Lange afvoer toilet

Mheikens

  • #1
Ik wil de badkamer laten verbouwen. Het ontwerp is van mijzelf, en de 2 aannemers hebben een ander verhaal over de aansluiting van het toilet. (mogelijk vs afraden).

Het toilet heeft een andere lokatie gekregen en heeft daardoor een vrij lange afvoer nodig. Deze afvoer krijgt een totale lengte van ca. 3,5 meter. De afvoer loopt achter/onder het bad langs, alvorens er in de aangrenzende koker de standleiding wordt bereikt. Toilet is hangend.

Route: Toilet uit recht naar achteren, onder waterblok 90 graden afbuigen horizontaal lengte ca. 1200 mm, 90 graden bocht, horizontaal ca. 1900 mm, 90 graden bocht, 400 mm horizontaal, T-stuk aansluiting op standleiding.

(Heb wel een tekening, maar even geen hosting.)

Is deze oplossing mogelijk? Moeten er extra voorzorgsmaatregelen worden getroffen? Welke aansluitingen/bochten moeten er worden gebruikt?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
In elk geval (waar mogelijk) géén 90 graden bochten gebruiken, beter is 2 x 45 graden achter elkaar. En zorgen dat er op een of meerdere plaatsen een inspectiedop komt te zitten, zodat indien noodzakelijk de zaak makkelijk ontstopt kan worden. Is bij zo'n wat gecompliceerde route wel zo praktisch.

Is vrij makkelijk te doen door i.p.v. een 45° bocht een Y stuk te nemen, en in de aftakking een schroefdop te lijmen.
Een ontstopper (veer of op hogedrukspuit) komt vrij lastig voorbij 90° bochten, houd daar rekening mee.

Verder kan ik het (zo) niet beoordelen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik ontving de volgende (mooie!) tekeningen:



 

Chathanky

  • #4
Of het wel of niet mag hangt af van de spoelvolume van het toilet en de gesommeerde bochten in de horizontale leiding.

Is het spoelvolume meer dan 7 liter is de diameter 100 mm. en de maximaal gesommeerde bochten 135 graden en dan mag het niet.

Is het spoelvolume tussen de 6 en 7 liter dan is het met 84 mm. buis maximaal 180 graden en mag het op voorwaarde van het juiste afschot van de leiding. (1:100 afschot max. 12 meter of 1:133 afschot max 8 meter.)
 

H@ns

  • #5
Waarom draai je toilet en wastafel niet om?
 

Mheikens

  • #6
@Chathanky.

Dat is nou mooi, vuistregels, daar kunnen we wat mee. In totaal inderdaad 180 deg, er van uitgaande dat de standleiding op de aangegeven plaats zit. Eventueel, zou de laatste bocht 1 x 45 direct naar het T-stuk kunnen, maar daarvoor moet genoeg ruimte zijn onder het bad en bij de bestaande aansluiting.

Als we dus niet uitkomen een buis van 84 mm? Dat levert een hogere vulgraad en snellere stroming op? Is dat het idee? Een verloopstuk direct na de pot?

Het reservoir is/wordt van Geberit en kan max. 7,5 liter uitstorten. Voor afschot is er genoeg ruimte.

@H@ans.

Ja, dat kan, maar de getekende opstelling levert wat meer ruimte op we wat meer kunenn 'lopen' en elkaar passeren. Daarbij zit je niet direct 'in het zicht' als de deur opgaat (die is namelijk nooit op slot).

Ik heb overigens ca. 16 opstellingen getekend :P

@KlusideeKees

Dank je voor het uploaden van de pics (en voor het compliment)
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #7
Kan je de afvoer niet voor het bad langs laten lopen i.p.v. achterlangs?
 

Mheikens

  • #8
@Ron (met Soes)

Een goed idee. Het toilet zit nu rechtsboven met uitgang rechtuit naar achter door muur en waarschijnlijk direct uitkomend op de standleiding.

Er moet aan de voorzijde van het bad een wandje worden gemaakt en daarna zou er nog genoeg ruimte moeten zijn voor de buis, want die kan niet onder het bad door. Ik moet thuis eens opmeten waar de buis nu de muur ingaat, maar ik vermoed dat er alsnog een 45 deg hoek nodig is. De totale lengte van de afvoer wordt wel korter, da's een voordeel.
 

Chathanky

  • #9
Houd er wel rekening mee (bij de afvoer aan de voorkant) dat het de toegang tot je afvoer van het bad gaat belemmeren of zelfs onmogelijk wordt om er later bij te komen als bijv. bij je afvoer moet wezen voor een verstopping of werkzaamheden.

Het idee van H@ns is praktischer, maar dat moet je wel in de smaak vallen om de indeling te veranderen.
 

Ronald42

  • #10
Ik heb ongeveer precies hetzelfde. Alleen heb ik mijn bad omhoog gezet om de buis er onder door te laten lopen. Indien jij dit ook zou doen kom je al uit met 1 90 graden bocht minder.
 

BeeTeeWee

  • #11
90 graden bochten zijn niet aan te raden, zeker niet als je er ook nog meerdere achter elkaar plaatst... 2 x 45 maakt ook 90, maar dan verloopt het stukken soepeler.

Ik zou meteen na de 90 graden uitgang van het toilet "op hoogte" blijven en VOOR het bad langs gaan. Als je dan de afvoer van het bad aan de toiletkant van de badkamer plaatst, zit daar de WC-afvoer nog het hoogst, ivm het afschot.

Met enig geluk kun je dan nog onder de WC-afvoer door bij je bad-sifonnetje komen, ingeval van nood. De laatste bocht voor de standleiding kan dan 45 graden worden. Hooguit loop je kans dat het voorzetwandje voor het bad wat "dikker" moet, maar ellende met steeds verstopte afvoeren wil je toch ook niet.

OF inderdaad toch maar het toilet aan de kant plaatsen waar de standleiding nu zit. Succes ermee!
 

Mheikens

  • #12
Wel, ik heb het allemaal een beetje uitgewerkt en in twee plaatjes gezet. Ik hoop dat KIK online is, want via hem komen de plaatjes. (en ja hoor, daar zijn ze al, thx Kees)

Ik heb mijn bedenkingen bij de optie om voor het bad langs de afvoer te leggen. Ten eerste omdat het muurtje daar erg in de weg zit en ik geen ruimte meer heb in de badkamer en ten tweede dat ik dan moeilijk (of niet) meer bij de sifon van het bad kan komen.

De eerste optie (achter het bad langs) lijkt met 3x45deg bochten toch heel aardig te gaan lukken en zou volgens de vuistregels van Chathanky mogen/kunnen. Omdat het bad (waarschijnlijk) aan de muur gaat 'hangen', heb ik onder genoeg ruimte voor een pijp van 110 mm (ik heb ca. 125 mm doorgang).

De plaatsing van een Y-stuk met dop is in de centrale koker (als daar plaats is). Heeft iemand daar nog opmerkingen/tips voor?



 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
KIK was online... :mrgreen:

Over die schroefdop:

Lijkt me een beetje onlogische plaats. Ik begrijp best dat het moeilijk is een toegankelijke plek te vinden, maar tegen de stroomrichting in ontstoppen is niet jedat, dan krijg je als de boel vast zit alle troep uit het voorgaande stuk op die plek.

Beter lijkt me zoiets, dan kun je er via het luik bij. Er is niet meer nodig dan het Y-stuk en de schroefdop er direct in gelijmd.

 

Mheikens

  • #14
Ik dacht dat ik over de mooie plaatjes ging :wink:

Jouw locatie is idd een stuk beter. Het luikje zou ook ongeveer daar moeten komen, dus dat komt uit. En met de str*ntrichting mee...

Moet het Y-stuk dan horizontaal liggen, of ietsie omhoog?
 

Chathanky

  • #15
Het laatste y stuk moet dan ook vervallen.

Je hebt toch altijd de mogelijkheid om de pot te verwijderen en vanuit daar te ontstoppen, als de narigheid direct tussen de pot en de getekende y stuk zit moet de pot er alsnog af. (en van te voren weet je niet waar de verstopping zit)

Zoals nu getekend kom je op 135 graden uit en zijn er geen belemmeringen voor een stortbak van meer dan 7 liter op een 100 mm afvoer.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
Mheikens schreef:
Moet het Y-stuk dan horizontaal liggen, of ietsie omhoog?
Ik zou het zodanig leggen, dat wanneer (in het ergste geval) de buis helemaal vol met water loopt, er niet direct een hele massa water de badkamer in loopt als je de dop losschroeft. Maar aan de andere kant moet je er wél een ontstopper in kunnen steken.

@Chathanky: vanzelfsprekend moet het andere Y-stuk er tussenuit, maar daar had ik even geen tijd meer voor om dat in de tekening aan te brengen. Het leek me vrij logisch... :wink:
 

Chathanky

  • #17
Ik had eigenlijk ook niks anders verwacht Kees, :D ik dacht laat ik het even vermelden.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #18
Oplossing van Kees lijkt me perfect!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu