3 x 255 watt zonnepanelen via micro omvormer op stopcontact?

Hankezp

  • #1
Hallo,

is de volgende setup veilig/toegestaan?
3 x ZM Solar P-250 Wp + 3 x involar MAC250 micro-omvormers op een bestaande groep aan te sluiten, dus zonder tussenkomst van een andere omvormer o.i.d.?

ik overweeg 2 sets:
1. op de aparte groep van de wasmachine (ca. 3 meter van de meterkast)
2. op een andere groep, waarop meer zaken zijn aangesloten. ook dichtbij meterkast, maar mogelijk loopt bekabeling via lichtpunt in plafond.

allebei de stopcontacten zijn geaard en de bedrading lijkt me standaard (ca. 25 jaar oud). is dit veilig?

alvast veel dank voor advies!

Gr.
hankezp
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ja, beide opties zijn bij mijn weten gewoon toegestaan.
 

Hankezp

  • #3
Wordt de belasting van de bekabeling niet groter, wanneer bijv. de wasmachine aanstaat?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nee, de wasmachine verbruikt (max zo'n 2000W) en zonnepanelen leveren een beetje, max 250W. per omvormer. Hier zijn de draden in je huisinstallatie voor gemaakt.
De reden dat dit voor grotere omvormers niet mag, is dat het zo bij veel zon mogelijk is meer stroom te trekken dan de zekering in de meterkast levert.
Stel je zonne- instalatie levert 2300W ofwel 10A en je zet dit op een bestaande groep erbij, dan moet de stroom door een stopcontact oplopen tot 16 + 10 = 26A voor de zekering in de meterkast uitschakelt. Hier zijn de draden, de stopcontact en evt verlengsnoeren niet voor gemaakt.
 

Atmoz

  • #5
Moet je de stroom die het zonnepaneel levert niet aftrekken van de stroom die de verbruiker neemt? 10 Amp "zonnestroom" op een volbelaste groep levert nog maar 6 Amp door de zekering, toch?
 

Houtstooktechnicus

  • #6
Nee, als zo'n inverter met een stekker wordt ingeplugd, is dat dus na de zekering. En dan krijg je het sommetje van AvDijk: 16 A over de zekering + 10 A van de inverter = 26 A

Jouw gedachte klopt wel voor het verbruik in kWh, alles wat je produceert en verbruikt na de meter wordt niet gerekend. Dus in dat voorbeeld 2300 Watt (10 A x 230 V ) uit de inverter en 3680 Watt (16 A x 230 V)over de zekering uit het net = 5980 Watt aan totaalverbruik. De meter zal slechts die 3680 W registreren.

Maar zoals al gezegd, de totale stroom is in dat geval te veel voor je bekabeling. Dus vandaar dat zwaardere inverters een eigen zekering en ALS krijgen.

In jouw voorbeeld (wat dus niet mag) 2300 Watt (10 A x 230 V) uit de inverter en 1380 Watt (6 A x 230 V) over de zekering en de meter.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Je mag weldegelijk omvormers bijzetten op een groep.

Echter het maximum dat je op een algemene groep mag bij zetten is 600watt.

In theorie kan je dan in die groep 4200va verbruiken.

Dus 750Wp kan niet bijgezet worden.
 

Atmoz

  • #8
Inderdaad, jullie hebben gelijk. Vanaf het punt waar je de invertor koppelt krijg je in feite een parallel voeding aan je zekering. Dus het verdere installatie deel kan een hogere stroom voor zijn kiezen krijgen dan de zekeringwaarde, met alle evt nadelige gevolgen vandien. Als je 600 Watt mag bijzetten kom je enkele amp's hoger dan 16 Amp.
Mag je dat straffeloos doen?
 

No Hands

  • #9
Wettelijk mag je maximaal 500 watt invoeren in een stopcontact aangesloten op een groep met ook andere verbruikers erop.

Dat zijn dus 2 micro omvormers van 250w, 1 soladin 600, die ook maar 500 watt kan leveren of een steca van 500 watt of de rest, wat allemaal die grens van 500 watt heeft.

Is het een lege groep, vanaf meterkast naar het stopcontact waar je zonnepanelen zijn aangesloten dan mag je 3600watt erin jagen, bij 2,5mm2 kabel16a zekering.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu