Zwengelpomp 'renovatie' en aansluiten op een motorpomp

Ijsselg

  • #1
Al eerder heb ik vragen gesteld over een niet werkende zwengelpomp op mijn tuin. Na beantwoording ben ik gisteren de laag kit etc. gaan verwijderen die er door iemand was opgezet om een eventueel lek te dichten. Nu ben ik toe aan het echte werk :)

Demonteren van de pomp en eventueel onderdelen vervangen zoals zuiger rubber etc. Daarna een tyleenslang monteren met T stuk net boven de grond, en boven het T-stuk een afsluiter - zodat ik aan het T-stuk een motor waterpomp kan aansluiten. Ik upload twee foto's om de huidige situatie te laten zien. Kan ik het dikke deel PVC net onder de mof afzagen, daar een nieuwe einddop met schroefdraad op lijmen met een gat van en daar een tyleenslang van ongeveer 7 meter door doen?

Ik las ergens iets over een terugslagklep? Iemand meer informatie over zo'n klep?

En als het klaar is en werkt, wat doe ik in de winter om bevriezing te voorkomen?

Is dit alles of zie ik iets over het hoofd?

pomp1.jpg pomp3.jpg
 

Ijsselg

  • #2
Hallo allemaal, de beste wensen voor het klusjaar 2021. Blijf vooral gezond! Misschien kan iemand nog inhoudelijk reageren op mijn vragen in dit bericht?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Je kunt inderdaad een nieuwe koppeling op de buis zetten en een zuigslang erin laten zakken. Vaak wordt daarvoor pvc gebruikt (permanente leiding) of zo'n geribbelde slang (makkelijk te verwijderen). Zelf geen ervaring met tyleen als zuigleiding maar zorg in ieder geval voor voldoende diameter.

Een keerklep zorgt ervoor dat in rust het water niet wegzakt uit de zuigleiding en je dus niet steeds eerst een hele kolom lucht moet wegpompen.

De klep kan onderaan in de zuigleiding als voetklep. Dan moet je wel een zuigleiding hebben die je in de winter uit de put verwijdert.

Of je plaatst de keerklep bovenaan in de zuigleiding. Dan kun je in de winter de zuigleiding leeg laten lopen door de keerklep te verwijderen.

In de winter dus zuigleiding leeg maken of verwijderen, pomp vorstvrij stallen en eventuele persleidingen legen bijv. met perslucht.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ook de beste wensen.

De aansluiting zoals die nu zit kun je in die vorm gebruiken, alleen van het t-stuk moet de zij-uitgang groter worden, ik zou een t-stuk 1 1/2" gebruiken, daar sluit je dan de zuigleiding op aan..
Liefst aan het eind van de zuigbuis plaats je een terugslagklep, die moet rechtop aangebracht worden. de pompen kunnen boven elkaar aangesloten worden, de elektrische pomp boven de zwengelpomp.
Monteer nieuwe rubbers en een nieuw leertje in de pomp.
 

Ijsselg

  • #5
Bedankt voor jullie reacties, hier kan ik iets mee. Jan nog één vraag : waarom de elektrische pomp aansluiten boven de zwengelpomp?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Dat begrijp ik ook niet. :oops:
De elektrische pomp moet onder de zwengelpomp, de pomp heeft de eletrische pomp gebruikt dan het "hart" van de zwengelpomp als terugslagklep.
Plaats onder de elektrische pomp ook een terugslagklep om te voorkomen dat er druk op de zuigleiding komt.
Deze constructie kan niet gebruikt worden als automatische afslagpomp.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu