Stork Mechanische Ventilatie draait alleen op 1 snelheid

John Libert

  • #1
Beste Medeklussers,

Op zoek naar info heb ik dit forum ontdekt dus hier mijn vraag.

Ik heb hier een Stork Mechanische Ventilatie unit. Het apparaat is van begin jaren tachtig. Toen ik deze woning kocht in 98 was er nergens een schakelaar te ontdekken en kon ik alleen door het uittrekken van de Perilex stekker de unit uitschakelen. Het was dus aan of uit en geen standenschakelaar.

Met het plaatsen van een nieuwe keuken ben ik een verborgen doos tegengekomen met 1 bruine en 2 schakeldraden (waarvan destijds 2 of misschien wel 3 doorverbonden). Omdat ik geen standenschakelaar kon vinden is er een gewone serieschakelaar opgegaan en kan ik nu in ieder geval de unit aan of uitschakelen. Vandaag heb ik getracht uit te vinden of ik met een dubbele serieschakelaar de unit uit, laag en hoog kan schakelen. Ging niet, wat ik ook probeerde qua draden aansluiten het was of uit of hoog!

Nu heb ik het volgende geconstateerd. Ik heb beneden beide schakeldraden doorverbonden (via de schakelaar) met de bruine draad. Op de ventilatie unit heb ik het aansluitschema bekeken en gezien dat fase, nul en aarde netjes zijn aangesloten en dat de schakeldraad (1) op de unit betekent hoog (gemaakt) of laag (verbroken).

Op de unit is alles dus aangesloten zoals het hoort en dat geldt ook voor de Perilex stekker en contactdoos. In de perilex stekker heb ik vervolgens de schakeldraad aangesloten en los gehad en in beide gevallen draaide de unit op de (hoge?) stand. Kan ik hieruit concluderen dat 1 of beide condensatoren kapot is of zijn?

Alvast hartstikke bedankt voor een eventuele reactie!

John

PS Is het wellicht de moeite waard om gewoon een nieuwe 2 standen (hoog, laag en uit) unit te kopen qua prijs e.d.?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dit type motor gaat nooit uit

Schakelaar stand 0 is laag toeren
Schakelaar stand 1 is midden toeren(1 schakeldraad)
Schakelaar stand 2 is hoog toeren( andere schakeldraad)

Het is ook niet raadzaam i.v.m. het binnen klimaat deze box uit te zetten deze zorgt n.l. voor een verbeterde ventilatie.

Waarschijnlijk is het condensator pakket uitgedroogd maar ook de lagers kunnen wel eens slijtage hebben na 20 jaar zijn ze vaak wel op met nieuwe condensatoren zal hij extreem veel lawaai maken.

Ik weet geen prijs van een nieuwe box.
 

John Libert

  • #3
Hallo Headhunter, Bedankt voor je vlotte respons.

Nog even wat toelichting: Op de unit zelf zit maar 1 schakeldraad en het bedradingschema op de unit spreekt alleen van hoog en laag. Wat de lagers betreft die zijn nog goed het is puur en alleen dat hij in een stand (hoog) draait wat ik ook doe.

In ieder geval bedankt voor je respons!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Als je 2 condensatoren heb heb je idd alleen hoog en laag
met 3 condensatoren hoog laag en midden.

Als je zeker bent van de lagers kan je de condensatoren vervangen dat is iig goedkoper dan een nieuwe motor/box.

Je kan trouwens met een aan/uit schakelaar wisselen tussen hoog en laag.
 

Bernhard

  • #5
Er werd een schakeldraad aangesloten.
Hiermee kan stand 2 of 3 of met een doorverbinding 2 + 3 ingeschakeld worden. Stand 1 is voor continue met het lage toerental.

mvgr. Bernhard.
 

Waldo

  • #6
John,

Leuk probleempje, een tip van mij, kijk een in de perilex-doos of de aansluitingen voor de box goed zijn, voor Stork ventilatoren moet je de perilex precies anderom aansluiten als voor bijvoorbeeld Itho. Voor Stork is de aansluiting L1=hoog L2=midden L3=continu(laagste stand)
voor Itho L1= continu(laagste stand) L2= midden L3=hoog.

Als bijvoorbeeld de box vervangen is en er zat een itho of nog iets anders kan het zijn dat de aansluitingen niet zijn omgezet en draait de box altijd op de hoogste stand ongeacht welke schakeldraden je voorziet van een spanning, L1 staat dan altijd onder spanning.

L1 = zwart
L2 = zwart
L3 = bruin

De aansluitingen op de perilexdoos staan erin gedrukt als je de volgorde van de aansluitingen niet weet.
Laat ff weten als je eruit bent.

Waldo
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu