Zonnepanelen op noorden, gek of toch niet?

Martijn4282

  • #1
Ik zit met een dilemma, ik heb een woning met een lessenaarsdak. Dit dak ligt onder een hoek van ongeveer 25° gericht op het noorden. Met alsmaar toenemende prijzen ben ik toch, tegen beterweten in :roll: naar zonnepanelen aan het kijken om eventueel te combineren met een warmtepomp. Sommige panelenboeren via internet zeggen niet aan beginnen. Maar ik heb ook reacties gehad dat het wel kan, en dat ik door de helling van 25° toch nog kan rekenen op een opbrengst van rond de 70%. Wat is hier wijsheid, wie heeft gelijk?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
opbrengst-instralingsschijf-zonnepanelen.jpg


Met zo'n flauwe helling kun je inderdaad nog rekenen op zo'n 65 à 70% van de maximum opbrengst. De terugverdientijd wordt langer dan wanneer je panelen op zuid zou leggen, maar "alles is beter dan niets", toch?

Als je betere locaties hebt om panelen te leggen (misschien platte daken van bijgebouwen?) is het natuurlijk verstandig om die eerst vol te leggen. Maar als dit je enige optie is en de kosten / baten bevallen je, prima toch?

Ik zou wel in zee gaan met één van de installateurs die het zelf ook ziet zitten, niet met een partij die het je aanvankelijk afraadt. Dat laatste is natuurlijk een recept voor problemen als het systeem niet goed zou functioneren, dan kun je natuurlijk meteen een "told you so" reactie verwachten ook al zou het probleem ergens anders aan liggen.
 

Martijn4282

  • #3
Hierbij een screenshot van de situatie. Het is het linkse huis van de tweeblok (waar de witte auto staat)
Garages liggen tussen de blokken en grotendeels in de schaduw, achterkant heeft een dakterras (op 2e verd/ zolder niveau) en een terrasoverkapping in de tuin, maar daar is ook veel schaduw van de bomen aan de achterzijde.
Bij een opbrengst van 65% moet ik gewoon 35% meer panelen aanschaffen :wink:

1637186613945.png
 
Laatst bewerkt door een moderator:

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Martijn4282 schreef:
Bij een opbrengst van 65% moet ik gewoon 35% meer panelen aanschaffen :wink:
Ja, daar kun je het wel mee samenvatten.

Ook kost de installatie je dus 35% meer dan bij gunstigere omstandigheden. Dat is jammer, maar dat maakt het niet per se een slechte beslissing.

Misschien wil je die gps coördinaten liever uit de afbeelding knippen, het is nu wel erg simpel te achterhalen waar je woont...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu