Resonerend geluid

RDani

  • #1
Beste,

Sinds enkele weken heb ik via de buren een resonerend geluid welke door mijn gehele huis klinkt. Na een zoektocht met de buren, zowel beneden als naast, blijkt het van mijn direct buurman vandaan te komen. Het blijkt dat de leidingen rond zijn geiser trillen, en de geiser op dat moment ook vibreert.
Het geluid aan mijn zijde is brommend, en laag frequent. Resoneert door de muur. Komt vaak in de avond en nacht. Sporadisch ook overdag. Kan een uur aanhouden, maar ook uren. We kwamen erachter dat als we een kraan (heet of warm) aanzetten dat het geluid even weg is, maar kort erop weer terugkomt.

De geiser is half oktober nog onderhouden en nagekeken. Recentelijk zijn er 2 monteurs voor de geiser langs geweest, maar zeggen dat de geiser goed werkt.

In het appartement is er verder blokverwarming. Zo op het oog lijkt het niet dat de leidingen van de verwarming verbonden zijn met de trillende buizen rondom de geiser.

Ik hoop dat er iemand een advies heeft waar verder naar te zoeken, want huidig moet ik ergens anders verblijven om te kunnen slapen.

Met vriendelijke groet,

R. Daniels
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Lat de buren de hoofdkraan eens dicht zetten als het vibreren begint.
 

RDani

  • #3
Ik ga het meteen doorgeven aan de buren. Ik wacht af wat het effect is.
 

RDani

  • #4
Als de hoofdkraan wordt dichtgedraaid indien het geluid optreedt, verdwijnt het geluid. Als sowieso de hoofdkraan preventief wordt dichtgedraaid, komt het geluid niet terug. Van de buren mocht ik zelf even de kranen testen. Wat me opviel is dat de douchekraan niet goed afsluit en indien deze net niet goed wordt dichtgezet, treedt dat vibrerende resonerende geluid op. Indien de wasbak kraan in de badkamer niet volledig wordt dichtgedraaid, treedt het na enige tijd ook op. Maar dan viel me ook op dat de douchekraan bleef lekken.
Laatst is een loodgieter langsgekomen en adviseerde de douchekraan te laten vervangen. Na het vervangen, zal het afwachten worden... Weet niet of het logisch is dat het aan de kraan ligt?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
De hoofdkraan dicht zetten is een manier om er achter te komen waar de resonantie vandaan komt, als dat niet meer optreedt ligt het niet aan het waterleidingnet voor de meter.
In uw geval ligt het aan de kraan die niet goed afdicht, het zou nu afgelopen moeten zijn.
 

RDani

  • #6
De kraan is vervangen en heb het geluid niet meer teruggehoord. Dus lijkt daarmee de oplossing.
Dank voor de adviezen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu