Keuken spotjes inbouwen aanleggen elektra

Qazwer

  • #1
Beste klussers,

Sinds een tijdje heb ik een huis gekocht. Nu wil ik boven de bar van de keuken spotjes inbouwen alleen heb ik geen idee hoe ik de elektra moet aanleggen. Ik heb geen ervaring met het aanleggen van elektra dus sorry als ik domme vragen stel.

De situatie is als volgt: Er zit een schakelaar in de keuken voor de lamp in het plafond van de keuken. Ik zou graag hier een dubbele schakelaar op willen hebben (volgens mij heet dat een serieschakeling) waarmee ik met de ene helft van de knop het licht van de keuken bedien en met de andere helft de spotjes. Is het mogelijk om dit op de 1 of andere manier voor elkaar te krijgen en wat voor kabel moet ik dan trekken vanaf de spotjes naar de schakelaar en hoe verbind ik dit met elkaar?

Alvast bedankt!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Bij de spotjes heb je een blauwe en een zwarte draad nodig. De zwarte komt vanaf de schakelaar, de blauwe meestal vanaf de dichtsbijzijnde centraal doos. Je moet dus een extra buis aanleggen tussen de centraaldoos en de spotjes, de schakelaar vervang je door een dubbele. Op de schakelaar komen dan dus twee zwarte en een bruine draad. De nieuwe zwarte draad trek je dan via de centraaldoos, samen met blauw naar de nieuwe spotjes. Bijvoorbeeld Elektra aanleggen hoe doe ik het?, hier vind je wat algemene informatie, neem dat eens door om je de basis een beetje eigen te maken.
 

Fantomaz

  • #3
Voor het esthetische deel kun je kabelgootjes gebruiken (K25 gootsystemen) Daar heb je ook ophoograndjes voor, die je tussen de schakelaar en de inbouwdoos kunt plaatsen. (ik ga er vanuit dat je inbouw hebt)
Dan heb je een degelijke, en volgens mij ook verantwoorde, verbindingsweg naar je lamp.

Het zelfde kun je ook doen vanaf je lamp. Ook weer zo'n randje ertussen met een goot naar je spotjes. Net wat handiger is.

Zoek maar eens op K25 kabelgoten. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu