Vermogen convector put berekenen

Harry789

  • #1
Ik ben me aan het inlezen, wat convector putten betreft. Ik heb alle post aangaande van deze site al door gespit, en me al ongans gegoogle’d maar blijf nu toch nog met een paar vraagjes zitten. De convectorput zal ik zelf maken, handig als ik ben doe ik ook alle bouwkundige aanpassingen en zal de verwarming veranderen.

Eerst een paar gegevens. Ketel is een nefit smartline 24 van vorig jaar, ook zelf gedaan.
Kamer met open keuken. 120 m³ - benodigd vermogen - 22’ = 120 x 85 = 10200 Watt.
Op dit moment geinstalleerde Keuken ± 2400 Watt, (blijft) - kamer ± 1800 Watt (blijft).

Daar onze achter gevel (hoekhuis) eruit gaat en wordt vervangen door kunststof met schuifpui, vervalt in de kamer aan de achtergevel 1x 1800 Watt, en 1x 4800 Watt.

Voor de schuifpui, (breedte 3.40 m, 1.70 m schuifbaar) zou dan een convector put komen. Deze pui komt vanaf linker zijmuur naar het midden. Kamer is 6mtr breed, dus blijft over 2.60 m waar een muurtje van 0.60 m hoog blijft staan, met daarboven ramen.

Mijn vragen:
Kunnen er in principe alle verwarming elementen in, of alleen die speciale buizen met ribbels en een kleine waterinhoud?
Waar kan ik de vermogens van convectorput radiatoren vinden, afmetingen en dealers?

Worden deze wel geleverd zonder put?
Heeft een put voor de pui alleen zin, of mag ie ook verlengd worden tot voor het muurtje?
Afstand van raam tot de put?

Hoop dat iemand toelichting kan geven?
Alvast bedankt.

Harry
 

Fiesiekus

  • #2
  1. In principe kunnen ook radiatoren in de put geplaatst worden, maar ik denk dat je bij lange na niet het vermogen van een (lagere en even lange) convector haalt.
  2. Er bestaan zgn polytechnische zakboekjes waarin afmetingen en vermogens van convectoren en -putten geformuleerd zijn
  3. Convectoren kunnen los worden geleverd; zoeken in de GG levert toch wel leveranciers/dealers op?
  4. Afstand raam-put: hangt positie van het evt. gordijn (o.i.d.) af. Maak put gerust zo breedt dat ie voor de muur (met raam) komt; levert extra vermogen en comfort.

(Nette lijst zo Kees ? :wink: )
 

Chathanky

  • #3
Heel goed fiesiekus. :D

Waar je de convector gaat kopen kunnen u ook de vermogens opvragen en zo weet je of dat voldoende is voor uw situatie. Ik zou toch aanraden om een echte convectoer te gaan gebruiken en niet een radiator in de put te gaan plaatsen.

De meeste putten zijn standard leverbaar tot 3m20 en zou met een pui van 3m40 kunnen. Vermogens van de convector die te verkrijgen op deze lengte lopen uit een van 4000 en 7400 watt. samen met de radiatoren kom je aan het gewenste vermogen.

Voor veeleisende personen kunnen ze ook op maat gemaakt worden maar daar zit wel een prijskaartje aan.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Hoi Harry789,

Houd u er rekening mee dat een convectorput een medium is met een hoge watertemperatuur.
Dat geeft vaak andere afwijkingen aan de rest van de radiator installatie.

Het gevolg is dat de convector het vaak niet voldoende doet en dus kou klachten geeft.

Vr Gr
 

Fiesiekus

  • #5
Cvolieboy, blijft, indien de opwarming onvoldoende is, de ketel niet gewoon doorstoken/watertemperatuurverhogend totdat het afgegeven convectorvermogen genoeg opwarming gaat geven? Even afgezien van het modulerend effect van de ketel?

Of is de combinatie radiatoren met convectorput in 1 vertrek gewoon af te raden?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Hoi Fiesiekus,

Het wordt aan de kant van de convectorput beduidend minder warm dan aan de kant waar een radiator is geplaatst.

Aan de kant waar de radiator hangt begint al heel snel stralingswarmte voelbaar te worden, terwijl de convectorput dan nog niets doet.
Vanaf dat het water heet wordt, dan loop je bij de radiator al weg van de warmte dan gaat de convector pas wat warmte leveren.

Vaak slaat de ketel vroegtijdig af door de ruimte thermostaat.

Na een kort poosje begint het stoken dan opnieuw en herhaald deze cyclus van voren af aan met het resultaat dat de convectorput het net nog geen warmte leverd.

Als dat dan een grote capaciteit moet vertegenwoordigen in de wooruimte onstaat er een behoorlijk comfort probleem.

Als je het goed wil doen moet je in de zelfde ruimte de zelfde verwarmingelementen gebruiken, gelijkheid in opwekking

Tweede nadeel van een radiator systeem tenopzichte van een convector is de grote hoeveelheid water die dan opgewarmd moet worden.

Een compleet convectie systeem in een woning met zowel putten als convectieradiatoren bevat vaak maar 10 % van de hoeveelheid water als in een conventioneel systeem waardoor het convectiesysteem veel sneller gaat werken.

Als er dus radiatoren in een convectiesysteem aanwezig zijn duurt het opwarmen van water vele malen langer.

Vr Gr
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #7
Convectoren gaan pas bij 70 graden pas goed warmte afgeven.

In het voor en naseizoen is dus temperatuur aan de hoge kant, ten opzichte van radiatoren.


Maar bij gebrek aan ruimte voor radiatoren, kan je niet anders.

Hoewel je met convectoren goedkoop stookt en een snelle opwarming heb.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Jawel, Utreg op de plaats waar nog wel een radiator hangt een convectieradiator monteren in plaats van een conventionele.

Dan ontstaat de gelijkheid van systeem in een ruimte.

Er zijn al convectie elementen die bij een lagere temperatuur dan 70 graden al beginnen met warmte afgifte maar het blijft een groot verschil met conventionele radiatoren.

Vr Gr
 

Chathanky

  • #9
Ik weet niet wat de nadraaitijd van de pomp is in dit geval maar zolang die draait zal de convector zich voeden met de restwarmte van het systeem die nagenoeg gelijk is aan de retour temperatuur van de radiatoren en is niet gelijk het complete vermogen weg. De vraag is of je het in dit geval gaat merken.
 

Fiesiekus

  • #10
Is het dan een kwestie van de radiatoren knijpen z.d.d. die kant van het vertrek even snel/langzaam op temperatuur komt als de convector?

Anderzijds bedenk ik me dat je dan eigenlijk het terugmoduleren van de ketel aanzet; blijft de convectorput weer achter.....

Het feit dat de warmteoverdrachtsmechanismen van radiatoren/convectoren (resp. stralingswarmte/convectiewarmte) fysisch geheel anders van aard zijn, geeft dit lastige dilemma.

Dus per vertrek, indien mogelijk, dezelfde elementen toepassen?

@Utreg: waarom stook je goedkoop met convectoren?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #11
Hoi Fiesiekus,

Als ik de radiatoren zo moet gaan knijpen dat er zo weinig water doorstroomt dat het vergelijkbaar wordt met de waterstroom in een convector dan krijg je capaciteits tekort.

De radiator geeft dan bijna geen warmte meer af.

Krijgen we een nieuw probleem erbij :mrgreen:

Het stookt goedkoop omdat een systeem wat uitsluitend uit convectie radiatoren c.q. putten bestaat verschrikkelijk snel de ruimte opwarmt.

Vr Gr
 

Chathanky

  • #12
En het besparende snel af koelt als dit nodig is zodat er haast geen overschrijding van de ruimtetemperatuur optreedt als door omstandigheden invloed krijgen op de ruimtetemperatuur. (bv. de zon in huis af je huis ineens vol visite)

Dit betekend niet dat vloerverwarming duurder is omdat het trager is hier speelt weer een ander effect een grote rol.

In 1 ruimte zijn convectoren best te combineren. Dit is te vergelijken met vloerverwarming als bijverwarming, dan heb je ook een traag en een snel systeem gecombineerd. Het dient wel nauwkeurig ingesteld te worden.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #13
Fiesiekus schreef:
@Utreg: waarom stook je goedkoop met convectoren?
Uit ervaring met veel convectoren installatie's, gegeven het lage gasverbruik.

Je heb maar weinig water inhoud, wat zo warm is.

Het is geen lekkere warmte.
 

Chathanky

  • #14
Toch zal er net zoveel water door de convector moeten stromen als door een radiator om de zelfde warmte af te geven, dus die besparing zie ik niet. :?:
 

Fiesiekus

  • #15
Of iets snel of langzaam warm wordt zegt niets over het rendement, sterker nog bij langzame verwarming is de retourtemperatuur langer "laag" zodat het (HR) ketelrendement stijgt (meer condensatiewarmte in de tegenstroomwarmtewisselaar). En een goede PI-regelaar zorgt ervoor dat je T niet al te veel doorschiet?

Verder denk ik dat i.h.a. het ketelrendement optimaal is bij een hoge aanvoer en een lage retourtemperatuur (maar dan komt het hele ketelmoduleren weer om de hoek kijken).
Dit kan weer een discussie worden, moderator als je 't genoeg vindt zeg 't maar...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Het lijkt me goed eerst even te wachten tot er een reactie van de TS komt, ik denk dat hij lichtelijk overdonderd is door de reacties tot nu toe, ik vraag me af of hij er een touw aan vast kan knopen :wink:
 

Chathanky

  • #17
Neem een convector en een radiator met een vermogen van 1000 watt
bij een temperatuursverschil van 90/70 en een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Hier moet bij allebij 42 liter water doorstromen om het vermogen aan de omgeving af te staan. Bij de radiator zal eerst de massa opgewarmd moeten worden en zal trager reageren dan een convector die een veel groter oppervlak heeft om zijn warmte af te staan.

De convector heeft door z'n ontwerp en door zijn grote warmteoverdracht veel minder water nodig dan een radiator. verhouding van benodigde doorstroom blijft het zelfde.
 

Harry789

  • #18
Doe me goed dat het zoveel reactie’s oplevert.
@ fiesiekus_ Met google’n kom je genoeg dealers tegen maar allen met complete systemen.
@ chathanky_ Als het aan mij ligt komt er een heuse convector radiator in. Niet iets wat je ook aan de muur kunt hangen.@ Cvolieboy Mijn ketel staat net als de vorige op 85’C.

De radiatoren die blijven zitten zijn van het type 22, en zijn wat mij betreft groot genoeg voor de plaats waar ze hangen. D.w.z het oog wil ook wat ,en ik zie er genoeg van.Het liefst zou ik 1 put maken de daar met een t-stuk in het midden naar buiten toe twee convectoren aan hangen.
Verder ook ergens gelezen dat je de kranen iets kunt knijpen van de radiatoren zodat het water niet de weg van de minste weerstand kiest en ook door de convector moet. De ruimte zal toch wel op gewarmd worden en het belangrijkste is dat het bij de zithoek behaaglijk is. Het combineren van radiatoren en een put, daar verschillen de meningen nog al over. Velen roepen niet doen maar een goed alternatief is er vaak niet.
Ik denk dat het eind resultaat bijna niet te voorspellen is, mede omdat de situatie nooit gelijk is. Ik kan mij niet een woonkamer voorstellen bij iemand anders ,waar ik dan in zit en dat ik dan denk , dat de warmte niet fijn of lekker of raar is. Alleen over cv systemen gesproken.
harry
 

H@ns

  • #19
Harry789 schreef:
Het combineren van radiatoren en een put, daar verschillen de meningen nog al over. Velen roepen niet doen maar een goed alternatief is er vaak niet.
Ik denk dat het eind resultaat bijna niet te voorspellen is, mede omdat de situatie nooit gelijk is.
Dit is nu juist een essentieel onderdeel van de vraag: "wel of niet doen?"

Ik vind de info die hier tot nu toe over is gegeven nogal onlogisch!
Als een ketel stopt met opwarmen omdat de ruimtethermostaat aangeeft dat de gewenste temperatuur bereikt is dan is er niets aan de hand toch?!

Ik bedoel; of de radiatoren het werk nu doen of de convector, het resultaat -ruimte verwarmen- is bereikt dus geen probleem...

Als er een bepaalde balans gewenst is in wie welk deel van de opwarming voor zijn rekening neemt dan moet dat dus te berekenen zijn middels gegevens. (opwarmtijd, capaciteit, weet ik wat voor gegevens er allemaal bestaan) Door met die gegevens de convector aan te passen aan de radiatoren is het vermeende probleem al opgelost voordat het ontstaat.

Misschien kan een van de specialisten even zeggen of bovenstaande aanname klopt? Voor de oorspronkelijke vraag is dit namelijk wel erg relevant i.v.m keuze bij aanschaf.

Wat ik er zelf nog over kan zeggen is dit:
Vorig jaar precies het zelfde kunstje uitgehaald en ben zeer tevreden over het resultaat. Ik heb nog geen vreemde toestanden ontdekt.
Het enige dat mij is opgevallen is dat ik eerder koude voeten krijg omdat er een duidelijkere luchtstroming plaatsvindt.
De temperatuur is dan behaagelijk maaar op een zeker moment voel je dat het systeem gaat werken aan je voeten.

Maar ja da's dan weer een excuus om je voeten op tafel te leggen. :wink:
 

Fiesiekus

  • #20
H@ns schreef:
Ik vind de info die hier tot nu toe over is gegeven nogal onlogisch!
Als een ketel stopt met opwarmen omdat de ruimtethermostaat aangeeft dat de gewenste temperatuur bereikt is dan is er niets aan de hand toch?!

Ik bedoel; of de radiatoren het werk nu doen of de convector, het resultaat -ruimte verwarmen- is bereikt dus geen probleem...

Als er een bepaalde balans gewenst is in wie welk deel van de opwarming voor zijn rekening neemt dan moet dat dus te berekenen zijn middels gegevens. (opwarmtijd, capaciteit, weet ik wat voor gegevens er allemaal bestaan) Door met die gegevens de convector aan te passen aan de radiatoren is het vermeende probleem al opgelost voordat het ontstaat.
Ik vind dat dit globaal gezien wel een juiste beredenering is. Hangt verder af van de verdeling van vermogens over radiatoren/convectoren. In mijn vorige woning heb ik met die combinatie geen problemen gevoeld.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu