Aansluiten wasmachine en droger

Zimm

  • #1
Ik ben een leek op elektra gebied, dat ten eerste.

Op dit moment heb ik een mijn kledingkamer een wasmachine staan. Deze is aangeloten op een geaard stopcontact. Nou krijg ik de oude Wasdroger van mijn ouders. Deze wil ik graag in dezelfde kamer neerzetten. Ik moet dan zo'n speciale contactdoos hebben die het ene apparaat uitschakelt als de andere draait. Maar dat geeft problemen bij een elektrische droger las ik. Ik krijg een 8 jaar oude miele. Menu kies je met draaiknop, vervolgens druk je start ern gaat ie met zijn programma beginnen. Weet niet of dit dan betekent dat deze elektrisch is.

Ik weet nu al zeker dat ik beide apparaten niet tegelijk zal gebruiken.

Kan ik dan gewoon de droger naast de wasmachine plaatsen en met behulp van die contactdoos beide apparaten om en om laten draaien?

Ik weet verder totaal niet hoe het met groepen zit. Wel was er die wasmachine aansluiting in die kamer toen ik daar kwam wonen. En die wasmachine lijkt me geaard.

Hoe sluit ik de droger nu veilig aan?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik weet niet of er een enkele of een dubbele wcd zit. In geval van enkel kan je steeds de stekkers wisselen. Als er een dubbele zit kan je ze er allebei in steken maar zul je de disipline moeten hebben om ze om en om te gebruiken (of steeds de zekering te vervangen als die gesprongen is :) ).
 

Zimm

  • #3
Een dubbele, tenminste je kunt er 2 stekkers tegelijk insteken.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ron321 schreef:
maar zul je de disipline moeten hebben om ze om en om te gebruiken (of steeds de zekering te vervangen als die gesprongen is :) ).
Dan geldt dit gedeelte.
 

Ronald42

  • #5
Alle drogers zijn elektrisch tenzij je de waslijn buiten gebruikt. Wat jij door elkaar haalt is elektrisch en elektrONisch. Jij krijgt er één met een draaiknop en ik weet vrijwel zeker dat dat geen problemen gaat geven met de door jouw voorgestelde Was/droog combinaat.

Wellicht kun je nog even het merk en type nummer van de droger vermelden.

De was/Droog combinaat schakelt de droger af terwijl de wasmachine veel stroom verbruikt namelijk met opwarmen. Zo kun je beide apparaten toch gelijktijdig gebruiken wat wel zo prettig is.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als die draaiknop een keuzeknop is, welk programma hij moet gebruiken, dan is het wel degelijk een elektronische. Mijn eigen elektronische droger (ander merk) heeft ook zo'n draaiknop én een startknop.

Geef inderdaad merk (miele begreep ik) en type op, dan kunnen de witgoedmannen het even nakijken.

Je kunt het trouwens heel eenvoudig testen: zet die droger aan (met natte was erin), en start een bepaald droogprogramma (bijv. kastdroog). Haal nu de stekker uit het stopcontact, wacht bijv. 5 of 10 minuten en doe de stekker er weer in.

Gaat de droger vanzelf verder? Geen probleem voor zo'n automatische contactdoos. Gaat ie alleen verder als je weer op de startknop drukt? Dan kun je zo'n ding niet gebruiken.

Twee apparaten op een gewoon dubbel stopcontact is niet echt verstandig. Een keer een vergissing, toch allebei aan, brandje, en verzekering die niet betaalt omdat het niet volgens de voorschriften was aangesloten. Althans, dat risico zit er in.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #7
Brandje lijkt me sterk Kees, als er teveel stroom gaat lopen zal de zekering springen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Als de zekeringen altijd er netjes uit zouden gaan bij overbelasting, dan zou er nooit brand ontstaan door dergelijke overbelasting.
Toch is bij brand overbelasting een veel voorkomende oorzaak.
Bijvoorbeeld door een combinatie met slechte lassen of dergelijke.

Maar het gaat vooral om het principe, dat indien er een brand is, en het lijkt op een oorzaak in de elektrische installatie, een verzekering altijd zal gaan zoeken en wanneer dan blijkt de zaak niet goed aangesloten te zijn, doodleuk zegt: we betalen niet.
En dan moet jij maar eens het tegendeel zien te bewijzen.

Je mag die twee apparaten niet tegelijk op één groep aansluiten, tenzij er een omschakelaar tussen zit.

Gewoon aansluiten volgens voorschriften, en niet "schipperen" is nog altijd het beste!
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #9
Helemaal met Kees eens
 

Zimm

  • #10
Probleem is dat dat echt de enige plek is waar ik de droger kan neerzetten. Dus ik moet dan maar zo'n omschakelaar kopen of is die niet nodig als ik de apparaten om en om gebruik. Ik draai 2 max 3 x per week een was. Woon alleen. En die droger zal ik eerder 1 x per week gebruiken.

Nu verder?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Eerst de droger testen (even bij je ouders bijv).

Indien de droger na stroomonderbreking gewoon doorgaat, is zo'n automatisch omschakelende contactdoos de beste oplossing. Mijn wasmachine is elektronisch, maar na stroomuitval onthoudt ie gewoon waar ie gebleven is, en gaat daarna vrolijk verder zonder dat ik een knop in moet drukken... Dus kwestie van proberen.

En anders een omschakelaar.

Allebei op één doos aansluiten heb ik hierboven al afgeraden.
 

Zimm

  • #12
Ik het bij mijn ouders gechecked. Als ik een programma kies, de droger start en dan de stekker er uit haalt stopt ie. Als ik dan de stekker er in doe gaat ie verder.

Het is een Miele Azora of Avora ?

Heb ik de schakeldoos nodig nu?
 

Gerrit

  • #13
Die kun je nu heel goed gebruiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu