Huis verwarmen naar verbouwing. Wat is wijsheid?

Mvsbab

  • #1
Hallo,

Ik zit in een huurwoning (hoekwoning) en ze hebben bij de verbouwing, flinke energie besparende maatregelen getroffen. Maar hoe moet ik hier nu mee omgaan.

Dit is gebeurd:
Ketel(15 jaar oud) vv door Intergas Kombi Kompakt HRE 24/18 (april 2012)
Kamerthermostaat oude Honeywell vv voor Honeywell Round Modulation thermostaat
Dubbel glas in het hele huis (HR++) voorheen dubbel alleen beneden geen HR glas
Spuwmuur isolatie.

Overige info: Gewone radiators met gewone radiator kranen.

We wonen hier nu een jaar en afgelopen winter was het een niet zo koud.... Op ongeveer 2 koude weken na, die waren rond -10. Overdag stookte we het tot 16 graden, begin van de avond 18 graden. 's nachts kachel uit en werd het 8 graden.
Het gasverbruik was afgelopen jaar (voornamelijk verwarm met de oude ketel) 1250 m3, dat is niet veel, maar ja, we hebben het ook niet breed.

Nu met de isolaties. Is het nu verstandig om de kachel dag en nacht aan te laten? Want al ik logische nadenk, dan zouden de binnen muren de warmte op moeten nemen en niet (snel) meer los moeten laten. Dus... is het dan beter om de kachel aan te laten op bv 18 graden?

Als ik nu de kachel uit zet 's nachts (buiten temp rond 5 graden 's nachts) Dan zakt de kamertemperatuur +/- 2 graden.

Wat is nu wijsheid???
Wat is een goede water temperatuur (voor de verwarming)
Zou een buitensensor (voor de watertemperatuur) nog voordeel op kunnen leveren?

Alvast bedankt.
 

Kacheltje

  • #2
Bij een goed geïsoleerd huis is het effect van nachtverlaging wat minder maar nog altijd zuiniger.
Als het met koude temperaturen nu wel makkelijk de temperatuur berereikt wordt kun je altijd nog overwegen om de cv temperatuur te verlagen.
Het verlagen daarvan is wel echt de puntjes op de i zetten. Met de huidig genomen maatregelen zal je het effect al goed moeten kunnen merken in comfort en verbruik.
Als het koud wordt kun je altijd kijken of je wat kan veranderen om zo nog wat te besparen.

Met de aangegeven gegevens kunnen we niet zoveel zeggen of er al wat te bezuinigen valt.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #3
Waarom zo laag nacht verlaging?
Ik weet dat ik nu weer een discussie oplaai.

Ik stook overdag op 21-22 graden in de normale periode.
Nachtverlaging 4-5 graden.
Als ik onder de -10 kom hier (koudere periode dus) dan laat ik mijn nachtverlaging helemaal vervallen en stook ik dag en nacht op de gelijke temperatuur.

Ik zit in een hoek huis en verstook ook 1250 kubieke meter.

De reden waarom ik de nacht verlaging laat vervallen.
Anders bevriest mijn garage.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Zet de thermostaat in de nacht op de (laagste) temperatuur die u overdag prettig vindt, het is goedkoper de ruimte op temperatuur te houden dan op temperatuur te brengen vanuit de 8 graden die u aangeeft.
Kijk in de morgen op de thermostaat, de temperatuur die de thermostaat aangeeft is een indicatie van de temperatuur die de ruimte heeft, ga daar eventueel (iets) boven zitten bij de nachtverlaging.
 

Kacheltje

  • #5
Ga je 14 dagen op wintersport is het dus goedkoper om de kamer op temperatuur te houden? :wink:

Onderzoeken geven aan dat het verlagen altijd voordeel heeft ipv. de woning op temperatuur te houden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Wie heeft het over wintersport ?
 

Kacheltje

  • #7
Niemand maar dan is verlagen toch ook voordeliger. Maar over langere tijd is het eenmaal wat meer inzichtelijker dat je werkelijk bespaart door het tijdelijk verlagen al er geen warmte nodig is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Kacheltje, je hebt helemaal gelijk, je kunt beter de temperatuur zodanig verlagen dat je helemaal geen gas gebruikt. :roll:

Het lijkt me trouwens wel handig dat je uitgaat van de vraag van TS en geen rare zaken als wintersport erbij haalt.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #9
Ik adviseer altijd een graadje of 4-5 verlagen in de nacht.
ik heb persoonlijk liever dat de ketel in de nacht 1 keer kort aanslaat, en het op een hogere temperatuur houd, en in de ochtend snel weer op de leef temperatuur heeft, als dat hij in de nacht niets doet, en smorgens vol er tegenaan moet.

groeten b
 

Bernhard

  • #10
Als gedurende de nacht de woning op een hoge temperatuur gestookt wordt is het temperatuurverschil tussen binnen en buiten hoog en dat resulteert in een hoog warmteverlies.
De benodigde energie voor het opwarmen van de woning is gelijk aan de energie voor de afkoeling, dit is geen verlies.
Vaak hoor je mijn huis is s'ochtends maar 1 of 2 grd afgekoeld.
Dan is het temperatuurverschil tussen binnen en buiten gedurende de nacht groot en daardoor een hoog gasverbruik. mvgr Bernhard
 

Kacheltje

  • #11
Te ver afkoelen heeft als enige nadeel dat het langer duurt eer de woning in de ochtend behagelijk is en dat heeft een comfortvoordeel maar geen besparend voordeel op het verbruik.

4 a 5 graden verlagen is een goed voorstel. Zeker bij koude periodes kan het dan lang duren voor je huis op temperatuur komt. Sommige intelligente thermostaten kunnen dit berekenen waardoor dat ook geen probleem hoeft te zijn. Die berekenen hoe vroeg er gestookt moet worden om het huis op temperatuur te brengen als men op staat.

Veel thermostaten moet je dit zelf aangeven hoeveel tijd er nodig is om bij opstaan in een kamer te komen die op temperatuur is. En dat verschilt afhankelijk hoe koud het buiten is in die periode.

Als de kamer zo sterk afkoelt zou je ook de vraag kunnen stellen of deze wel voldoende geïsoleerd is. :mrgreen:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #12
Wat niet genoemd wordt maar wat wel van belang is is dat warmere lucht meer vocht kan vasthouden dan koudere lucht. Sterk laten afkoelen heeft tot gevolg dat vocht uit de lucht neerslaat op muren en meubilair met alle nadelige gevolgen van dien.
Ik meen een keer ergens gelezen te hebben dat wat dat vochtaspect betreft 16 graden een goede ondergrens zou zijn voor de nacht.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #13
Wat is nu wijsheid???
Wat is een goede water temperatuur (voor de verwarming)
Zou een buitensensor (voor de watertemperatuur) nog voordeel op kunnen leveren?
U heeft een modulerende thermostaat, die geeft zelf aan de ketel aan hoe warm het water moet worden. U hoeft hier zelf op de ketel niets aan te veranderen en een buitensensor levert geen voordeel op.
Voordeel is zelfs dat als u inderdaad lang weg bent geweest, de radiatoren even flink warm kunnen worden om uw huis snel op te warmen.
Verder zoals anderen aangeven: een beetje nachtverlaging is waarschijnlijk goed maar overdrijf niet. Ook als u minder dan twee uur van huis gaat, hoeft de verwarming echt niet lager. Als u de radiatoren en de schoorsteen niet meer kunt vasthouden stookt de boel minder economisch. Het is moeilijk te zeggen of dit verlies op weegt tegen de winst van een tijdje niet stoken.
 

Bernhard

  • #14
Kachel schrijft als je huis lang op temperatuur blijft heb je minder warmteverlies. Omdat het minder afkoelt.
Een huis wat langer warm blijft heeft een hoog warmteverlies.
Het temperatuurverschil tussen binnen en buiten blijft dan gedurende een lange periode hoog en dat resulteert in een hoog gasverbruik.
AvDijk,
Een verlaging van de temperatuur gedurende 1 minuut geeft al een besparing. De kamerthermostaat regelt voortdurend de kamertemperatuur op ca 0,1grd.
mvgr Bernhard
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #15
Het is heel simpel eigenlijk. Hoe groter het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten, des te groter zal het warmteverlies naar buiten zijn. Dit uitgaande van het feit dat isolatie nooit perfect is.

Vanuit dit oogpunt is het dus altijd verstandiger om de nachttemperatuur zo laag mogelijk te houden. Nadeel is wel dat je 's ochtend s meer neergie moet toevoeren om de ruimtes weer op temperatuur te brengen. Dit zalechter minder zijn, dan de energie die nodig geweest zou zijn om de ruimtes de gehele nacht op de hogere temperatuur te houden.

Enige nadeel van het opwarmen vanaf een lagere temperatuur in de ochtend is dat de watertemperaturen in het systeem hoger zullen worden, wat nadelig is voor het rendement. Dit zou je kunnen ondervangen door dmv een klokthermostaat de temperatuur in meerdere stappen te verhogen. Je verlengt dan de opstookperiode, waardoor de watertemperaturen minder hoog oplopen.

Het blijft overigens een afweging tussen comfort en besparing. Niet stoken is altijd nog het goedkoopst. Overigens ben ik van mening dateen grote nachtverlaging alsnel voordeliger zalzijn.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #16
Kijk dat is nou wat ik bedoelde de discussie gaat oplaaien.

Ik ben dus van mening dat het goedkoper is om een constante temp. Aan te houden.

En niet te ver af te laten dalen.
 

Kacheltje

  • #17
Je mag best die mening hebben hoor. Maar waar baseer je die mening dan op?
Als onderzoeken aantonen dat nachtverlaging voor het verbruik gunstiger zijn dan het huis 24 uur per dag door te verwarmen.
 

Kacheltje

  • #18
Hier nog een artikel, in dit geval met vloerverwarming.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #19
Je zou het per situatie moeten berekenen. Warmteverliezen gedurende de nacht en de daling van het rendement gedurende het opstoken in de ochtend.

Ik weet wel dat wij met een grote showroom van 3500 m3 en indirect gestookte luchtverwarming, heel goede resultaten haalden met een nachtverlaging naar 10 graden. Overdag 18 graden. Uit de statistieken blijkt dat de stookkosten extreem laag zijn per m2 en dat met een installatie van 30 jaar oud.

Ik ben dus wel overtuigd van hetvoordeel van nachtverlaging.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #20
07 Oktober 2012, 12:32
Je mag best die mening hebben hoor. Maar waar baseer je die mening dan op?
Als onderzoeken aantonen dat nachtverlaging voor het verbruik gunstiger zijn dan het huis 24 uur per dag door te verwarmen.
Op de praktijk

Huis 24 uur per dag gestookt met minimale daling is goedkoper dan hem meer dan 4-5 graden te laten dalen.
Heb dit zelf mee gemaakt op een iets oudere boerderij.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu