Riool met weinig verval

Jeroenchi

  • #1
Dit weekend heb ik riolering (125mm) aangelegd van de achterkant van mijn huis naar de garage achterin de tuin. De bestaande riolering zat hoger dan ik hoopte, met als gevolg dat ik nu vrij weinig verval heb. Een test met een tuinslang wees uit dat water wel doorstroomt, maar ik bouw achterin de garage ook een badkamertje met wc voor de toekomstige logeerkamer op de zolder van de garage. Een test met stukken WC-papier ging opzich ook goed, hoewel het wel lang duurde voordat die stukken aankwamen bij het hoofdriool. Ik ben bang dat minimale verzakking van de buizen funest is, dus ik ben niet zeker van mijn zaak. Als ik alles eenmaal heb dichtgegooid en het gaat toch niet goed moet ik weer 25 meter openleggen... Dus enkele vragen:

-Wat is de beste manier om de mate van verval te meten?
-Zou bijvoorbeeld 0,5 cm per meter ook voldoende kunnen zijn?
-In gewoon water heb ik wel vertrouwen, vooral het toilet (en wat daar uit komt) baart me zorgen. Is het een oplossing om in het toilet een sanibroyeur te installeren?
-Of doe ik te moeilijk?

Vast dank voor jullie inzichten!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
0.5 cm verval per strekkende meter is voldoende, het sediment moet drijvend afgevoerd worden, te groot verval levert de meeste problemen op.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #3
Maak je geen zorgen.
de afvoer voor een Toilet is waterpas voldoende.
een beetje tegenschot is ook geen probleem.
een laagje water in de buis is voor de wc ook geen probleem.
een cm per meter is veel teveel.
een cm op een lengte is meer dan voldoende.
waarom zou je zeggen.
als er een laagje water in de buis blijft staan dan gaat de grote boodschap met het papier drijven en dan komt het vanzelf bij het hoofdriool.
zou er teveel afschot in de riolering zitten dan raak he het water kwijt over een lange lengte.
dus er niet te moeilijk overdoen.

groet Rene
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #4
Rene de klusser schreef:
een beetje tegenschot is ook geen probleem.
als ik ooit een riolering niet meer zelf aan kan leggen, hoop ik in ieder geval niet dat jij dat komt doen :wink:

groeten b
 

Jeroenchi

  • #5
Wauw, wat een snelle antwoorden, hartelijk dank! Ik kan me voorstellen dat in een buis van 125mm het niet heel erg is als er in een deel een beetje water blijft staan. Ik ben redelijk gerustgesteld, en zie zelfs de spookbeelden van verzakkingen nu wat positiever tegemoet!
Ik was juist bang dat over een lengte van 30 meter met weinig verval de boodschap en het papier 'elkaar kwijt kunnen raken' (water stroomt dan sneller dan de stront+papier) en er een ophoping (dat is een goed woord!) plaats kan vinden. Daar hoef ik me dus geen zorgen over te maken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik ben het met beide beantwoorders eens tot de afstand ter sprake komt, iets tegenschot hoeft over een kleine afstand geen probleem te zijn, over enkele meters, afhankelijk van de doorsnede van de pijp, levert het meestal een verstopping op na verloop van tijd.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #7
Ik heb ervaring met dit geval.
als de hoeveel heid water wat bij een spoelbeurt 7 liter max is.
dan zal in een buis met een diameter van 125 met afschot volgens het verhaal 2,5 cm op 5 meter en de voorschriften zijn 5 cm per 5 meter.
na 10 meter niet veel water meer in de buis zitten.
waardoor de grote beurt lekker blijft liggen.
als er dan een aantal dagen geen gebruik word gemaakt van het toilet.
licht hij daar lekker op te drogen.
heb zelf een leiding van 53 meter 110 mm doorsnee op tegenschot leggen.
aan het begin staat er ongeveer 2,5 cm water in.
werkt al meer dan 15 jaar perfect.
groet rene
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
2,5 cm water in het begin van de leiding is geen probleem, op zo'n afstand is dat te verwaarlozen.
 

Xr8

  • #9
Bij de voorschriften van een grote PVC fabrikant vind je bij dit soort diameters een afschot van 1:200. Maw 0,5cm p/m. Het afschot is vooral bepalend voor de verwerkingscapaciteit van de leiding.

In principe word er geadviseerd vanaf 1mm/m afschot, en bij grotere afvoer capaciteiten meer afschot. Wat al aangegeven te veel afschot komt niet goed. In genoemde situatie zou 1mm/m voldoende zijn. Fractie tegenlopen kan geen kwaad is ook mijn ervaring, hoewel dit niet door de leveranciers wordt aangegeven.

Succes.
 

Jeroenchi

  • #10
Nogmaals hartelijk dank voor jullie reacties! Ik maak uit alles op dat er zowel goede ervaringen met verval van 1cm per meter zijn als goede ervaringen met bijna geen verval. Ik zit dan dus altijd goed:)
Inmiddels heb ik de sleuf dichtgegooid (het gaat bijna vriezen...), dus aan het verval is nu niets meer te doen. Misschien maak ik me nog steeds teveel zorgen, maar is het niet handig (gezien de grote afstand) voor de zekerheid toch maar een sanibroyeur in te bouwen? Nu is alles in het badkamertje nog mogelijk, en als er toch nog problemen ontstaan moet ik alles weer openbreken. Die paar honderd euro extra vallen na alle investeringen toch niet meer zo op, en het scheelt wellicht toch problemen in de toekomst. Het toilet zal niet heel vaak gebruikt worden, en dat scenario van opgedroogde drollen halverwege lijkt me niet ondenkbaar.
Wat is jullie mening? Het zekere voor het onzekere nemen met het risico voor niets geld over de balk te smijten of niet zeuren en gewoon een normaal toilet inbouwen?
 

Kaajee

  • #11
Die sanibroyeur gaat je ook niet (meer) helpen.....die kun je niet aansluiten op een 110mm en al helemaal niet over 30meter..........
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #12
Een gewoon toilet inbouwen.
mischien nog een optie om er een hemelwaterafvoer bij op te zetten.
kan voor de leiding geen kwaad.
en daarbij dan drogen de drollen bij weinig gebruik ook niet op.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
En wat nou als er een gescheiden afvoer systeem is.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #14
Dat het een gescheiden systeem is dan mag het formeel gezien niet.
maar het gebeurde op de bouw regelmatig om de lange rioleringen schoon te houden.
vaak werd er een platdak afvoer bij de garage op aangesloten.
om met een regenbui de riolering even door te spoellen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu