1 fase motor aansluiten op 3 fase

Klaasklus2012

  • #1
Beste mensen

Ik wil graag dr volgende motor 1 fasig aansluiten op een 3 fase aansluiting. Ten behoeve van een betere verdeling over de fase’s .

Is dit mogelijk met deze pomp? Of moet ik een andere pomp aanschaffen?

722E2A1D-D7A3-4B13-AF08-2560CCA8E935.jpeg 9E3DC23E-A24F-477F-AA13-6FF98AF6D787.jpeg 6DFF0910-6559-4268-BE5C-5D244E7E5161.jpeg
 

ABCDE

  • #2
Het is al een tijdje geleden voor mij, maar ik zou zeggen; nee, kan niet. Deze heeft geen windingen voor 3 fasen. Alleen een winding voor 1 fase en een startwinding via condensator.

je kunt 3 fase wel gelijkrichten en er dan weer enkelfase van maken....
 

Lampje45

  • #3
Nee, dat kan niet echt.

Ten eerste heb je bij deze motor twee wikkelingen die waarschijnlijk 90 graden t.o.v. elkaar liggen.
Bij draaistroom heb je geen 230 volt, maar 400 volt.
Meestal zijn de spoelen in synchrone wisselstroommotoren niet gelijk in weerstand. De spoelen moeten voor een goed draaiveld 120 elektrische graden uit elkaar liggen. En je haalt het vermogen er niet uit wat je bij enkelfase zou krijgen. Daarnaast krijg je problemen omdat een wikkeling ontbreekt en je verhoogde ijzerverliezen zult krijgen omdat het draaiveld niet stabiel is.

Je krijgt dezelfde problemen als bij een draaistroommotor waar een zekering van 1 fase defect is, lager vermogen en een grotere hitteontwikkeling, met als eindresultaat een verbrandde motor.

Waarom zou je je druk maken om een gelijk belast net? Dat doet de netbeheerder al door de verbruikers in een buurt over de fasen te verdelen.

Om de spanning om te gaan zetten naar een enkele fase via een converter lijkt me een slecht plan vanwege de enorme omzettingsverliezen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

ABCDE

  • #4
Wellicht omdat hij andere 3-fase verbruikers heeft en zo zelf niet in de problemen komt met 1 overbelaste fase. Voor het net boeit het inderdaad niet zo veel.

Nee dat converteren is ook een slecht plan, vandaar dat ik er wat puntjes achter gezet heb. Het is 'mogelijk', maar daar houdt het ook wel op.
 

Lampje45

  • #5
Nou als die installatie zo kritisch zou zijn, dan zou ik maar wat anders verzinnen.
Want een motor dusdanig in elkaar knutselen brengt alleen maar stroomverhoging en vermogens vermindering.
Alles is mogelijk, maar zinvol????
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu