Dimmer met twee lampen doet raar

Ola_GSn

  • #1
Hallo Allemaal,

Als redelijk onervaren klusser wat elektra betreft kom ik op dit forum uit.

Ik heb onlangs een mooi jaren 30 huis gekocht en ben nu wat aan het worstelen met een schakeling in mijn woonkamer. Het volgende is het geval.

In mijn woonkamer heb ik een dimbaar lichtpunt waar mijn eettafel staat, volgens mij redelijk standaard, werkt prima.

Daarnaast zit er midden in mijn kamer een tweede lichtpunt waar ik graag een lamp zou hangen. Dit punt was bij de vorige bewoners niet in gebruik dus de geschiedenis is niet helemaal duidelijk. Deze blijkt echter doorgeschakeld te staan met het eerste lichtpunt. Dit is al niet ideaal maar nog wel te overzien. Het grootste probleem is dat deze omgekeerd werkt van lamp 1. Dus: als lamp 1 aan is, is lamp 2 uit en vice versa.

Ik kan niet helemaal achterhalen wat er in de muur en het plafond geinstalleerd is, maar afgaande op de draden die ik in de lasdozen zie, is het als volgt (volgens mij standaard). Daarnaast zijn in beide lasdozen nog bruine draden aanwezig.



De grote vraag: wat gebeurd hier en is het mogelijk beide lampen tegelijk te laten schakelen?

Ik hoor graag van jullie, alvast bedankt voor de hulp!

Groeten,
Geert
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Indien de zwarte draad inderdaad doorgelust zit in de lasdozen, is het onmogelijk dat de ene lamp aan gaat en tegelijk de andere uit.

Er moet dus iets anders aan de hand zijn, maar dat is van afstand niet te bepalen. Misschien even beide lasdozen openmaken, bedrading + lasklemmen naar buiten trekken en foto's maken? Ook een foto van de aansluiting van de dimmer.

Zoals je het vertelt lijkt het trouwens alsof er een wisselschakelaar is aangesloten met daarop een zwarte draad naar de ene lamp en een zwarte draad naar de andere lamp op het andere contact van de schakelaar.

Daarom denk ik dat er vroeger een serieschakelaar heeft gezeten (waarmee je de lampen apart kon schakelen) en die nu vervangen is door een dimmer met wisselschakelaar.

Als dat inderdaad het geval zou zijn, is de oplossing eenvoudig: de twee draden in dezelfde aansluiting van de dimmer steken. Er zitten meestal twee gaatjes naast elkaar, dus zou zonder probleem moeten kunnen. :wink:
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Ik vermoed inderdaad dat er een wisseldimmer geplaatst is, zoals Kees aangeeft.

Maak eens een foto van de bedrading aan de dimmer.
 

Ola_GSn

  • #4
Heren,

Bedankt voor de snelle reactie, zie hieronder zoals verzocht: Op de twee linker polen zitten inderdaad twee zwarte schakeldraden aangesloten.



Is het nu en kwestie van beide op een enkele pool aansluiten, of wordt dit qua vermogen lastig?

Groeten,
Geert
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat hangt ervan af hoeveel Watt je lampen zijn en welke soort lampen het zijn.

Zoals je op de dimmer kunt zien, kun je voor normale gloeilampen en 230V halogeenlampen de dimmer belasten tot maximaal (totaal) 600 Watt.

Een (of meerdere) halogeenlamp(en) via een conventioneel trafo kan (kunnen) gebruikt worden tot maximaal 500 Watt (VA, is bijna hetzelfde).

Ledlampen en halogeenlampen via een elektronisch trafo kunnen op deze dimmer niet gebruikt worden. Althans: volgens de opschriften erop niet.

Gebruik je dus 2 gloeilampen of halogeenlampen 230 V van bijv. 60 W per stuk dan zou het geen enkel probleem mogen zijn die lampen tegelijk te dimmen en schakelen. Dus inderdaad op één pool van de dimmer aansluiten. :wink:
 

Ola_GSn

  • #6
Heren,

Dank voor jullie hulp, beide branden als een zonnetje met beide schakeldraden op een pool. Wel een prettig welkom op dit forum zo, jullie zullen me hier wel vaker gaan zien.

Nog een vraag uit interesse: wat is het nut van een dimmer die zo schakelt?

Groeten en nogmaals bedankt,

Geert
 

Andre69

  • #8
Als je de dimmer vervangt door een seriedimmer kan je de lampen apart van elkaar schakelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu