Kitten van de badkamer

IJsselstein

  • #1
Ik ben bijna klaar met tegelen van m'n badkamer, daarna voegen en dan nog kitten. Maar welke naden moet ik nu precies kitten? Alleen aansluitingen van muur op muur en muur op vloer?

Ik heb van Ytong blokken een bouwseltje gemaakt waarin een aantal hoeken voorkomen. Moeten die ook gekit of kan ik daar gewoon voegen? Het gaat dus moet inwendige hoeken van Ytong op Ytong.

Gerard
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Hallo,

Als je nog nooit of weinig gekit hebt, kan ik je aanraden om het door een profesionele kitter te laten doen. Het resultaat is zeer waarschijnlijk stukken beter en een prof is er zo mee klaar.

Ik heb zelf ook een badkamer gedaan, maar het kitten aan een prof overgelaten.
Strak kitwerk maakt je badkamer helemaal af.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Alle hoeken, die van muur naar muur gaan, en dus werking hebben, evenals de hoeken die van muur naar vloer gaan, moeten gekit worden met een sanitairkit.
Die blijft flexibel.

Alleen een volledig uitgewerkte hoek van muur naar muur (na jaren, in bijvoorbeeld een een baksteenconstructie) zou met voegspecie afgewerkt kunnen worden zonder gevaar voor scheuren, in alle andere gevallen is kitten met een flexibele kit beter.

Zie ook Kitranden vervangen

Ik ben het overigens niet eens met Frank. Natuurlijk is kitten best wel een flink werk, maar in verhouding tot zelf stuken is het best wel te leren en goed zelf te doen.
Het is even een "slag".

We zijn hier tenslotte doe-het-zelvers nietwaar...
 

IJsselstein

  • #4
Kees, helemaal mee eens. Ik doe gewoon alles zelf. Als ik goed heb begrepen dus van aansluiting vloer op muur en muur op muur. De zelf gemaakte hoeken van Ytongblok op Ytongblok dus niet.

Gerard
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ho, ho, dat laatste heb ik niet gezegd... :wink:

Indien die hoeken Y-tong op Y-tong betegeld zijn zou ik ze (zelf) toch maar wel kitten, en niet voegen met voegspecie.

Maar of dit moet weet ik niet, want daar heb ik geen ervaring mee, en het is ook niet mijn vak...

Er bestaan trouwens ook flexibele voegspecies, misschien kunnen die hoeken daar wel mee. Informeer eventueel even bij een (professionele) bouwmaterialenhandel. Dan doe je natuurlijk wel de hele muur met die voegspecie, niet alleen die hoeken. Maar dat begreep je vast al wel.
 

Jeroent

  • #6
Zelf kitten hoeft totaal geen probleem te zijn!
Alleen met de wat goedkopere standaard kitspuitjes van de bouwmarkt maak je het jezelf als beginner moeilijker.... :wink:

Tip: gebruik de achterkant van je kittube als afstrijker, even een v'tje maken in de ronding aan de achterkant van je tube en je strijkt het overtollige kit zo weg , daarna nog eff met vingertje erover en je hebt een nette kitrand!
 

EdP

  • #7
Nog een tip: een stukje pvc-buis (elektra) schuin afzagen werkt ook fijn als kitschraper.
 

Gerrit

  • #8
Ik heb ook zelf gekit, en het volgende wil ik jullie niet onthouden. Vooral sanitairkit plakt nogal stevig. Daar had ik even niet aan gedacht. Na het eerste voegje ben ik dus een dag bezig geweest om de overtollige kit weg te schrapen en het duurde ruim een week voor mijn handen weer toonbaar waren.

Het volgende werkt voor een beginnende kitter perfekt:
Plak de naad af met crepe-tape (schilderstape) Zorg voor een blikje met afwasmiddel en een schone kwast (klein model). Spuit de naad vol, ga even met een kwast met afwasmiddel over de voeg en strijk het af met een stuk pvc-buis, een plastic eierlepeltje of wat dan ook. Haal de tape weg (denk om je vingers) doop je vinger in het afwasmiddel en strijk de voeg glad.

Overal waar het afwasmiddel zit plakt de kit niet (je kunt het dus zo weghalen) en je krijgt een prachtig schone wijsvinger.

Succes.
 

Rufu

  • #9
Kitranden gladstrijken of overtollige kit verwijderen kun je met een PVC (elektro) buis doen. Buis schuin afzagen, puntje rond schuren, dopen in potje met zeepsop en als een lepel langs kitrand halen.

Gebruik geen thee- of eetllepel, van siliconenkit heb je nog "jarenlang" plezier bij de afwas.
Ook een kwast die silicoon heeft geroken niet meer voor schilderwerk gebruiken : geeft van die leuke "oogjes".
Gebruikt gereedschap naar chemo kar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu