Zonwering onder een lichtkoepel

Karel33

 • #1
Ik heb een lichtkoepel van 1.45 bij 2.10 m.

Nu wil ik het zonlicht tegen houden.
Heeft er iemand een tip (advies) om hier iets voor te maken?
Een orgineel zonweer-systeem voor deze afmeting licht-koepel kost al snel 450 euro.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #2
Kluske of Dingena misschien ?
 

Dingena

 • #3
Tja de systemen die ik ken kosten inderdaad wat.

Maar ja, tobben met zelfgemaakte draden en dan een gordijntje spannen... tja is maar wat je wil natuurlijk. En het wit verven van het glas is niet echt een optie lijkt me, je hebt niet voor niets een lichtkoepel.


Ik denk: even doorsparen, misschien iemand anders?
 

EdP

 • #4
Je brengt me op een idee Dingena: een (verduisterend) rolgordijntje in een cassette is dat wat? 't Is dan wel niet een design-oplossing, maar wel veel minder pijnlijk in de portemonnee.
 

Dingena

 • #5
Als je dit systeem gebruikt bij een grotere hoek dan 45 graden gaat de stof hangen en zal dus niet normaal open en dicht kunnen en uit de geleiders 'vallen' het is mogelijk om dit zelf te creeeren, echter het doek zal geen lang leven hebben, en dan zit je alsnog weer met kosten...

Wij hebben 4 lichtkoepels op de zaak, een paar hebben we expres open gelaten maar op kantoor heb ik er wel een plisse die hiervoor geschikt is genomen. Tja het kost wel wat maar zit inmiddels al jaren naar volle tevredenheid.
 

EdP

 • #6
Hierbij denk ik dan wel aan zo'n ding met een spanveer, zoiets als je vroeger wel zag bij de bekende V...x kantelramen voor een schuin dak. Je moest 'm ergens achter haken als rem en de veer spant het goed strak.
 

Dingena

 • #7
O ja die systemen, zou een optie kunnen zijn inderdaad, echter de stof gaat in de loop van de tijd toch doorhangen,.. maar ik weet niet of dit een bezwaar is ...we horen het wel van Karel33
 

Karel33

 • #8
Ja moeilijk geval ik zal er nog eens goed over nadenken.
Iedereen bedankt voor de reacties.
 

Hanneke1977

 • #9
Eigenlijk een aanvulling op de andere antwoorden, maar wellicht kun je heel eenvoudig een stuk "dichtere" katoen pakken of een wat meer afwasbare stof.

Op maat knippen, zoompjes naaien en in die zoompjes staaldraadjes trekken. Onder de koepel haakjes bevestigen, in het stof gaatjes openlaten en deze dan in de haakjes gewoon zo vastmaken....

Moet je wel iedere keer een ladder pakken, maar als het zit, zit het toch niet verkeerd lijkt me.....
 

Dingena

 • #10
Inderdaad een beetje hetzelfde idee als al besproken. Echter het probleem blijft dat op deze grootte de stof door gaat hangen.
 

EdP

 • #11
Nog een onorthodox ideetje: m.b.v. een dun plaatmateriaal en geleiders een soort schuif-luik maken. In plaats van plaatmateriaal kun je ook een frame maken met een strak gespannen stof. Denk maar aan het vliegtuig-raampje of een zonnedak van een auto.
 

Kluske

 • #12
Het enige wat ik je kan aan raden is een plissé gordijn met spandraad geleiding, kun je zomet een haak van af de grond wanneer het gordijn te hoog zit dicht doen.

Verder val je alleen maar in zelf in elkaar geknutselde dingen die waarschijnlijk na lange tijd niet meer functioneren.
 

Toon

 • #13
En van die dingen die je in luiken wel eens ziet, kan effe niet op de naam komen. Maar dat is in ieder geval van hout, zodat het niet door gaat hangen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu