2 lampen onafhankelijk van elkaar schakelen vanaf 3 punten

Wes

  • #1
Hallo allemaal,

Ik zit met het volgende: in de ruimte waar ik mee bezig ben probeer ik een lastige schakeling te realiseren. Het gaat om 2 lampen (2 sets van 2) die onafhankelijk van elkaar aan en uit kunnen geschakeld worden vanaf 3 punten. Ik heb al eerder soortgelijke schakelingen toegepast (wissel-dubbel wissel- wissel en dubbel wissel-dubbel wissel), maar dit is toch wat lastiger. Ik heb het volgende schema gevonden en ben benieuwd als die zou kunnen werken zoals ik het wil, namelijk:





1=A aan -> 2=A uit, B aan
3=A aan, B uit -> 2=A uit
1= A+B aan -> 2 = A+B uit
1= A+B aan -> 3 = A+B uit

Ergens heb ik het gevoel dat ik teveel wil, maar aan de andere kant: het moet toch een oplossing er voor zijn. Dubbele kruischakelaar bestaat niet; daarom zijn er op de schema 2 naast elkaar gebruikt. Zou dit in mijn situatie werken? Of heeft iemand een ander (beter) idee? Ik stel een beetje meedenken erg op prijs!

Bi voorbaat dank,
Wes
 

Wes

  • #2
 

Atmoz

  • #3
Je hebt een schakeling getekend waarmee je op 3 plaatsen 2 stellen lampen onafhankelijk van elkaar kunt bedienen. Gaat prima zo.
De link in je eerste post werkt bij mij niet, of dit aan mijn computer ligt of de link niet werkt weet ik niet.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Link werkend gemaakt.

Denk je wel even aan het maximaal aantal draden in één buis?

Maar je kan ook alles draadloos schakelen, scheelt een hoop werk.
 

Wes

  • #5
Beste heren, bedankt voor jullie reacties! @ Atmoz: ik twijfelde alleen over het onafhankelijke schakelen van A en B tussen punt 1 en punt 3. De rest gaat inderdaad lukken. Bedankt voor de bevestiging!
@ Frank: draadloos schakelen kan idd wel; ik heb ook een schema gezien met relais en puls drukkers (ook minder draden!)... In mijn situatie heb ik een volledig "blanco" ruimte en alle vrijheid om alles nog te boren en frezen - ik heb het er voor over in mijn eigen woning. Ik ben ook niet van plan om 8 draden door een buis te trekken hoor :wink: al zijn het 1,5 kwadraat.. Ik laat jullie weten als ik alles werkend heb; tot die tijd als iemand nog wat storends ziet in mijn schema of iets aan toe te voegen heeft, graag!
 

Wes

  • #6
Vandaag alles aangesloten volgens schema. Het werkt als een zonnetje :D Beide lampen sets kunnen probleemloos aan/ uitgeschakeld worden onafhankelijk van elkaar vanaf 3 plaatsen. Alle combinaties mogelijk.

Wat mij betreft kan deze topic op slot.

Bedankt Atmoz en Frank voor het meedenken en support!

Wes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu