Zwarte spatjes

Janvdp

  • #1
Ik heb een overdekt terras en een tuinhuisje. In beiden is het plafond afgewerkt met grenen planchetten die behandeld zijn met gewone kleurloze beits(maakt het hout een beetje donkerder). Het is nu al een aantal jaren geleden, dat het hout nog behandeld werd en ik stel vast dat op de vloer overal zwarte kleine spatjes komen. Het lijkt alsof er zeer kliene druppels van het houten palfond naar beneden vallen. Eerst dacht ik dat het afkomstig was van insecten(vliegen) maar nu heb ik de indruk dat het van het hout zelf afkomstig is. Wie kan me zeggen wat de oorzaak is en wat ik er aan kan doen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Grenen bevat harsgangen en dus hars. Het is mogelijk dat die hars door temperatuurwisselingen / condensvorming onder de grenen plancetten via deze harsgangen naar buiten komt en door de zwaartekracht op uw vloer terecht komt.

Een andere mogelijkheid is dat het hier de restprodukten van de huisboktor betreft: grenen is daar nogal bevattelijk voor.
 

Janvdp

  • #3
Huisboktor. Ik hoop en denk niet dat het de reden is. Ik vind geen gaatjes in het hout en het verpulverd niet. Het hout hangt er een 8 tal jaar
en sinds de 3 jaar wij hier wonen hebben we altijd last gehad van die zwarte vlekjes, hoofzakelijk in de zomer. In de winter zou ook kunnen maar is het me niet opgevallen, we zitten dan niet op het terras.
 

H@ns

  • #4
Vliegenpoep of weer, in beide gevallen is het geen gevaar voor de constructieve kwaliteit van je hout.
Weer is niet fraai omdat het wil zeggen dat het hout vochtig is en niet voldoende kan luchten, dus op termijn kan dit wel kwalijk zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu