Airco-advies aub

Stax

  • #1
Ik heb een nieuwbouwhuis, waarvan de benedenverdieping 's zomers enorm warm wordt. Ik zou hier graag airco willen 'retro-fitten'. Betonnen plafonds natuurlijk, en de enige plek om de buitenunit een beetje buiten zicht te plaatsen is op het dak van de bijkeuken.

Ik heb een U-vormige kamer( zie plaatje), 11,5 m diep, 8 m breed in de twee poten van de U (ca. 170 m3). De airco (binnenunit) zou dan in de keuken komen (achterste poot) en dus ver verwijderd zijn van de woonkamer (voorste poot). Qua capaciteit zou ik ca. 5-7 kW nodig hebben (18.000-24.000 BTU). Gewone split-airco's gaan meestal niet verder dan 5 kW, voor meer koeling kom je bij cassette-modellen uit maar ja, betonplafond he.



Mijn vraag is tweeledig:
- een 5 kW-unit is wellicht minimaal, maar als deze erin slaagt de temperatuur een graad of 5 te verlagen, ben ik al blij. Ik heb echter geen idee of dat haalbaar zou zijn?
- is de afstand van keuken naar woonkamer een probleem om de woonkamer enigszins gekoeld te houden? Helpt dan een hogere BTU of komt het met zo'n plaatsing sowieso niet goed?
 

Stax

  • #2
Aanvullende vraag i.v.m. aanleg airco op zolder: is het mogelijk om aircoslangen onder de dakpannen door te voeren, of zijn ze daar te dik voor?
 

Kacheltje

  • #3
Dag Stax,
Dat is voor een goed geïsoleerde woning goed haalbaar. Vermogens die de fabrikant opgeeft zijn berekend bij een binnentemperatuur van 27 graden en 35 graden buiten.

De koele lucht verspreidt zich door de hele kamer. Zorg wel dat de binnenunit niet tegen de andere muur blaast. Dit geeft tochtverschijnselen in de keuken. Een unit van 5 kw blaast al snel 7 tot 800 m3/h lucht. Die lucht moet wel wat vrijeruimte hebben om tocht te voorkomen.

Koelen doe je niet als je woning al behoorlijk oververhit is. Dan duurt het lang eer je de warmte het huis uit hebt. Bij een verwachte warme dag zet je hem al vroeg aan voordat het te warm is. Ook dien je ramen en deuren gesloten te houden.

Onder de meeste dakpannen kom je wel weg met de slangen. Mocht je strak aansluitende pannen hebben kun je kijken of je een ventilatiepan kan bemachtigen.
 

Denkerd

  • #4
Dag Stax,

In het kader naar serieus en inhoudelijk vragen beantwoorden:

Hoe komt het dat het beneden zomers zo warm is? Wellicht een LEW of PH woning? (lage energie woning of passiefhuis).

En wat is er thans aan zonwering gedaan?

Je spreekt over splitunits welke je een max. capaciteit toebedeeld. Ik ben bang dat je in de hoek van de ondeskundige verkopers zit.

Serieuze aanbieders gebruiken de term BTU (british thermal unit) al helemaal niet, vermogen wordt uitgedrukt in Watt of kiloWatt.

Naar de berekening van je koellast, vergeet vlug al die mensen die zomaar wat roepen of met een rekengetal per m3 aankomen. Dat zijn een beetje de te vermijden cowboys in het vak.

Normaal laat je een transmissie berekening maken, zowel voor verwarming als wel in jouw geval voor de koellast. Zeker verstandig om te achterhalen waar die overmatige verhitting in jouw geval vandaan komt, er kan sprake zijn van meerdere factoren die elkaar negatief versterken.

Naar je tweede post, je wilt ook airco op zolder?

Dat kan met heel goed, de wat professionelere sets hebben niet alleen plafondmodellen, maar ook diverse muur- en kanaal uitvoeringen, wat in jouw geval voor de benedenverdieping en pre is.

Op een buitenunit kunnen meerdere binnen units geplaatst worden, en nog met warmtepomp functie ook.
Nico
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Kacheltje schreef:
Mocht je strak aansluitende pannen hebben kun je kijken of je een ventilatiepan kan bemachtigen.
Da's wel het beste en het mooiste om je slangen door te voeren, vind ik.

Denk er om dat je de installatie, na aansluiten, moet laten vacumeren/afpersen en in bedrijf stellen door een STEK monteur.
 

Stax

  • #6
Heren, allereerst dankjewel voor jullie antwoorden!

@Denkerd: of het echt een LEW is weet ik niet, maar het is een vrijstaande woning, zeer goed geïsoleerd, met een flinke raampartij op het zuiden (woonkamer). Daar komt met name de warmte vandaan. We gebruiken nu plisségrodijnen met reflectiefolie aan de buitenzijde en hebben ook gekeken naar screens, maar beide hebben het probleem dat het aardig donker wordt in huis als je ze helemaal sluit (en dat moet je dan wel doen). Verder is het een behoorlijk strak huis, dus een zonnescherm aan de voorzijde is geen fraai gezicht. Vandaar dat we nu airco overwegen.

Ik ben inderdaad een relatief ondeskundige koper, vandaar dat ik hier advies vraag. ;-) Tegelijkertijd doe ik graag dingen zelf. Ik heb inmiddels een koellast-berekening gemaakt en die komt op 7,2 Kw. Wat ik dus niet kan inschatten is wat het effect is als je een 7 of zelfs 6 Kw unit zou gaan gebruiken. Wordt het dan een graad minder koud? Twee graden?

Voor de zolder kijk ik inderdaad naar een duosplit unit omdat daar twee aparte ruimten zijn te koelen. De buitenunit kan dan naast de dakkapel op het schuine dak staan en is dan uit het zicht.
 

Stax

  • #7
Kacheltje schreef:
Onder de meeste dakpannen kom je wel weg met de slangen. Mocht je strak aansluitende pannen hebben kun je kijken of je een ventilatiepan kan bemachtigen.
Hm... wat ik me afvraag is of er onder de pannen voldoende ruimte is om de slangen doorheen te voeren, ik heb namelijk geen idee hoe dik ze zijn en hoeveel ruimte er is. Ik neem aan dat je de ventilatiepan bedoelde om de slang mee door het dak te krijgen? Kun je niet onder de pannen een gat in het dak zagen en daar de slang doorheen voeren?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
De glazen pui, dat is dus de hele bron van warmte.
de kortste klap is om dat eerst aan te pakken inderdaad.
En dat werkt het beste aan de buitenkant.
Hoe wordt je woning verwarmd eigenlijk?

Verder, er zijn plafond-onderbouwunits, mischien is dat wat voor je?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #9
Stax schreef:
Hm... wat ik me afvraag is of er onder de pannen voldoende ruimte is om de slangen doorheen te voeren, ik heb namelijk geen idee hoe dik ze zijn en hoeveel ruimte er is. Ik neem aan dat je de ventilatiepan bedoelde om de slang mee door het dak te krijgen? Kun je niet onder de pannen een gat in het dak zagen en daar de slang doorheen voeren?
Je zal sowieso een gat in het dak moeten zagen (60/70mm). Maar dan kijk je tegen de achterzijde van een pan aan. Nou kan je die pan wel optillen aan de onderzijde en dan de slangen naar buiten maar dat is niet mooi en je hebt kans op inregenen via de zijkant. Dus als je die pan dan vervangt voor een ventilatiepan en daar de leidingen doorvoert blijft alles mooi strak leggen. Zoiets als dit dus:



van binnen naar buiten: binnenwand-isolatie-dakschot-dakpannen

Zorg wel voor goed afschot van je condensafvoer, dat dus de doorvoer naar buiten lager komt te zitten dan je binnenunit.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
En niet vergeten om de isolatie, als die er is, weer netjes dampdicht af te werken
 

Bakkerbolletje

  • #11
Gewoon rolluiken aan de voorkant, en opwarme dagen de boel lekker dicht houden.
 

Pepjo

  • #12
Stax schreef:
We gebruiken nu plisségrodijnen met reflectiefolie aan de buitenzijde en hebben ook gekeken naar screens, maar beide hebben het probleem dat het aardig donker wordt in huis als je ze helemaal sluit (en dat moet je dan wel doen). Verder is het een behoorlijk strak huis, dus een zonnescherm aan de voorzijde is geen fraai gezicht. Vandaar dat we nu airco overwegen.
.
Rolluiken lijken me dus niet echt een optie.
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #13
Met het milieu en het behoud ervan in het achterhoofd, lijkt het mij persoonlijk verstandig(er) om eerst te kijken naar de oorzaak van de warmte en daar eerst iets aan proberen te doen ipv enkel het gevolg te bestrijden.

Er komt door het vele glas op een zonnige dag veel warmte binnen, nu kan je hier een dikke airco tegenover zetten, maar dat lijkt mij niet van deze tijd. Hetzelfde als in de winter met alle ramen open constateren dat het te koud word en de bestaande verwarming gaan uitbreiden in plaats van de ramen dicht te doen.

Als er nu een zonwering geplaatst word voor de oppervlakte glas, zal dit vermoedelijk al een flink stuk schelen in de temperatuur van die ruimte. Screens zijn er in verschillende soorten verkrijgbaar, van bijna geen licht doorlatende varianten tot veel lichtdoorlatende varianten, waarbij de eerste de meeste reductie in temperatuur zal geven, en de laatste de minste, maar wellicht dat de laatste variant wel nog zoveel scheelt dat er nog maar een beetje gekoeld hoeft te worden.

En wellicht als het te donker word, met bijvoorbeeld een bijna geen lichtdoorlatende variant, een idee om dan een paar energiezuinige lampjes aan te doen, verbruikt waarschijnlijk aanmerkelijk minder energie dan een 5-7KW airco unit.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #14
Wil me niet in deze discussie mengen maar er bestaat ook speciaal warmtewerend glas meen ik mij te herinneren.
 

Stax

  • #15
Wow... Allereerst weer enorm bedankt voor alle inzichten!

@ingmar89: Zo'n plafond-onderbouwunit is inderdaad wel mooier dan een wandunit, maar dan moet je dus de leidingen ook op een of andere manier door de betonplaat heenvoeren. Nu is het volgens mij wel kanaalplaat, dus dat zou mogelijk moeten zijn maar lijkt me toch best ingewikkeld. Dank voor de tip iig. De woning wordt verwarmd met convectorputten (stadsverwarming).
Verder adviseerde je nog de isolatie rond het gat weer dampdicht af te werken. Nu zijn het van die kant-en-klare dakplaten met piepschuimisolatie, en mijn idee was om het gat nadat de slangen zijn doorgevoerd goed dicht te purren. Is dat voldoende?

@Cyruse: ahhhh fijn zo'n duidelijke tekening! Zo gaan we het doen! De Airco-buitenunit komt naast de dakkapel (zoveel mogelijk uit het zicht)
en staat dan zo ongeveer in het midden van het dak. De binnenunit komt aan de achtermuur te hangen, dus 6 meter verderop. Ik moet dus bij de airco-unit via een ventilatiepan naar onder het pannendek, dan 5 meter onder de pannen door met de slangen naar de zijkant van het dak, daar met een gat door het dak heen en nog een meter of zo naar de binnenunit. Moet kunnen.

@doe-het-lekker-zelf en bakkerbolletje: hmmmm eigenlijk wel hele goede argumenten. Het is dan wel raar om overdag met prachtig weer binnen het licht aan te moeten doen, maar eigenlijk wel beter dan zo'n mega-airco. Rolluiken of screens zijn dan zelfs nog wel iets goedkoper dan een airco. Ik ga hier toch nog een keer serieus naar kijken.

Overigens heb ik laatst een test gedaan en voor bijna 100 euro aan verschillende typen spaarlampen gekocht en die een voor een in onze bestaande verlichting gedraaid. Resultaat: ik heb ze allemaal teruggebracht en geruild tegen de hele voorraad gloeilampen die ze van 'ons' type nog hadden... Ik ben best milieubewust, maar totdat er een spaarlamp is die qua kleurtoon en lichtopbrengst in de buurt komt van de huidige gloeilamp - en betaalbaar is (want er is wel een type dat mogelijk het gewenste resultaat heeft maar voor 39,95 per lamp is het niet te doen - heb er 10 nodig!) - blijf ik zolang het gaat toch bij de oude vertrouwde peertjes.

@Neesje: Klopt, maar daar had de architect ons bij de bouw over moeten adviseren lijkt me. Als ik nu 12 m2 glas moet gaan vervangen door ww-dubbelglas (ca. 150 euro per m2 geplaatst) kan ik volgens mij mijn hele huis van rolluiken voorzien. ;-)
 

Kacheltje

  • #16
Een airco van 5 kw verbruikt dit niet elektrisch. Vermogens liggen afhankelijk van het merk en type tussen de 1,5 en 2 kw.
Het is zeker verstandig om eerst goed te bekijken of pasieve maatregelen zoals bv. zonnewering afdoende is.
Met een week lang 30 graden overdag en 20 graden in de nacht zal ook pasieve maatregelen niet werken en de warmte lang blijven hangen in huis.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #17
Uiteraard niet alleen inderdaad.
Maar als je het in de winter warm wilt hebben doe je eerst de ramen dicht, voor je de kachel aan zet.
zelfde verhaal hier, eerst die zon buiten houden, dan de airco aan.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #18
Maar ook de ramen dicht als de airco aangezet wordt.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #19
Dat ook uiteraard.
 

Pigion

  • #20
Prachtige discussie, airco versus zonwering.
Ik hen 17 jaar in de tropen gewoond en heb ruime ervaring met airco's. Echter als de zon via de ramen binnenkomt is koelen met airco's zoiets als water naar de zee dragen. De zon is vele malen krachtiger dan de airco. Niet voor niets hebben de huizen in de tropen een forse dak-overstek. Nu heb je een strak huis, waarschijnlijk en wil geen uitvalschermen etc. Je kan echter ook denken aan vaste zonwering in de vorm van horizontaal uitspringende jalouzieën, gemonteerd in een frame. Het mooiste is als deze nog draaibaar zijn. Zo'n scherm houd de zon bij hoge zonnestand in de zomer uit de ramen en de lage winterzon komt er wel onderdoor.
Een arco kan aanvullende koeling brengen, doch ik zou eerst de zon eens uit de ramen halen. Is ook een stuk vriendelijker voor de financiën.
Pigion
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu