Wanneer kan ik veilig lamp ophangen?

Frankvns

  • #1
Ha mensen,

Even een behoorlijke beginnersvraag, maar beter vragen als straks voelen.

Ik ga volgende week een appartementje betrekken. Dit weekend moet ik nog wat lampen ophangen. Normaal moet je even de groep uitschakelen in de meterkast, maar is dat echt nodig?

Als ik de schakelaar uitzet staat er volgens de spanningsmeter geen stroom meer op de draadjes. Is het in theorie dan veilig om de lamp op te hangen?

Het is namelijk zo dat de meterkast niet bij mij in het appartement zit, maar bij een ander in hetzelfde huis (meerdere appartementen op 1 adres, dus maar één meterkast in het pand). Ik kan dus niet zomaar even de groep uitschakelen.

Bedankt en ik hoor het graag!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Bij een goed aangelegde installatie is er op het aansluitpunt van de lamp geen spanning meer tegen aarde, als het licht is uitgeschakeld. Niet bij je groepenkast kunnen, is een teken voor een niet goed aangelegde installatie.

Je kunt dit meten met een tweepolige spanningstester door eerst de zwarte tegen de groengele draad te meten met lichtschakelaar aan en dan nog een keer met uit.
Bij de eerste keer moet je spanning meten, bij de tweede keer mag de meter geen spanning meer aangeven.

Als je andere meetresultaten krijgt of je hebt geen groen-gele draad of geen tweepolige spanningstester, zet dan de groep uit. Een opdonder zou ik niet riskeren, zeker niet als ik op een trap sta.
 

Frankvns

  • #3
Hallo Tom,

bedankt voor je snelle reactie. Ik heb inderdaad geen geel/groene draad hangen op de betreffende plek. Misschien is het dan het beste om bij de buurman aan te kloppen en te vragen of ik het hele huis even van stroom mag beroven.

Maar nog even voor de uitbreiding van mijn kennis. Als de zwarte draad geen spanning meer aangeeft is de stroom er toch gewoon af? De geel/groene draad is toch alleen beveiliging, maar zegt toch niets over of er nog stroom op staat?

En op het moment dat je rubberen zolen, rubberen/latex handschoenen aanhebt en op een stapeltje kranten staat? Verminder je dan al behoorlijk je risico op een flinke tik?

Bedankt!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Bij de buurman langsgaan, is inderdaad het veiligste.

Over je vragen:

Met een lampjesschroevendraaier kun je niet betrouwbaar spanningsvrijheid vaststellen. Hier heb je een tweepolige spanningstester voor nodig.

Ik heb weleens meegemaakt dat de lichtschakelaar de nuldraad schakelt i.p.v. fase. Dan heb je met uitgeschakeld licht nog spanning tegen aarde, waardoor je een elektrische schok kunt krijgen. Dit kun je alleen uitsluiten door tegen aarde te meten (met een controlemeting bij licht aan, want de aardedraad kan ook nog niet verbonden zijn met aarde).

Ik ga op dit forum niets erover roepen of en hoe je veilig onder spanning kunt werken. Dat is iets voor installateurs die hiervoor speciale instructie hebben gekregen. En die doen het ook alleen in noodgevallen.
 

Frankvns

  • #5
Bedankt, dan ga ik dat eerste doen!

Maar met een geschakelde nuldraad krijg je dus geen schok op het moment dat je geen groen/gele draad hebt? De zwarte draad schakelt namelijk dan wel uit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De spanningvoerende draad wordt geschakeld, dus bruin gaat in de schakelaar en zwart gaat eruit, daar komt dan spanning op te staan.
De nul wordt normaal niet geschakeld bij een lamp in een woonhuis.

Lijkt me verstandig het aansluiten te laten doen door iemand die er verstand van heeft, met alle respect overigens. :wink:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Van tintelende vingertoppen leer je anders ook heel snel. :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu