Zonwering: wel naar beneden, niet naar boven. Condensator?

Marcvangend

  • #1
Ik heb een tweedehands zonnescherm gekregen, maar het blijkt dat de motor het niet goed doet. Het is niet heel goed te zien, maar afgaand op het tandwieltje dat zichtbaar is, moet het om (ongeveer) zo'n type Elero motor gaan:De motor wil het doek wel afrollen, maar niet terug naar boven. Als je de schakelaar naar boven zet, hoor je een luid brommend geluid (de buis zal wel lekker resoneren :)). Elders op het forum las ik al dat een brommend geluid meestal betekent dat de condensator vervangen moet worden. Echter met mijn beperkte kennis van elektronica zou ik denken dat hij dan ook niet de andere kant op zou willen. Kan het wel de condensator zijn in dit geval?

Misschien is het belangrijk om te vermelden dat we, om het ding wat lichter en handelbaarder te maken, de knikarmen en voorlijst gedemonteerd hadden. Het doek hangt dus slap naar beneden.

Wat zouden andere oorzaken kunnen zijn? Misschien dat de 4-polige kabel (met Hirschmann-stekker erin) niet juist aangesloten is? Of dat er iets mis is met de afstelling van de tandwieltjes?
 

Marcvangend

  • #2
Inmiddels heb ik de buismotor eruit gehaald en gecontroleerd dat de kabel goed aangesloten zit.

Het is inderdaad een Elero motor, type 9:Hier zie je een filmpje van wat er gebeurt als ik de motor bedien:


Alle ideeën zijn nog steeds welkom!
 

Pim555

  • #3
Dag Marc,

Ik kan je niet verder helpen maar haak ff aan omdat ik hetzelfde probleem heb.

Ik heb eem somfy motor die ook een kant op beweegt maar de andere kant niet meer doet. Ik heb inmiddels de condensator vervangen maar dat lijkt niets uit te maken.

Ben benieuwd of er suggesties zijn over wat dit kan zijn?

Gr.Pim
 

Marcvangend

  • #4
Vervelend voor je Pim. Ik ben er helaas niet veel verder mee gekomen.

Naast mijn vraag hier te stellen, heb ik een gedetailleerde mail gestuurd naar diverse bedrijven die zeggen gespecialiseerd te zijn in de reparatie van rolluiken en zonneschermen. Dat heeft niet één reactie opgeleverd, zelfs geen "we kunnen u wel een nieuwe verkopen". Helemaal niets. Blijkbaar is het probleem niet interessant genoeg.

Ik heb inmiddels de motor vervangen door een tweedehands exemplaar van Marktplaats en het scherm loopt weer perfect.
 

Pim555

  • #5
Ja dat ga ik denk ik ook maar eens doen.

Gr.Pim
 

Senro

  • #6
En gelijk hebben ze dat het niet interessant genoeg is. Dat uit elkaar halen van die motors is ook niks. Als ze eenmaal een probleem hebben, zijn ze eenmaal ver de hoek om, koop dan inderdaad beter een nieuwe of een goeie tweedehands. Op internet zijn er genoeg nieuwe te vinden voor een schappelijke prijs.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu