Verwarming aan kamers achterkant gasloos huis

Esnage

  • #1
De situatie is als volgt:
Ons huis staat op een perceel van 53 m2 en heeft een mini stadstuintje aan de achterkant. Er zijn 4 bewoonbare verdiepingen, de trap scheidt telkens de voorkant van de achterkant (zie plattegrond van 2de voor een idee, de 2 blauwe lijntjes in het midden zijn deuren).

Dit huis is nooit aangesloten geweest op gas, en dit hebben we zo gelaten tijdens de verbouwing 6 jaar geleden.
Misschien wat onconventioneel, maar we hebben destijds besloten dat enkel de 'voorkamers' verwarming kregen. Er staat nu op de begane grond, 1ste en 2de verdieping een pelletkacheltje.
Dit geeft een lekker aangename warmte en onze ervaring is dat de warmte die van de pelletkachels afkomt gedurende de dag ook zijn weg wel naar de zolder weet te vinden (dat is 1 grote ruimte, de hoofdslaapkamer).
Warm water komt van een kleine warmtepomp die in het stadstuintje aan de achterkant geïnstalleerd is.

Het huis is aan de voorkant, achterkant en dak goed geïsoleerd.
Praktisch gebruiken we 3 â 4 maanden per jaar verwarming, met aan de voor- en achterkant wat uitloop bij de echt koude dagen.
De voorkant van het huis heeft de hele dag zon.

Na een paar winters hier, en met binnen 1 a 2 jaar hopelijk kinderen, zitten we na te denken over de verwarming aan de achterkant van de kamers.
Ondanks de aangename warmte van de pelletkachels aan de voorkant, merken we dat die warmte zich niet echt naar de achterkant verplaatst. De temperatuurverschillen kunnen echt enorm worden, en we merken dat de gemiddelde mens hier nogal wat moeite mee heeft. (Of dat nu onze eigen toekomstige kinderen zijn, of -hypothetische situatie- toekomstige kopers.) We willen hier dus wat aan gaan doen.

Mogelijke opties:

- 1: lucht-luchtwarmtepomp in combinatie met 3 lichte binnenunits (1,5kw) en een zwaardere op de zolder (2.5kwh). Hier hebben we een offerte voor aangevraagd, dit zou neerkomen op €6700. Voordeel is dat dit ook kan koelen (vooral voor de zolder vinden we dit een aangenaam idee, maar geen must-have). Een nadeel wat we ook gehoord hebben is dat de lucht weliswaar warm is, maar 'objecten' gewoon nog koud aanvoelen. En zodra het ding uitstaat is het snel afgelopen met de warmte.
- 2: warmtepomp in combinatie met radiatoren. Weet iemand hoeveel dit ongeveer zou kosten in vergelijking met optie 1?
- 3 elektrisch bijverwarmen. Heeft niet onze voorkeur want duur
- 4 infrarood-verwarming. Omdat ons huis geen enkele 90 graden hoek heeft, zien we niet zo goed hoe/waar we de panelen kunnen hangen zodat we er goed profijt van hebben.

Zijn er nog andere opties?
We hebben de meeste dingen in huis zelf gedaan, maar het installeren van airco of extra radiatoren wagen we ons niet aan.
Wat zou qua investering t.o.v. waarde huis een goede keus zijn?

Alvast bedankt voor jullie ideeën!

2de verdieping met afmetingen.png
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Ik zou voor 1 gaan, goedkoopste optie. En het argument dat het weer koud wordt als je hem uit zet geldt natuurlijk voor alle verwarmingsopties.

Dit is juist een voordeel van een airco. Als je hem aanzet is het bijna direct aangenaam. ideaal voor ruimtes waar je kortstondig bent. Als de ruimtes voor lange tijd in gebruik zijn zal je net als met centrale verwarming de airco gewoon met een programma de hele dag moeten laten draaien, en dan warmt net als met centrale verwarming wel alles op.

Je geeft aan dat je veel zelf kunt doen. Als je een lokale installateur kan vinden die in bedrijf wil stellen voor je kun je zelf de units plaatsen, de leidingen aanleggen en hem alles laten aansluiten. Dat kan veel geld schelen.
 

Esnage

  • #3
Bedankt voor de tip! Dat is een optie waar we nog helemaal niet aan gedacht hadden.
 

Kaajee

  • #4
Ik zou ook voor deze optie gaan, wel vraag ik me af waarom optie 3 "duur" zou zijn/worden. Want met optie 1 ga je ook (veel) elektriciteit/stroom gebruiken.

daarbij ligt het natuurlijk wel aan het beoogde toekomstige gebruik van de ruimtes, betreffen het nu of in de toekomst echte "leefruimtes", waar langere tijd in verbleven wordt, of zijn en worden het meer "tijdelijke" ruimtes, waar in het algemeen een korte periode doorgebracht wordt (werk/studeerkamer) of bijvoorbeeld een slaapkamer.
Dan kunnen IR panelen of elektrische convectie kachels wellicht beter/voordeliger uitpakken.
 

BJVR

  • #5
Direct aangenaam. Daarmee bedoelen ze: je voelt een warme luchtstroom.

Nadelen waar je vooraf over moet nadenken.
- Lawaai
- Prijs/kwaliteit/onderhoud
- Warme lucht uit een airco is droger
- Objecten in de kamer warmen minder goed mee op met de ruimte
 

PimKlus

  • #6
BJVR schreef:
- Warme lucht uit een airco is droger
Dat is een misverstand, dat is alleen het geval als de airco koelt. Bij verwarmen verandert de luchtvochtigheid niet.
 
  • Like
Waarderingen: Esnage

Esnage

  • #7
@Kajee dat is waar maar ik bedoel vooral het rendement bij 1 kwh verbruik door airco of gewoon elektrisch kacheltje.

@BJVR ook goed om even te benoemen. Wat zou je zelf doen?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Een nadeel van een lucht-lucht wp is dat je geen stralingswarmte hebt.

Dat heb je bij een warmtepomp met radiatoren wel. (optie 2) Radiatoren en cv water leidingen zou je zelf kunnen plaatsen. Mogelijk krijg je op deze warmtepomp subsidie, dit weet ik in jou geval niet zeker. Ook zou je eventueel later ook in andere ruimtes een radiator bij kunnen plaatsen. Deze kunnen ook koelen, alleen niet zo goed als een lucht-lucht wp.
Een nadeel is dat je ruimte kwijt bent voor radiatoren, maar het scheelt weer een muurunit. Het is maar net wat beter uitkomt.

ps. mogelijk dat je bij optie 2 niet voor radiatoren gaat maar voor convectoren, die geven een stuk minder stralingswarmte dan radiatoren, maar kunnen beter omgaan met de lage watertemperatuur van een warmtepomp. Een convector neemt ook iets minder ruimte in en kan beter koelen dan een radiator.
 
  • Like
Waarderingen: Esnage

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #9
Kaajee schreef:
wel vraag ik me af waarom optie 3 "duur" zou zijn/worden. Want met optie 1 ga je ook (veel) elektriciteit/stroom gebruiken.
Dat is hier al velen malen uitgelegd, een warmtepomp en dus ook airco verplaatst warmte ipv dat het warmte creëert. Met 1kwh energie maken ze zo'n 4-5 kwh warmte. Dus optie drie is 4-5 keer zo duur als optie 1.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu