Zonwering en spotjes passen niet in verlaagd plafond dakkapel

Rick diy

  • #1
Dag allen,

Ik heb recent een dakkapel laten zetten. Hier wil ik zonwering voor kopen, iets van jaloezien of iets dergelijks. Daarnaast zou ik graag Philips Hue spotjes in het plafond bouwen, maar ik kom in de problemen met de hoogte. Het gaat om de volgende maten:

- Het plafond heeft ruimte tot aan het raam van ongeveer 14cm
- De Hue inbouwspots hebben 7,2 cm nodig
- Een plissegordijn heeft opgevouwen een hoogte van 7cm.
- De gipsplaat van het plafond is 0,9cm

Oftewel, als ik alles optel kom ik op een totale hoogte van spotje, plafond en jaloezien op (7,2 + 7 + 0.9) 15,1cm. Aangezien ik maar 14cm heb betekent dit dat mijn raam niet meer open kan. Hoe los je dit op? Laat ik een stuk van het verlaagd plafond weg bij het raam? Dit geeft uiteraard genoeg ruimte, maar ziet er misschien weer vreemd uit. Wie o wie heeft een goed idee of oplossing?

20220419_152713.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Wat zit er onder de spaanplaat plafondplaat?
 

Rick diy

  • #3
Isolatie
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Dat is een gevalletje 'daar had je eerder over na moeten denken'.

Makkelijkste is om te gaan voor spots met een kleinere inbowdiepte en een gordijn met draadgeleiding die je op het kozijn monteert.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Rick diy

  • #5
@Vonken_trekker Je hebt helemaal gelijk! Je zou zeggen dat een kantoorbaan de perfecte voorbereiding is voor een verbouwing thuis, maar dit blijkt in de praktijk toch tegen te vallen :wink:

Je hebt helemaal gelijk dat lagere spots het probleem zouden oplossen, ik wil alleen heel graag alles op hue hebben. Mijn grootste probleem is dat die hue spots zo diep zijn, de ruimte die de dakkapel heeft is vrij ruim. Deze is ook prefab geleverd en hier kon ik niet zoveel in kiezen.

Ik betrapte mezelf op een rekenfout. De gipsplaat hoef ik natuurlijk niet bij de inbouwhoogte te tellen, want het spotje valt hier in. Als ik een balk en lat pak kom ik op een plafond van 44mm+22mm+9mm=71mm. Ik denk dat ik dit gewoon ga proberen en desnoods met een beitel een paar mm van de bovenplaat afhaal, dat zou net moeten passen. Dan hou ik 144-71= 73mm over.

Ik ga kijken of ik iets kan vinden dat genoeg heeft aan 7 cm. Mocht ik niets kunnen vinden dan laat ik mijn verlaagde plafond iets eerder eindigen zodat de zonwering direct aan de dakkapel gaat. Niet de mooiste oplossing, maar dan had ik er inderdaad maar eerder over moeten nadenken :)

Mocht iemand nog een goed idee hebben dan hoor ik dat graag, voor nu bedankt voor het meedenken!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Misschien snap ik het niet, maar waar het gordijn hangt, zit toch geen spotje?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #7
Het plafond moet verlaagd worden voor de spotjes, en het gordijn komt dan bij het raam aan dat lagere plafond te hangen denk ik. :wink: Ik moest ook even twee keer lezen.

Wat betreft de inbouwspots: je kunt ook iedere andere Zigbee 3.0 lamp/spot kiezen. Die kun je ook gewoon koppelen met de Hue-bridge - dat is juist het fijne aan Zigbee.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Op die manier :wink:
Dan maak je toch een koofje waar het gordijn in past.
Wordt vaak gedaan als je niet genoeg ruimte hebt.
 

Rick diy

  • #9
@Impie Goed idee! Stom dat ik daar zelf niet aan gedacht heb. Heb je misschien tips wat goede spots zijn?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #10
We mogen hier op het forum geen producten/merken aanbevelen, maar in principe is iedere spot met een redelijke CRI (Colour Rendering Index, liefst > 90 Ra) prima.

Eventueel nog opletten of de kleur en/of kleurtemperatuur instelbaar is, mocht je dat willen, of anders allemaal dezelfde temperatuur kiezen.

Persoonlijk vind ik RGB-kleur overbodig, maar maar vind het wel belangrijk om de kleurtemperatuur van het witte licht in te kunnen stellen (vanwege circadian lighting via Home Assistant)
 

Rick diy

  • #11
Helemaal goed, ik heb volgens mij wel een mooie spot gevonden die maar 31mm nodig heeft, dus dat zou moeten werken.

@Rola Bedankt voor het meedenken! Ik kan het dus oplossen met lagere spots, maar idealiter heb ik de hue spots. Is zo'n koofje optisch mooi of is het beter om voor die lage spots te gaan?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
Dat is smaak, ik zou een koofje maken. Zie je het gordijn ook wat minder.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #13
Vergeet ook niet dat spotjes, ook led, warmte afgeven. Die warmte moeten ze ergens kwijt
kunnen en die informatie staat meestal in de technische brochure van de spot.
 

Rick diy

  • #14
@Rola ben ik met je eens. Aangezien dit de eerste keer is dat ik een plafond maak ga ik het maar zo simpel mogelijk houden, hou ik de koof voor mijn volgende droomhuis

@Ronny Goed punt, ik zie dat deze spotjes een inbouwhoogte hebben van 35mm. Denk dat ik dan een lat van 3cm neem, dan is dat samen met de gipsplaat 39mm, hou ik ruim 10cm over voor de zonwering, dat zou ruim voldoende moeten zijn.

Ik ga ermee aan de slag, hartelijk dank aan iedereen voor het meedenken, als iemand het leuk vind kan ik hier na afloop wel het resultaat plaatsen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu