Regenafvoer op de stoep??

BOCAl

  • #1
Mijn ouders delen de regenpijp in het midden van de beide huizen met de buren , het water van beide regengoten loopt via een centrale pijp naar beneden in een verzamelput.

Die put zit aan de kant van mijn ouders.

Ondergronds (en onder de begroeiing en hek) loopt die put weer naar het riool van de buren.

Het is een gekke constructie maar het is nu eenmaal zo.


Het is een erg boomrijke straat en tuin en nu komt het voor dat er blad via de regengoten de pijp in gaat en de verzamelput zo goed als verstopt.

De rioolleiding van hun buren loopt sowieso niet echt lekker.

Dan loopt bij flinke regenbuien die verzamelput over en komt dan voor de voordeur , dat is wel een paar keer per jaar en vervelend.

Steeds weer openmaken en met de hand de bladen er uit vissen en de boel weer schoon maken.

Dat vraagt om een oplossing.

De goot afdekken en een antiblad bol plaatsen gaat niet en de goot is erg moeilijk te bereiken (8 meter hoog) en het verzamelpunt is behalve met ladder NIET makkelijk van blad te ontdoen.

Het makkelijkste is natuurlijk die regenpijp met een bocht en een stuk pijp het water en blad te laten lozen aan het eind van de voortuin zodat het water de stoep (woonerf) op loopt en dan weer de weg naar de put zal vinden.

Het punt waar dat zou gebeuren is een smal stuk woonerf waar een autoparkeerplaats naast is en in principe amper zichtbaar zou zijn.

Mijn vraag :

Is lozen via een pijp / de tuin op de stoep eigenlijk toegstaan?

Of moet regenwater in een stadstuin altijd naar het riool?
 

Kaajee

  • #2
Ik weet niet wat de formele regels zijn met betrekking tot het lozen van regenwater op openbaar terrein.
Netjes vind ik het in ieder geval niet. Kan ook nog gevaar opleveren; bij mij in de straat loost ook iemand op de openbare weg en laatste met die vrst was het daar nog een veel grotere (gevaarlijke) ijsbaan dan waar dan ook......

Zou al weer netter zijn als je een soort put maakt als het kan ergens waar niemand er last van heeft. Dat zal ook wel niet zomaar mogen op de openbare weg, maar ik kan me niet voorstellen dat men hier moeilijk over gaat doen. Graaf een gat, redelijk groot, en stort het vol met grind. Resultaat: een prima afwatering en geen gevaar/overlast voor anderen......

Als je die put zou overwegen zou je dit ook nog met de gemeente/wijk manager? kunnen overleggen..........

edit: dit kwam ik tegen, dus lijkt me geen probleem eigenlijk......
(betrof de gemeente Dronten, maar is blijkbaar 'overheid beleid' om juist minder regenwater via het riool te laten afvoeren)

&
 

BOCAl

  • #3
Dank voor de reactie.

Als ik zie hoeveel water er bij een regenbui op de straat loopt is dat extra beetje uit de pijp te verwaarlozen , maar goed regels zijn regels natuurlijk.

Het geciteerde stukje geeft me weer hoop dat het wellicht toch geen probleem zal opleveren. ;-)

Mijn dank daarvoor!
 

M@rk

  • #4
Water over de stoep laten lopen is geen probleem. Met een mooi woord noemen ze dat "afkoppelen". Scheelt kosten omdat de rioolzuivering geen relatief schoon water hoeft te reinien. In veel nieuwbouwwijken loopt alle regenwater de straat op / tuin in. Voor zware buien worden zgn. wadi aangelegd waarna het water langzaam in de bodem kan zakken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Het verschilt per gemeente of afkoppelen een goed idee is. Sommige gemeentes zitten met een wateroverschot, dan zullen ze liever alle hwa op het riool hebben. En als afkoppelen mag, betwijfel ik of over een troittoir laten lopen wordt gewaardeerd (als dat eerst niet was). Beste is even bellen met de gemeente.

Die bladafscheider lijkt me nog de beste oplossing.
 

MvanV

  • #7
Ik meen dat er ergens in de wet staat dat je op openbaar terrein het water mag lozen.
Naar tuinen van buren mag alleen water wat op natuurlijke wijze het terrein afloopt bij hoogteverschillen.

In vrijwel het hele land wil men graag zo weinig mogelijk regenwater in het riool, dat scheelt verwerkingskosten en er is vrijwel overal te weinig grondwater.

Zelfs in heel natte veengebieden is men bij extra grondwater gebaat, als het water niet hoog staat verrot de grond en gaat het enorm inklinken.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #8
In een andere TOPIC dit gevonde de oplossing Zweden zit er vol mee.
Ideaal voor deze situatie.
Werd twee berichten terug al een linkje gezet. door R Smit
Maar ik dacht plaats de afbeelding even

 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
3
6

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu