik nog wel met een ander idee, maar ik weet niet of het kan/mag. Is het mogelijk om een tweede meterkast te maken in de schuur en vanuit daar de eindgroepen aan te sluiten?
Ik zie hier wel wat problemen met dit idee: want ik wil zowel 3-fase als 1-fase aansluitingen, en volgens mij mag je geen 1-fase aftakken van een 3-fase aansluiting. En daardoor is het ook niet mogelijk om met één kabel de nieuwe meterkast te voeden in de schuur, want dan heb je enkel de 3-fase aansluiting.

Zijn er meerdere opties om de gewenste eindgroepen te realiseren in mijn nieuwe schuur of blijft het bij 3 kabels trekken en afmonteren in de bestaande meterkast?

Ik hoop dat ik straks met voldoende kennis kan overleggen en meepraten met de installateur, dan ben ik goed op de hoogte van wat men komt maken en hoe het werkt.

EDIT:
Ik lees net dat hetgeen ik bedoel dan het begrip "hoofdverdeler" en voor in de schuur "onderverdeler" gebruikt. Maar dat hier dan weer haken en ogen aanzitten qua aardlek, geen aardlek in de hoofdverdeler en pas de aardlek toepassen in de onderverdeler bij de eindgroep.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Een onderverdeler in de schuur gaat meestal niet vanwege selectiviteit. Met een 3x25A net aansluiting maak je een 16A groep in de hoofdverdeler in en nog maar 6 of 10A groepen in de onderverdeler. Daar heb je in een schuur vaak maar weinig aan...
 
  • Like
Waarderingen: Klussen advies

Klussen advies

  • #11
Ik begrijp het denk ik merendeels, ik ga er nog wat meer over lezen. Dank voor de hulp en antwoorden, die hebben mij goed geholpen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Klussen advies

  • #12
Ik heb nog een aanvullende vraag die toch bij ditzelfde onderwerp thuishoort.
Hoe zit het met de aardlek schakelaar voor de 3-fase groep.
Ik heb nergens kunnen vinden of die verplicht is of niet (verstandig lijkt het mij natuurlijk wel).

Wat ik wel heb kunnen vinden is dat het een 3+n moet zijn, je moet immers alle 3 fasen tegelijk uitschakelen als er ergens een fout optreed. Maar is het verplicht om vanaf de 3 fasen eerst aan aardlek aan te sluiten en daarachter de 3 fase eindgroep? Ik lees namelijk ergens ook dat alleen de eindgroep voor de bestaande aardlek wordt aangesloten. Dan zou de 3-fase aansluiting dus geen aardlek hebben?

En als de aardlek wel verplicht is, volgens mij doe ik er dan verstandig aan om te kiezen voor een aardlekautomaat. Wat ik nu zie is dat een aardlek en eindgroep samen 8 modules breed is, en meer kost dan enkel een aardlekautomaat. Heb ik hier gelijk in?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Ja klopt. Je moet weldegelijk gewoon een aardlekschakelaar toepassen voor een krachtgroep en dat mag inderdaad ook een aardlekautomaat zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu