Van wisselschakelaar naar enkele

Heidebloempje

  • #1
Allen,

In mijn slaapkamer heeft de vorige eigenaar via een wisselschakelaar de plafondverlichting gebruikt. Men kon vanuit bed aan een touwtje trekken om de lamp te bedienen of de schakelaar gebruiken die naast de kamerdeur zit.

Aangezien ik geen gebruik wil maken van het touwtje boven het bed, wil ik de lamp alleen aan/uit kunnen doen met de schakelaar vanaf de kamerdeur.

Ik heb de schakelaar met het touwtje verwijdert en het punt dichtgemaakt met een montagedeksel. Nu wil ik de schakelaar bij de deur vervangen, maar aangezien hier eerst een wisselschakelaar zat, zitten hier 2 zwarte draden en 1 bruine.

De nieuwe schakelaar die ik heb gekocht heeft 3 schroefjes bij de aansluitpunten; 1 zilverkleurig schroefje aan de bovenkant, 1 bruin schroefje aan de onderkant met daarnaast een zilverkleurig schroefje.
Ik heb zo'n beetje alle combinaties geprobeerd, maar welk draad moet nu waar komen zodat de schakelaar de lamp aan/uit doet?

Tis vast dodelijk simpel, maar ik zie het even niet!
 

Confidence

  • #2
Wat heb je met de draden in de lasdoos boven het bed gedaan?
Door het verwijderen van de schakelaar kun je circuit niet meer rond maken. Wat je kun doen is in de lasdoos boven het bed de draad die naar de lamp gaat verbinden met 1 van de draden die van de schakelaar bij de deur komt. De ander afdoppen.

Of je maakt de centraaldoos boven de lamp los en zoekt hier 1 van de zwarte draden op die vanaf de schakelaar bij lamp komt en verbind deze met de lamp.

En op de schakelaar bij de deur sluit je de bruine aan op het P contact van de schakelaar waarschijnelijk het bruine contact. En de zwarte draad die je hebt gebruikt aan de andere kant.

Let bij alles op dat je spanningslood doet.
 

Heidebloempje

  • #3
Ik heb niets gedaan met de draden in de lasdoos, ik heb de schakelaar los gemaakt en de draden in de lasdoos gefrummeld zeg maar.

Hoe weet ik welke 2 draden in de lasdoos ik moet verbinden? En hoe doe ik dat?
 

Confidence

  • #4
Ik zou het in dit geval even proefondervindelijk proberen je hebt 30 procent kans dat het goed is en er kan niks gevaarlijks gebeuren.
Verbinden doe je doormiddel van de lasklem.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Hoef je eigenlijk niet veel proberen.

Als het goed is, heb je in de doos waaruit je de trekschakelaar hebt verwijderd drie zwarte draden. Die kun je allemaal in dezelfde lasklem steken.
Bij de deur sluit je vervolgens de bruine draad aan op de bruine schroef en de twee zwarte draden samen op een van de grijze.

Zoals Confidence al zei, eerst de groep uitschakelen, zodat je spanningvrij kan werken.
 

Geus

  • #6
Op die manier sluit je inderdaad een wisselschakeling kort. En dat gaat vast werken. Maar je maakt het niet duidelijker voor eventuele toekomstige klussers. Beter zou zijn de bedschakelaar helemaal uit het systeem te verwijderen en een rechtstreekse schakeldraad van schakelaar naar lamp te realiseren.
 

Heidebloempje

  • #7
Of ik kan natuurlijk de bed schakelaar, eigenlijk zo'n trekschakelaar die je ook wel in badkamers vindt, vervangen. Dan doet het circuit het ook weer.
 

Geus

  • #8
Was het oorspronkelijke probleem een kapotte schakelaar? Dan zou ik die inderdaad vervangen en verder niets veranderen. Ik zou wel kiezen voor een kwaliteitsschakelaar en zeker niet de goedkoopste uit de bouwmarkt.

Ik vind zo'n schakelaar bij het bed zeker comfortverhogend, had zoiets in mijn vorige huis, maar mis hem nu wel. En je hoeft hem natuurlijk niet te gebruiken. ;)
 

Heidebloempje

  • #9
Zoals vele dingen in dat huis was de schakelaar smerig en verkleurd. Ik heb zo'n beetje alle schakelaars en stopcontacten vervangen om die reden. Het touwtje wat eraan hing heb ik als 1 van de eerste dingen gesloopt toen :roll:

Waarom een kwaliteitsschakelaar? Ik gebruik het ding toch niet
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu