Hoe terras aanleggen buiten

Audiken

  • #1
Graag wil een terras zelf aanleggen buiten.
Kan iemand me soms zeggen hoe ik eraan begin?
Ondergrond en zo moet ik ook nog doen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Heb je de zoekfunctie van dit forum al gebruikt?
Er is al behoorlijk wat geschreven over bestraten.
 

Ayeto!

  • #3
Als eerst voordat je een zandbed gaat maken, let op je afwatering!
Een zandbed is (bijna) nooit 100% horizontaal, het loopt altijd iets af naar en afwateringsputje. Zodat regenwater niet in de tuin blijft liggen, maar netjes naar het putje stroomt.

Je moet ervoor zorgen dat je +/- 6cm zand heb liggen als ondergrond voor je terras.

Nu ligt het eraan of je je terras wilt verhogen ivm verzakkingen in de loop der tijd. Mocht dit het geval zijn, plaats dan palisades om het wegzakken van het zand naar de buren te voorkomen.

Het mooiste is als je terras net onder je dorpel van je deur begint.

Zorg voor een vlak zandbed, sprijd het zand eerst met een hark zodat het al redelijk gelijkmatig is verdeeld. Egaliseer het zandbed vervolgens door een grote lat. Tril het nu aan met een trilmachine. Dit zorgt voor een compact en stevig zandbed. Je kan ook nog bovenop het zand een laag droog cement gooien, dit zorgt voor meer stabiliteit. Dit zal door regenwater vanzelf wat harder worden, niet van te voren aanmaken!

Je zandbed is nu klaar voor het leggen van tegels/klinkers. Leg een tegel neer en sla er even op met een rubber hamer, dit zorgt ervoor dat hij zich een beetje in het zand nesteld en dit bevorderd uiteraard weer de stabiliteit.

Als alle tegels liggen stooi er dan brekerzand overheen en bezem dit over de tegels heen, zorg ervoor dat alles goed in de naden komt te zitten. Dit zal je waarschijnlijk nog een paar keer moeten doen.

Voor extra stevigheid kan je het straatje nog een keer aantrillen met de trilmachine.

Je terras is gelegd, veel plezier.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu