Lamp: van hotelschakeling (2 schakelaars) naar enkele dimmer

Krottje

  • #1
Ik ben benieuwd of iemand me hier kan helpen.

Ik heb een situatie waarbij één lamp (binnen) was aangesloten op twee aparte schakelaars (zie tekening, linksonder en rechtsonder), welke beide de lamp aan/uit konden zetten. De tweede schakelaar (s2) gebruikten wij eigenlijk nooit.

Een van deze schakelaars (degene die we altijd gebruikten; linksonder) heb ik vervangen door een dimmer, maar deze doet het nu niet - op dat moment realiseerde ik me dat een tweede schakelaar (s2; rechtsonder) ook aangesloten was op deze lamp. Schakelaar s1 op de tekening (ook rechtsonder) bedient een buitenlamp.



Ik heb de bedrading voor zover ik dit heb aangetroffen weergegeven in de tekening. Die van de dimmer (linksonder) ben ik niet zeker over welke van de twee zwarte draden ik moet gebruiken (één van de twee heeft ongetwijfeld te maken met de aansluiting op schakelaar s2). De bedrading van schakelaars s1 en s2 (rechtsonder) is mij compleet een raadsel: deze dubbele schakelaar heeft zes aansluitpunten - op één aansluitpunt zit echter géén en twee aansluitpunten zitten twee draden aangesloten (zie weergave bedrading rechtsonder)

Het doel: de dimmer op de binnenlamp te laten werken en uiteindelijk s2 op inactief te laten zetten - iets zegt me dat een combinatie van dimmer + andere schakelaar niet werkt (en is ook niet wenselijk). Het zou fijn zijn als s1 nog wel steeds de buitenlamp aan en uit kan zetten...

Ik ga morgen een spanningsmeter bij de bouwmarkt halen om i.i.g. te kijken op welke draden nu precies spanning zit zodat ik dat ook op de tekening kan zetten. Kan iemand mij vertellen wat voor steppen ik verder moet of zou kunnen zetten?

Bij voorbaat dank,

Cees
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het zou handig kunnen zijn de linker en rechter schakelaar vergroot weer te geven, dus per stuk. De forumsoftware verkleint de afbeeldingen namelijk automatisch naar max 600 pixels breedte en daardoor is er weinig van te zien hoe een en ander nu zit.

En van de beide schakelaars zou een foto van de aansluitingen zelf wel zo handig zijn! Anders kan niemand checken of het echt wel goed zit.
 

Krottje

  • #3
Da's een snelle reactie - ik heb de tekening inmiddels opnieuw ge-upload. Ik ga nu slapen, maar zal morgen wat meer documentatie (foto's) er op zetten. I.i.g. al bedankt voor je snelle reactie.
 

Krottje

  • #4
Hier is alvast een foto van de bovenkant van dubbelschakelaar op de tekening aangegeven als s1/s2; de onderkant van de schakelaar ziet er vergelijkbaar uit, en de draden zijn idd zo verbonden als op de tekening.



Hieronder is een foto van de onderkant van de dimmer (een Gamma Everest dimmer zonder trafo (50-300W). Er is dus nog een zwarte draad over in de doos (en ik weet ook niet zeker welke van de twee zwarte draden aan de dimmer verbonden zou moeten zijn)



Ik ga nu een spanningszoeker kopen (kan toch wel 's handig zijn) om wat meer te kunnen zeggen over deze draadboel...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Om te beginnen voor de duidelijkheid: je hebt het over hotelschakeling, ik heb het over wisselschakeling. Hotelschakeling is nét iets anders, vandaar.

Ik kan niet zien wat voor tekentjes er op de achterkant van de schakelaars staan. Daardoor is ook niet met zekerheid te zeggen wat hoe zou moeten zitten. En ik weet ook niet of die dimmer een wisselschakelaar heeft of alleen aan/uit.

Maar het zou me niet verbazen, indien de bruine draad op de dimmer in het midden moet zitten en de andere zwarte draad op het punt waar nu de bruine draad zit. De middelste aansluiting heeft namelijk een blauw merkje, de andere zwarte merkjes. Je kunt er geen kortsluiting mee veroorzaken als je dit verkeerd doet, dus gewoon proberen.

Indien de dimmer alleen aan/uit heeft zal de schakelaar aan de rechter kant alleen in één stand werken. Het effect van wisselschakeling werkt dan niet meer.

De aansluitingen op de rechter schakelaar zouden best wel kunnen, kan alleen niet controleren of ze correct zitten. Is zo ook eigenlijk onmogelijk, want op afstand is niet bepalen welke zwarte draad waarheen gaat.

Het zal op die rechter schakelaar zo zitten:
S1 is een aan/uit schakelaar (eigenlijk een wisselschakelaar waarvan maar één contact gebruikt wordt). Daarvoor is één bruine en één zwarte draad (schakeldraad) nodig. De bruine voert de spanning aan (fase) de zwarte gaat naar de lamp.
S2 is eeen wisselschakelaar. De zwarte draad van het 'moedercontact' gaat naar de lamp, de andere twee van de schakelcontacten gaan naar twee zwarte draden op de dimmer.

Hie zo'n wisselschakeling werkt vind je in deze sticky. :wink:
 

Peter_H

  • #6
@Kees: Aan de P en de twee pijltjes te zien, denk ik eerder dat de bruine draad op het pijltje hoort. Misschien staat er wel 'lamp' i.p.v. P achter de draad.

@TS: Als je geen zin hebt om het uit te zoeken, kun je de dubbele schakelaar gewoon zo laten zitten. De dimmer sluit je dan net zo aan als je oude schakelaar, bruin op P, de 2 zwarte op de pijltjes. Het moet dan wel om een wisseldimmer gaan, maar hier ga ik eigenlijk wel vanuit als ik de aansluitingen zie. Het werkt dan als vanouds met het verschil dat je nu ook kunt dimmen.

Wat betreft de verwarring wisselschakeling/hotelschakeling, het gaat hier om een wisselschakeling, maar in de volksmond wordt dit (foutief) ook hotelschakeling genoemd.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ja waarachtig, nu zie ik die letter P ook. Had me georienteerd op het blauwe en de 2 zwarte 'labels (de drukkertjes om de kabel los te maken).

Dat zou echter betekenen dat als deze schakelaar in de dimmer een omschakelaar is, de lamp het in elk geval één stand van de rechter schakelaar (S2) zou moeten doen.

Misschien moet TS (Krottje) de knop van de dimmer ook nog indrukken om de schakelaar ervan aan te zetten? :wink:
 

Krottje

  • #8
@Kees&Peter_H: bedankt voor de suggesties. Heb een en ander uitgeprobeerd; echter nog geen resultaat. Maar goed, het is in mijn geval nogal wat giswerk (en al helemaal voor mijzelf).

De P achter de zwarte draad was inderdaad het einde van het woord LAMP. Vandaar ook dat ik op de tekening (en mijn foto) de 'eigenlijke' P van de dimmer bij de bruine draad had, conform de gebruiksaanwijzing van de dimmer althans.



Goed om te weten over de verwarring hotelschakeling/wisselschakeling. Vond het al wat verwarrend dat online het op de ene plaats doorelkaar werd gebruikt en elders er een onderscheid werd gemaakt. (@Kees: bedankt voor de sticky link; het maakt het verschil duidelijker)

Maar goed, het licht schijnt noch dimt helaas. En aan de pit ligt het niet, want die doet het.

M vr gr,

Cees
 

Krottje

  • #9
P.S. Ook heb ik de knop van de dimmer ingedrukt om hem aan te zetten alvorens in paniek te raken ;-) :cool:

CK
 

Peter_H

  • #10
Vreemd dat hij het niet doet. Hoe heb je het nu aangesloten?
Dimmer heb je ook opengedraaid?
Als je de dimmer verwijdert en je zet je vorige schakelaar er weer op,dan brandt de lamp wel? En dan kun je hem bedienen met beide schakelaars? Zo ja, dan heb je de dimmer verkeerd aangesloten of de (zekering van de) dimmer is stuk.
Je moet trouwens het rechter schema volgen.

Schiet me trouwens even te binnen, het gaat toch gewoon om een gloeilamp of 230V halogeenlamp? Voor LED, spaarlamp of trafo is deze dimmer niet geschikt. Het vermogen van de lamp moet ook binnen het bereik van de dimmer vallen.
 

Krottje

  • #11
230V Halogeenlamp. Deze doet het i.i.g. prima op deze dimmer want ik heb exact dezelfde dimmer wel werkend op een andere plaats (en andere groep) in de kamer en hem daarop ook uitgeprobeerd.

De S1/S2 schakelaars zijn nog steeds aangesloten zoals op het plaatje (het is hoe het origineel was aangesloten).

Ik heb nu de bruine draad op de meest linkse aansluiting (de P), en één van de twee zwarte draden op LAMP, de andere zwarte draad heb ik eerst aangesloten op de middelste (werkte niet); vervolgens heb ik de twee zwarte omgewisseld (werkte ook niet); tevens heb ik het uitgeprobeerd zonder zwart op middelste aansluiting, voor beide zwarte draden (werkte ook niet). In alle gevallen heb ik ook gekeken of het aan/uit doen van de s2 schakelaar verschil maakte.

Er zit naast deze dimmer nog een andere dimmer voor een andere lamp (op een andere groep); ik kan even proberen om ze om te wisselen om te zien of het aan de dimmer ligt, maar dat betwijfel ik eerlijk gezegd: ze zijn beide net nieuw...

CK
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Heb je onderstaande al geprobeerd?
Peter_H schreef:
Als je de dimmer verwijdert en je zet je vorige schakelaar er weer op,dan brandt de lamp wel? En dan kun je hem bedienen met beide schakelaars?
 

Krottje

  • #13
Nou, dat was dus de oorspronkelijke situatie. Twee gewone aan/uit-schakelaars en dan geplaatst zoals op de tekening: eentje linksonder en eentje rechtsonder (s2). Die constructie deed het prima. Alhoewel ik eigenlijk nu dus een situatie wil met alleen maar een dimmer linksonder, en die tweede schakelaar (s2) met pensioen wil sturen, zeg maar :-) )
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Helder, maar de vraag is nu: Werkt het weer als je die situatie herstelt?

Zo ja dan is je dimmer of de zekering daarin kapot.

Zo nee dan is er iets raars aan de hand wat niemand op afstand kan verklaren. ;)
 

Krottje

  • #15
Dat ga ik ook zeker morgenochtend even proberen (nu wat te donker in de woonkamer ;-) ).

Ik ben benieuwd of het een fietstochtje terug naar de Gamma wordt of een nieuwe aflevering van de X-Files ;-)

CK
 

Krottje

  • #16
Zucht.

Heb geprobeerd de aan/uit-schakelaar er weer terug op te zetten---nu werkt er niks meer. Leuk begin van 2017 :-/ Heb de twee dimmers niet meer omgewisseld; tenminste, ik kan er denk ik gewoon van uitgaan dat het niet aan de dimmer ligt; ik zal wel iets verkeerds hebben gedaan in de bedrading... Bij het terugverbinden van de schakelaars ofzo---God mag het weten. Aan de halogeenlamp ligt het i.i.g. niet want die doet het gewoon.

Ik kan er maar beter een expert bij halen gok ik zo.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu