Verdeeling groepen over eindstop ivm capaciteitstarief

Nielsb

  • #1
Hoi,
ivm de invoering van het capaciteitstarief zijn we eens naar onze meterkast gaan kijken. ik woon in een woongroep en onze meterkast ziet er als volgt uit: 3x65A aansluiting, waarvan we 2 hoofdschakelaars hebben van 65A. ik weet niet of er dus nog een derde 65A zekering oid is, maar die is niet zichtbaar (zie foto)



er zijn drie blokken met stoppen die per stuk een zekering van 25A hebben. het blok van 9 in het midden, daarvan worden er maar 6 gebruikt. dit zijn 6 huishoudens denk ik (ieder 2X16A), alhoewel ik nog op zoek moet naar documentatie van 30 jaar geleden. waar de overige stoppen precies naar toe gaan weet ik niet.

mijn vraag heeft te maken met het verlagen van het vermogen naar 3X50A.
met mijn logisch verstand zou ik denken dat dit niet gaat, ineens 6x25A aansluiten op 50A zekering, maar op 63A lijkt me dat ook nogal krap.
er zijn hier vast richtlijnen voor, maar ik weet niet zo goed waar ik die moet vinden.
misschien is deze kast volgens de standaard van 30 jaar geleden intussen al achterhaald, maar de hoofdschakelaar is zolang ik hier woon (half jaar) nog niet uitgevallen.

ik vraag me af of het mogelijk zou zijn de groepen zo te herschikken dat we naar een capaciteit van 3X50A kunnen. dit scheelt ons ongeveer 350 euro per jaar.

groetjes niels

ps de huishoudens hebben wel allemaal een afwasmachine, maar wasmachines en drogers zijn centraal ondergebracht (dus aparte zekering, van welke ik nog niet weet waar hij in de kast zit)
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Punt één, een hoofdschakelaar is iets anders als een hoofdzekering. De waarde van de hoofdschakelaar zegt slechts iets over de maximale waarde van de hoofdzekeringen (niet over de daadwerkelijke waarde).
In het geval van een krachtstroom aansluiting heb je zoiezo 3 hoofdzekeringen. Een hoofdschakelaar hoort de installatie in één handeling geheel spanningsloos te maken. Met twee hoofdschakelaars lijkt me dat niet het geval.
Inventariseer eerst eens waar, werke groepen precies heengaan en hoeveel er per huishouden en in totaal precies verbruikt moet kunnen worden. Normaal bereken je dit door het aansluitvermogen van vaste apparatuur op te tellen bij 200 watt per vrije WCD en 100 watt per lichtpunt. Dit mag je vermenigvuldigen met een gelijktijdigheids factor van 0,7. Zodoende zou je moeten kunnen berekenen wat de waarde van de hoofdzekeringen moet zijn.
Dat er na 30 jaar wat verouderd is, is zeker. Ik zie bijv geen aardlekschakelaars? Of zijn er nog decentrale groepenkasten waar deze wel aanwezig zijn? Op zich zal 6x25A (hoewel er maar twee afgaande kabels te zien zijn) op 3x50A geen probleem zijn maar die andere kasten voor de gezamenlijke voorzieningen hebben natuurlijk ook voeding nodig.
Verder worden er ook kosten in rekening gebracht voor het verlagen en uiteraard ook voor het vervangen van gesprongen hoofdzekeringen.
Ik schat dat je met 3x63A redelijk goed zit maar dat deze installatie wel een opfrisbeurt kan gebruiken.
 

Appeltje

  • #3
Als er nu al ergens 6x25a de grens legt (dus als er verder niets meer bij zit) , zie ik geen probleem om naar 3x50 te gaan... dan kom je nl. altijd max aan 150a... en dat is 3x50 ook.

Gr. Richard.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Als ik het een beetje kan beoordelen nav de foto en de tekst, zitten er in de middelste kast 3x3x25A krachtgroepen waarvan er twee zijn aangesloten.
In de kast helemaal links een krachtgroep met een oud type stekker en drie gewone eindgroepen waarvan er twee zijn aangesloten.
In de kast rechts 5 gewone eindgroepen waarvan er vier zijn aangesloten.
Verder nog een aantal kabels die niet aangesloten zijn?
Alles bij elkaar wel meer dan 6x25A dus.
 

Nielsb

  • #5
Sorry, misschien was ik onduidelijk,
de stoppenkast bestaat uit van links naar rechts,
eerste blok: 3x25A, 3xniks, 3x25A
tweede blok (schakelaar 63A): 3xniks, 3x25A (huizen achter), 3x25A (huizen voor)
derde blok (schakelaar 63A): 5x25A met schakelaar

mij lijkt het nu al krap, 17x25A verdeelt over 3x63A

groetjes niels

ps de zichtbare kabels bevatten dus meerdere groepen (mag geloof ik officieel niet?)
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
Nielsb schreef:
ps de zichtbare kabels bevatten dus meerdere groepen (mag geloof ik officieel niet?)
Mag zeker niet en is levensgevaarlijk!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Weet je dit heel zeker? Bijv de 5 groepen rechts, neem aan dat dit gewone 16A eindgroepen horen te zijn. Staat er echt 25A op de zekering zelf, niet op de houder? Eindgroepen mogen max 16A zijn. Die krachtgroepkabels hebben drie fase erin.
Om hier echter gewone eindgroepen van te maken zijn er nog andere groepenkasten bij de woningen nodig. Hier zouden dan 16A zekeringen in horen te zitten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Nielsb schreef:
eerste blok: 3x25A, 3xniks, 3x25A
Nog een opmerking hierover. Groepen die niet in gebruik zijn dienen wel van lege zekeringhouders voorzien te zijn. Op deze manier zijn er onder spanning staande delen aanraakbaar. Ook levensgevaarlijk!
 

Nielsb

  • #9
Staat er echt 25A op de zekering zelf, niet op de houder?
inderdaad, ik had naar de houder gekeken, deze vijf zekeringen hebben een 16A aansluiting
Groepen die niet in gebruik zijn dienen wel van lege zekeringhouders voorzien te zijn.
ik heb er al twee van de drie terug gevonden en geplaatst...
Om hier echter gewone eindgroepen van te maken zijn er nog andere groepenkasten bij de woningen nodig. Hier zouden dan 16A zekeringen in horen te zitten.
klopt, elke woning heeft 2x16A en een aardlekschakelaar
een hoofdschakelaar is iets anders als een hoofdzekering. De waarde van de hoofdschakelaar zegt slechts iets over de maximale waarde van de hoofdzekeringen (niet over de daadwerkelijke waarde).
als ik het goed begrijp moet de hoofdzekering (die van het energiebedrijf neem ik aan) wel altijd gelijk zijn of hoger aan onze hoofdschakelaar.
dus mocht de capaciteit verlaagd kunnen worden naar 3x50A dan zouden onze hoofdschakelaars ook 50A moeten zijn, klopt dat?

ik moet inderdaad eerst maar eens het plan van 30 jaar geleden gaan opgraven (als het überhaupt nog bestaat) en wellicht moet de meterkast gesaneerd worden.

weet iemand of dit een paar honderd euro zou gaan kosten, of eerder rond de 1500 euro?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
De hoofdzekeringen (in de verzegelde kast onder de meter), moet lager of gelijk zijn aan de waarde van de hoofdschakelaar, niet hoger want dat kan de hoofdschakelaar niet aan.
Een installatie schema hoort bij een dergelijke zware installatie met meerdere verdelers wel aanwezig te zijn.
Als je laat saneren, moet je er wel rekening mee houden, dat de hele installatie naar de huidige norm moet worden opgetrokken. Ik vermoed dat dat wel meer dan een paar honderd euro zal kosten.
 

Fiesiekus

  • #11
Zet er maar een nulletje achter.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu