Meer lichtopbrengst dmv LED?

Klus-Piet

  • #1
Ik heb een plafonniere waar max. een 40W gloeilamp in mag. Nu zou ik graag meer lichtopbrengst hebben in die plafonniere.
Kan ik dit zondermeer doen door de 40W gloeilamp te vervangen door een LED-lamp met bijv. 2x of 3x zoveel lichtopbrengst?

Ik zou verwachten van wel omdat de LED lamp minder warmte produceert en ook minder stroom trekt?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Een gloeilamp zet het grootste deel van het vermogen in warmte, en maar weinig in licht.

Een spaarlamp doet dit al beter, en een Led-lamp nog beter.

Doe hoeveelheid licht wordt gemeten in Lumen. Voor een goed vergelijk zou je dus de lichtopbrengst in Lumen moeten vergelijken.
 

Klus-Piet

  • #3
Ik wil inderdaad een LED lamp gebruiken die meer licht opbrengt (dus meer Lumen). De vraag is eigenlijk of dit zomaar in de plafonniere geplaatst mag worden aangezien deze aangeeft max. 40W gloeilamp.

Oftewel; hoe vertaalt max. 40W gloeilamp zich naar een LED lamp? Mag iedere LED lamp met de juiste fitting in de plafonniere worden gebruikt of zit er ergens een limiet op?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
De limiet is 40W. Maar dat ga je met een huis-tuin-en-keuken led lamp niet halen...

Kies voor een LED-lamp met een E14 of E27 fitting (al naar gelang je gloeilamp) en een lichtopbrengst van 500-600 lumen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Dat kun je niet met zekerheid zeggen, omdat die opgave van 40 W alleen voor gloeilampen geldt. Je moet zelf een verstandige keuze maken. Een led-lamp geeft minder warmte af dan een gloeilamp van vergelijkbare lichtopbrengst, maar wel via een kleiner oppervlak. Ik verwacht geen problemen met led-lampen tot 15 Watt en die geven al veel meer licht dan een 40 W gloeilamp. Je zou voor de zekerheid de lamp een uurtje kunnen laten branden in je armatuur en dan voelen of het ergens erg heet wordt.
 

Blauwbloes

  • #6
"Oftewel; hoe vertaalt max. 40W gloeilamp zich naar een LED lamp? Mag iedere LED lamp met de juiste fitting in de plafonniere worden gebruikt of zit er ergens een limiet op?"

Je mag daar zelfs een veel grotere LED-lamp inzetten, mocht die bestaan.

- Een gloeilamp heeft een rendement van 5-10%, dus wordt 38W in warmte omgezet. Stroomsterkte is 40/230 = 170mA en piekstroom is ongeveer 5x of 860mA. Hieraan zal het armatuur moeten weerstaan. Omdat deze stroomsterktes erg klein zijn is enkel de warmteontwikkeling belangrijk hier.

- Hoe vertaal zich dat naar een LED-lamp?
Deze heeft een rendement van om en bij de 50%. Een Led-lamp die een vergelijkbare hoeveelheid warmte produceert is 38/0,5 = 76W. Stroomsterkte 330mA. LED-lampen met een dergelijk vermogen in een E14 of E27 voet bestaan echter bij mijn weten niet. Allereerst worden deze niet gebruikt in een normale woning omdat dit equivalent is met een gloeilamp van om en bij de 900W!!!! bovendien heb je een plaatsgebrek in een E14 of E27 armatuur vanwege het vereiste aantal LEDS.
 

DSR9500

  • #7
Kzou zeggen hou het simpel.

Bij een ledlamp wordt de lichtopbrengst aangegeven in lichtsterkte oftewel lumen.

Je kunt het aantal lumen van een LED-lamp delen door 10 om het ongeveer te vergelijken met een ouderwetse lamp met gloeidraad.

Dus 400 lumen is ongeveer vergelijkbaar met een 40 watt gloeilamp. Zo'n 40 Watt led-lamp gebruikt ongeveer 5 a 6 watt.

Kzag er deze week een Led-lamp van 350 Lumen, 4,8 Watt en werd vergeleken met een 32 Watt lamp met Warm White licht.

Daarnaast moet je ook letten op het gewenste kleur licht; zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleurtemperatuur liefst iets van 2700K
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu