Stadsverwarming uitbreiden

Pinguin

  • #1
Hoi,

In ons nieuwe huis krijgen we weer stadsverwarming. Nu heb ik mij laten vertellen dat als het verwarmingswater door de retourleiding uiteindelijk weer het huis verlaat, het nog ongeveer 40 - 50 graden celsius is. Zijn er oplossingen om nog een deel van dit vermogen te gebruiken?

Bijvoorbeeld door vloerverwarming in de hal te leggen en dit op te nemen in de retourleiding?

Groeten,

Martijn.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Op de site van bijv gemeente Purmerend vond ik dit stukje tekst over de meetmethode van de stadsverwarming aldaar (zie de FAQ op die site), zal bij de meeste stadsverwarmings-systemen wel zo werken:

Het verbruik van Stadswarmte wordt gemeten in GigaJoules (GJ). De GigaJoulemeter meet de warmte die door uw installatie is afgegeven aan uw woning. Dat werkt als volgt. De meter stelt vast hoeveel water er door de radiatoren stroomt, maar meet ook wat de temperatuur van het aan- en afgevoerde water is. Met deze drie gegevens kan de hoeveelheid geleverde energie nauwkeurig worden vastgesteld. Eén Gigajoule komt overeen met ongeveer 45 m³ aardgas.

Er wordt dus gemeten wat de temperatuur van het aangevoerde en van het afgevoerde water is. En als je dus de afvoerwarmte meer benut, betaal je ook evenredig meer!

Het heeft dus weinig zin om als energiebesparingsmethode vloerverwarming aan te leggen. Een andere kwestie is comfort, maar daar betaal je dan ook voor.
 

Pinguin

  • #3
Dankjewel Kees,

Helemaal duidelijk! Ik was in de foutieve veronderstelling dat alleen het aantal liters heet water zou worden gemeten.
 

Chathanky

  • #4
Een zonneboiler plaatsen heeft dan wel weer een gunstige invloed. :mrgreen:

Dit heeft een veel groter rendement dan als je het traditioneel op een ketel aansluit.
 

Pinguin

  • #5
Ik begrijp je niet chathanky. Wat heeft dat te doen met verwarming?
Een zonneboiler heeft toch te maken met warm water voor het douchen?
Kun je eigenlijk wel een zonneboiler gebruiken als je geen geiser hebt, maar een warmtewisselaar?
 

Chathanky

  • #6
Als je warmte achter de meter toevoegt zal dit in mindering komen op de meterstand, dit gebeurt als je een zonneboiler toevoegd aan het systeem, ik denk alleen dat ze dit niet tolereren. Of de meter ook teruglevering registreerd weet ik zo niet, als dit zo is is het wel heel lucratief.

Het is te realiseren alleen tapwater in een boiler op te slaan en dit voor je warmtewisselaar te plaatsen, zo zal de wisselaar het stadsverwarmingswater niet in temperatuur doen afnemen en dus ook niet registreren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu