Ventilatie zolder

Wim1965

  • #1
Hallo,

De zolder van ons huis is geïsoleerd. Hij wordt enkel vooe opslag spullen gebruikt, dus geen slaap- of hobby-zolder. Het is een schuin dak.
We hebben de spouw van het huis laten na-isoleren.
De ventilatie via de spouw is hierdoor vervallen.
Nu willen we de zolder voorzien van ventilatie. We willen geen elektrische, maar natuurlijke ventilatie, voorkeur 4 ventilatie punten.
Speurwerk heeft ons enkel de volgende mogelijkheden opgeleverd:
- kunststofpan met kunststofschoorsteentje (veel voor afvoer toilet lucht gebruikt) -> nadeel is mn het aanzicht van het huis.
- velux dakraam -> nadeel is de prijs, over de top.
- door muur heen boren voor ventilatie rooster, cq steen wegpakken -> niet fraai aan buiten zijde muur.
Geen van bovenstaande oplossingen is voor ons een oplossing met een goed gevoel.

Heeft iemand een andere oplossing voor zolder ventilatie?

Gr. Wim
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waarom wil je ventileren. Er komt geen overmatig vocht naar binnen de zolder wordt niet verwarmd.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #3
Vroegâ had je op het eind van de riolering (standpijp naar het dak) een speciale dakpan met een ventilatie hobbeltje erop. Deze riool buis is om het riool te beluchten.
Bij mij op de woning heb ik zo'n dakpan zitten, waaronder in het dak een gat is gezaagd met een rooster aan de binnenzijde.
Geen idee of dat nog wordt gemaakt/gehanteerd in nieuwere woningen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Dat type pan word nog zeker gemaakt, op mijn dak liggen er 10.
 

Pirke

  • #5
Je kunt ook even zoeken naar een 2ehands dakraam en dat inbouwen. Vaak is voor 75 euro wel een nette te krijgen. Dus hoeft niet meteen 300 euro voor een nieuwe te zijn. Tis tenslotte maar een opslag, en je krijgt weer wat meer licht voor het woelen door dozen.
 

Kacheltje

  • #6
Wat WGB al aangaf wat is de reden van extra ventilatie?
Van origine is er voldoende ventilatie aanwezig.
Met oudere woningen kan het wel eens zijn dat de ventilatie meer door kieren en gaten van de zolder ging. Wel of geen ventilatie aanbrengen hangt af wat er nu is aan ventilatie en wat je met het isoleren van je zolder hebt weggehaald.

Vreemd ook dat je bij het isoleren van je zolder niet direct je betaande ventilatie indien aanwezig hebt aangebracht. Nu moet je het weer aanpassen.
 

Wim1965

  • #7
De reden voor ventilatie is het verdwijnen van de spouw ventilatie door het naisoleren van de muren. Het waren een aantal open kopse voegen aan binnenzijde muur (laag) naar open kopse voegen aan buitenzijde muur (hoog). En deze vervallen eenmaal bij naisoleren. Ik zoek nu een goede vervangende oplossing.

De pannen met gaten met daar overheen een kapje heb ik bekeken, lijken mij bij regen en flinke wind niet waterdicht. Ze zijn volgend mij ook voor ventilatie onder de pannen, en niet van buitenlucht naar binnenruimte zolder.
 

Kacheltje

  • #8
Dit waren de gaten voor de spouw te ventileren, die hebben geen invloed op je ventilatie op zolder.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Vreemde manier, warme lucht van binnen via de spouw naar buiten. Die warme lucht bevat meer vocht dus meer ook meer kans op condens.

Er zijn van die goedkope vierkante kunststof ventilatie rooster met een mogelijkheid deze te sluiten. Gat in je dak dit rooster ervoor en klaar.
Onder de pannen is voldoende tocht of ventilatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu