Gloeispotjes en gloeidimmer in de keuken

Chester

  • #1
Hallo klusfanaten!

Afgelopen week is deed ik in de keuken de verlichting aan met de dimmer en opeens.....bzzzzzzzzzzzzz tak... geen verlichting meer. Het geluid kwam bij de verlichting vandaan in het verlaagd plafond. Nu ben ik vandaag begonnen met het oplossen van dit euvel, maar helaas heb ik het na 4 uur klussen nog niet verholpen.

Met het losdraaien van de lampen en de fitting van deze gloeilampen kwam ik er achter dat deze verlichting al wel 30 jaar in de woning zit, aangezien alles er vrij oud uit zag. De zes lampen zijn aangesloten op een twee verlengdozen met 3 aansluitingen. Ergens is volgens mij wat doorgebrand, maar ik ben er nog niet achter waar.... Ik heb een aantal planken van het plafond losgemaakt om er beter bij te komen. De lampen doen het los nog wel, dus ik denk dat er ergens in de verlengdozen een storing is.

Waar ik ook nog aan tijfel is aan de dimmer. Ik ga er van uit dat de zekering hiervan gesprongen is, maar hoe zie je dat?? En is het dan verstandig om er gewoon een nieuwe zekering in te stoppen. Of moet ik alle lampen en de contactdozen controleren?

Ik kan ook niet goed bij de aansluiting van de twee verlengdozen komen, want dat loopt achter de keukenkastjes in het plafond.

Iemand een goed idee? :?
 

Fiesiekus

  • #2
Je kunt ook bij de dimmer met een Ohm-meter de weerstand van de draden naar de lampen toe, incl. de lampen zelf, meten. Dus als ze losgekoppeld zijn van de dimmer. Verder kan je daarmee ook de zekering doormeten.

Daarna kunnen we je verder adviseren.
 

Ronald42

  • #3
Ik zou beginnen met het overbruggen van de dimmer. Branden de lampen, dimmer kapot, zekering??
In uw geval denk ik dat er 1 van de lampen is gesprongen en dus stuk is. Deze heeft even een kortsluiting veroorzaakt waardoor de dimmer defect is geraakt, of zekering dimmer. Ja deze kunt u gewoon door een gelijke vervangen. Let op er zijn nog al wat soorten hierin (Hoeveelheid ampere)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu