Vaatwasser probleem Candy CDI 3015

Polleke

  • #1
Ik heb een probleem met mijn vaatwasser. Na het programma gedraaid te hebben blijft er water in staan. M.a.w. de machine pomt niet af. Afvoerslang zit goed.

Al 6 x een monteur van de fabrikant er bij geweest en die kan het probleem ook niet zo 123 vinden. Machine meegeweest naar de werkplaats en daar deed deze het prima. Machine wordt thuis neergezet. Hoera! Hoi hij doet het weer.

Helaas maar 1 keer en probleem herhaalde zich. Afijn om een lang verhaal kort te maken..... machine vertoont nog steeds hetzelfde probleem.

Maar, wordt er nu gezegd, uw afvoer is niet in orde want ik hoor de afvoer naar lucht happen. Dus de rubberafsluitdop maar van de riolering gehaald. Gevolg...niets. Machine werkt nog steeds niet zoals het moet.

Water verwarmt niet en water wordt nog steeds niet afgepompt. Wat nu want straks krijg ik de machine weer terug en eigenlijk weet ik nu al dat hetzelfde probleem blijft bestaan. Ik geloof er niet meer van dat het nu na de 7e keer wel in orde is.

Wat ik wel weet is dat ik een klokkend geluid hoor in de afvoer maar het water loopt zo snel door dat de riolering absoluut niet verstopt zit of heb ik het mis en de monteur toch gelijk ?
 

Co de Witgoedman

  • #2
Wie zijn wij om een fabrieksmonteur tegen te spreken, hij heeft uw machine nagezien en gecontroleerd.
Als hij een advies geeft mbt de afvoer, dan doet hij dat niet voor niets.

Als de machine in een proefopstelling normaal werkt , lijkt het probleem zich buiten de machine te bevinden...
 

Polleke

  • #3
Oké dat snap ik. Dan moet ik de vraag anders neerleggen.

Wat kan het probleem zijn als de ene keer het water wel afgepompt wordt door de machine en vervolgens in de machine de volgende keer weer water blijft staan. De machine - en de riolering - zelf heb ik al diverse keren met soda laten spoelen ter reiniging maar daarmee was het euvel ook niet verholpen. De slangen zitten goed dus dat is het probleem ook niet.

Om uit te sluiten dat de afvoer niet goed werkt heb ik de afvoerslang van de machine opgehangen op dezelfde hoogte als de pijp van de afvoer maar dan in een bak. Machine pompte ook toen niet af aan het einde van het programma.

Kan het zijn dat het water met zo'n kracht wordt weggepompt de riolering in dat deze het niet kan verwerken en het water weer terugslaat de machine in? Is dat misschien een oorzaak? Is het een extern of een technisch probleem.
 

Co de Witgoedman

  • #4
Hang de slang eens op 60 cm hoogte in een emmer en laat hem dan eens leegpompen, gaat het goed, probleem in de afvoer, fout, probleem in de machine.
 

Polleke

  • #5
Er is inmiddels een monteur geweest en die neemt de machine voor een week mee. Ik ben heel benieuwd Inmiddels heb ik natuurlijk ook niet stil gezeten.

Ik heb de wasbak vol laten lopen en in 1 x de stop eruit getrokken. Wat gebeurt er. Er komt water in de pijp van de afvoer van de afwasmachine. Dat stijgt tot ongeveer 20 cm onder de bovenkant van de afvoer. Daarna loopt het met een klokkend geluid weg zodra de waterdruk vanuit de wasbak minder wordt dus het waterpeil zakt.

Heb ik wat aan een beluchter op de afvoer van de vaatwasser en is dan dat probleem opgelost of moeten er rigoreuzere maatregelen genomen worden. Mocht er een beluchter nodig zijn kan ik die dan op elke willekeurige plek op de afvoerleiding monteren ?
 

Co de Witgoedman

  • #6
Is dus toch de afvoer.

Graag verder advies van de watertoe-en afvoerspecialisten.
 

Michiel_H

  • #7
Een beluchter is inderdaad het codewoord... Wat is de diameter van je afvoer(en)?
 

Polleke

  • #8
40 mm
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Misschien kun je ook nog even wat nader omschrijven hoe de afvoer zit?

Dus of deze gezamenlijk met de gootsteen-afvoer zit of juist helemaal apart, en wat voor sifon er in zit (gelijmd, met schroefklemmen, ...)

De hoogte van de afvoer boven de vloer, waar gaat ie daarna ongeveer heen (horizontaal of verticaal weg, etc.). Alle beetjes kennis van de situatie helpen om een goed beeld te vormen van wat er aan de hand is.
We kunnen nu eenmaal niet bij je binnen kijken!

Zoek ook eens op het forum met het woord beluchter. :wink:

En kijk ook eens bij Afvoer spoelbak en vaatwasser
 

Polleke

  • #10
De afvoerleiding van de vaatwasser zit op de afvoer van de spoelbak.

De afvoerleiding van de vaatwasser is 40 mm in diameter en eindigt op een hoogte van ongeveer 60 cm en er zit een sifon tussen.

Vervolgens gaat er vanaf de sifon een stukje pijp en 2 x een bochtje om de boel horizontaal te krijgen.

Deze 2 bochtjes zorgen ervoor dat ik een glijdende hoek krijg van 45 graden.

Dan volgt er een pijp van ongeveer 60 cm die een bochtje krijgt van denk 60 graden .

Vervolgens een pijpje van een cm of 20 die eindigt in het zijdelingse V stuk

Misschien aanvullende info: Op de sifon van de vaatwasserafvoer zit ook aangesloten de overstort van de boiler. Keurig dicht gemaakt en een slang.

Ik hoop dat deze info voldoende voor u is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Zo goed als zeker een verstopping ergens in de afvoer, wanneer dat zo is helpen kunstgrepen als be/ontluchten ook niet.
 

Fiesiekus

  • #12
Co de Witgoedman schreef:
Hang de slang eens op 60 cm hoogte in een emmer en laat hem dan eens leegpompen, gaat het goed, probleem in de afvoer, fout, probleem in de machine.
Heeft u dit experiment al uitgevoerd? En wat zijn dan de resultaten? Evt. duim licht op de afvoer houden zodat de pomp een beetje tegendruk voelt; dan komt ie uit het "surge"-gebied.

Als de machine wel goed in een emmer afpompt kan het geen beluchtingsprobleem zijn (de spoelbakafvoer is al een soort beluchter) en ik begrijp ook dat er geen heftig geborrel optreedt bij het leeg (laten) lopen van de spoelbak; dat sluit een ontluchtingsprobleem ook (bijna 100%) uit. Blijft een verstopping/ slechte afvoer over.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Eventueel kan de sifon - indien schroefmodel, maar dat is in dit geval vanwege de aftakkingen voor vaatwasser en boiler zeer waarschijnlijk - vervangen worden door een beluchte sifon. Past vrijwel direct op dezelfde plaats.

In elk geval sluit je dan eventuele beluchtingsproblemen uit...

Daarnaast is het inderdaad niet onverstandig de afvoer eens goed te ontstoppen.
 

Polleke

  • #14
Jullie raad ter harte genomen en een veer gekocht om de boel eens goed schoon te maken.

Een paar keer er door heen en verstopping is compleet :( Kom niet ver genoeg met de veer dus probleem. Heb er nu maar ontstoppingsmiddel (merk verwijderd, mod) in gegooid en maar afwachten wat er gebeurd en anders heb ik het weekend een probleem.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu